reklam

02 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Stadlar yıkılabilir

Önceki gün sabah saatlerinde meydana gelen ve başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nin büyük bölümünde hissedilen 4.8 büyüklüğündeki deprem beraberinde tartışmaları da gündeme getirdi. Marmara Denizi’nde, Marmara Ereğlisi açıklarında önceki gün meydana gelen depremle ilgili olarak yine çok sayıda görüş ortaya atıldı. Bazı yerbilimciler gazetelere verdikleri demeçlerde depremin öncü nitelikte olduğu görüşünü savundular. Ancak görüşler bir kere daha birbirini tutmadı. Çünkü çoğu yerbilimci, sözkonusu depremin Marmara Denizi tabanındaki uzun fayın üzerinde meydana geldiğinde birleşiyorlar. Bu da öncü deprem savını zayıflatıyor.

“Öncü” tartışması
Buna rağmen kimi bilimadamları TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin görüşünde birleşiyorlar. Marmara Araştırma Merkezi; 4.8’lik depremin Marmara Denizi’nin tabanından geçen 110 kilometre uzunluğundaki fayın üzerinde meydana geldiğini açıklamıştı. İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği’nden Doç. Dr. Ali Pınar da bu görüşü destekliyor. Doç. Dr. Pınar’a göre, depremin bu fay üzerinde meydana gelmesi öncü deprem iddialarını çürütüyor. Çünkü bu fay Kuzey Anadolu Fayı’nın niteliklerini taşıyor ve Kuzey Anadolu Fayı genel olarak büyük bir ana şoktan önce öncü deprem üretmiyor.

Tehlikeyi azaltmadı
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin Le Suroit gemisinin araştırmaları sonucu hazırlanan fay haritasında, “Orta Marmara çukurluğunun doğusunu sınırlayan 1. derecede tehlikeli 110 kilometre uzunluğundaki Marmara fayı üzerinde meydana geldiğini” vurguladı. Prof. Dr. Görür, şunları söyledi: “Yanal atımlı bir fay karakteri söz konusudur. Bu fayın algılanması yanlış yapılmamalıdır. Bu depremin oluşumu Marmara’da beklediğimiz deprem tehlikesini azaltmayacaktır. Aksine TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, İTÜ ve Fransız ekibiyle yaptığımız çalışmalarda ortaya koyduğumuz gibi bu deprem, 1. derecede tehlikeli Marmara fayı üzerinde meydana gelmiştir.

“Fay canlı!”
Bu fay, Tekirdağ ile Orta Marmara sırtının doğu ucu ile Avcılar’ın güney açıklarına kadar uzanmaktadır. Kırıldığı takdirde 7 veya üzerinde büyüklükte deprem oluşturacak büyük fay kırığının üzerindedir. Dolayısıyla deprem, bu kırığın çok canlı olduğunun ve Marmara’da 30 yıl içinde öngördüğümüz depremi oluşturacağının bir kanıtı olarak algılanmalıdır. O bölge kabuğunun zaman zaman küçük kırılmalarla bu depremleri ürettiği ve büyük depreme de hazırlıklı olmamız gerektiğinin bir işareti olarak düşünülmelidir.”

Stadlar yıkılabilir
Türkiye Futbol Adamları Derneği’nin düzenlediği toplantıya katılan A. Mete Işıkara, 7,5 büyüklüğündeki bir depremde Fenerbahçe Rüştü Saracoğlu Stadyumu’nun 7,5-8,0; Ali Sami Yen Stadyumu’nun 7,0-7,5; İnönü Stadyumu’nun ise 6,5-7,0 büyüklüğünde sarsılacağını söyledi. İstanbul’daki bütün spor tesislerinin en riskli bölgelerde inşa edildiğini belirten Işıkara “Bunlar acil olarak güçlendirilmeli, tel örgüler kaldırılmalı” dedi. Bu arada bir yetkilinin “Gençleri korkutuyorsunuz” eleştirisini Işıkara, “O halde tedbir alın” şeklinde cevapladı.

Ege beşik gibi...
İzmir, Manisa ve Afyon’da, çok hafif ve hafif şiddette 7 ayrı deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre, dün saat 13.47’de merkez üssü Afyon’un Çay ilçesi olan 4.2 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Ayrıca, İzmir’e bağlı Ödemiş ilçesinde saat 07.10’da 3.1, 07.17’de 3.8, 07.23’de 3.2, 14.01’de de 4.0 büyüklüğünde depremler oldu. Manisa’nın Salihli ilçesinde de saat 08.04’te 3.6, 08.46’da da 3.2 büyüklüğünde 2 deprem meydana geldi.
Türkiye

 

 

 

 

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz