reklam

02 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Sahil geçişi mahkemeye takıldı

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının İmar Planını onaylamadan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 44 milyon dolara ihale ettiği ve inşaatına başlanan “Sahil Geçiş Yolu” İdare mahkemesince 6 Şubat tarihli kararla durduruldu.

Yapımına 2001 yılında başlanan ve 44 milyon dolara ihale edilen “Trabzon Sahil Geçiş Yolu” inşaatı çevreciler başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütünün tepkisine rağmen büyük bir hızla devam ederken Bölge İdare Mahkemesi’nce durduruldu.

Sahil Geçiş Projesi’ne tepki gösteren Sahili Koruma Platformu üyelerinin Trabzon İdare Mahkemesine açtığı dava, 6 Şubat tarihinde karara bağlandı. Yolun, başta Anayasa olmak üzere Kıyı Yasası, Çevre Yasası, İmar Yasası ve Kıyı Yasası’nın uygulanmasına dair yönetmeliğe aykırı yapılmaya başlandığı iddiasıyla açılan davanın gerekçeli kararı kamuoyuna açıklandı. Mahkemenin 20011114 esas nolu dava dosyasına göre, BeşirliGanita arasında projelendirilen ve uygulamaya konulan işlem, imar uygulamaları ve mevcut çevre düzeni planına açıkça aykırı bulundu.

Mahkeme kararını değerlendiren Sahili Koruma Platformu üyesi Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, BeşirliGanita arasının deniz dolgusuyla yapılmasını içeren projenin iptal edilmesinin, “Ben yaptım oldu” anlayışına atılan bir tokat olduğunu iddia ederek, karardan hukuk adına alınması gereken dersler olduğunu söyledi. Mollamehmetoğlu, “Gelinen bu noktada, sahildeki dolgu çalışması rekreasyon amaçlı dolguya dönüştürülüp sosyal amaçlı kullanılabilir. Trabzon’un kurtuluşu Güney Çevre Yolu’dur.” dedi.

İdare mahkemesince alınan kararı değerlendirmek amacıyla makamında dün akşam (28 şubat) makamında basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Asım Aykan ise, çalışmaya bugün tepki göstermenin bir anlamı olmadığını, kıyı revizyon planı onaylandığı taktirde çalışmaların yeniden başlayacağını iddia etti.

Sahilden yol geçmesine tepki gösterenleri eleştiren Başkan Aykan, “1965 yılında tepki gösterilseydi altına biz de imza atardık. Ancak, bugün bu çalışmaya tepki göstermenin bir anlamı yok.” dedi. Yapılacak sahil düzenlemesinin bugünkü mevcut durumdan daha iyi olduğunu, vatandaşların sahilden çok daha fazla yararlanabileceğine de dikkat çeken Başkan Aykan, “Sahil Geçişi, Trabzon halkını sahilden koparmıyor, aksine buluşturuyor.” iddiasında bulundu.

İdare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararına saygı duyduklarını da ifade eden Başkan Aykan, çalışmaların bir ay içinde durdurulabilirliği olduğunu belirterek, BeşirliGanita mevkii arasındaki bölümde çalışmanın durdurulmasının kıyı revizyon planının onaylanmamasından doğduğunu, kıyı revizyon planı onaylandığı taktirde çalışmaların yeniden başlayacağını söyledi.
Zaman

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz