reklam

09 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Başbakanlık: Deprem raporu bize gelmedi

Ulusal Deprem Konseyi tarafından hazırlandığı belirtilen ''Ulusal Deprem Stratejileri'' konulu bir raporun, henüz Başbakanlığa gelmediği bildirildi.

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, 1999 yılındaki Gölcük ve Düzce depremlerinden sonra bilim adamları arasında tartışılması gereken depremle ilgili konuların, basında, uzman olmayan kişilerce kamuoyuna açıklandığı kaydedildi.

Bu durumun vatandaşları gereksiz yere kaygı ve endişeye sevk etmesi göz önünde bulundurularak, 21 Mart 2000 tarihinde, 2000/9 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile uzmanlardan oluşan Ulusal Deprem Konseyi'nin kurulduğu ifade edilen açıklamada, Konseyin, 8'i yer bilimci, 8'i inşaat mühendisi ve 4'ü diğer alanlarda olmak üzere toplam 20 seçkin bilim adamı ile uzmandan oluştuğu ve bağımsız olarak görev yaptığı vurgulandı.

Açıklamada, Avrupa Konseyi'nce kabul edilen ''Depremin önceden tahmini ile ilgili etik kuralları''nda da sorunun tanımlandığı ve kuralların belirlendiği, her ülkede ''Ulusal Değerlendirme Komitesi'' kurulması önerildiği kaydedildi.

Türkiye'de kurulan Ulusal Deprem Konseyi'nin, uluslararası kurallara ve dünyadaki benzerlerine uygun, bağımsız çalışması esas olan bir kuruluş olduğu ve çalışmalarını da bu doğrultuda sürdürdüğü ifade edildi.

''Konsey tarafından hazırlanmakta olduğu belirtilen Ulusal Deprem Stratejileri Raporu'nun, Nisan ayında tamamlanacağı'' şeklinde haberler yayınlandığı ifade edilen açıklamada, bu konuda Başbakanlığa henüz bir şeyin ulaşmadığı bildirildi. Açıklamada, şöyle denildi:

''Hükümetimiz, Ulusal Deprem Konseyi'nin kurulmasının yanında, biryandan deprem bölgesinin sağlıklı bir biçimde yeniden yapılandırılmasını sağlarken, öte yandan olası depremlere hazırlıklı olunması için çeşitli önlemleri uygulamaya koymuş bulunmaktadır.

Yapı denetim sisteminin yeniden düzenlenmesi, zorunlu deprem sigortasının kurulması, İstanbul Deprem Acil Müdahale ve Erken Uyarı Projesi oluşturulması, Afet Hazırlık Eğitim Projesi'nin uygulamaya konulması, arama ve kurtarma hizmetlerinin etkili ve yaygın bir yapıya kavuşturulması, afet öncesi ve sonrasında sağlıklı bir eşgüdümün sağlanması amacıyla örgütlenmeye gidilmesi, bu önlemler arasında yer almaktadır.''
Hürriyet

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz