reklam

02 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul'a sahip çıkın

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Münir Aydın, Aykut Barka'nın Ulusal Deprem Konseyi'nin önerilerini içeren ''Deprem Strateji Raporu''nu ocak ayı içinde bitirmek zorunda olduklarına ilişkin sözlerini anımsatarak ''Barka'nın sözleri, Konsey'in bir tür baskı olabileceği kuşkusunu uyandırıyor" dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ulusal Deprem Konseyi'nin hazırladığı raporun bir an önce kamuoyuna açıklanmasını istedi. Meslek odaları temsilcileri, Marmara Bölgesi'ni bekleyen depremde 50 bin kişinin öleceğinin, 300 bin kişinin yaralanacağının ve 1 milyon 200 bin kişinin evsiz kalacağının öngörüldüğünü belirterek ''İstanbul'a sahip çıkılması için çok az umut kaldı'' dediler. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Şişli'deki Jeoloji Mühendisleri Odası'nın Prof. Dr. Aykut Barka Salonu'nda deprem riskine yönelik gerekli önlemlerin alınması için basın toplantısı düzenledi. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Münir Aydın , İstanbul'un büyük bir deprem tehditi altında olduğunu vurgulayarak gereken önlemlerin alınması için imza kampanyası başlatacaklarını, toplanan imzaları da Ulusal Deprem Konseyi'ne ve diğer ilgililere göndereceklerini anlattı. Aydın, can kayıplarını azaltmaya yönelik, yapıların incelenip güçlendirilmesi için bireysel çabaların dışında hiçbir örgütlü girişim olmamasından yakındı. Ulusal hazırlık kampanyasının önündeki yasal engellerin kaldırmasını isteyen Aydın, ''Özel ve yetkin bir kamu örgütünün kurulması, eğitim ve standart çalışmalarının yapılması, kaynak bulunması, fonlar oluşturulması, kredilendirmenin düzenlenmesi, semt ve yapı türü önceliklerinin saptanması ve bu programın 10 yılı geçmeyecek bir zaman dilimi içinde uygulanması gerekiyor'' dedi. Aydın, Aykut Barka 'nın Ulusal Deprem Konseyi'nin önerilerini içeren ''Deprem Strateji Raporu'' nu ocak ayı içinde bitirmek zorunda olduklarına ilişkin sözlerini anımsatarak ''Barka'nın sözleri, Konsey'in bir tür baskı olabileceği kuşkusunu uyandırıyor. Barka'nın ocak ayında tamamlanmalıdır dediği rapor hemen açıklanmalıdır. Konsey, bilimin ve halkın sesi olmalı'' diye konuştu.

Yüzde 90'a varan kaçak bina

Toplantıya katılan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de İstanbul'daki 1 milyon 230 binlik yapı stokunun yüzde 90'ının kaçak olduğunu anımsatarak ''Bu yapıların güçlendirilmesi çok önemli, ancak kaynak sorunu var. Bir binanın güçlendirme maliyeti ortalama 3-5 bin dolar arısında değişiyor'' dedi. Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Oğuz Gündoğdu ise İstanbul'daki tüm binaların rehabilite edilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek ''2.5 yıldır fay hatlarıyla uğraşmak yerine bu bölgeleri tespit etseydik, tehdit altındaki tüm binalar elden geçmiş olurdu. Büyükşehir'in hâlâ bir imar planı yok'' diye konuştu.

Toplantıya, Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yıldırım Güngör ve Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Turgut da katıldı.
Cumhuriyet 

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz