reklam

09 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Gülhane inşaat alanı gibi

İstanbul halkının boş zamanlarını geçirip doğayla başbaşa kaldığı tarihi Gülhane Parkı zamana ve kentleşmeye yenik düştü. Çeşitli dönemlerde yapılan yenileme çalışmaları, parkı güzelleştireceği yerde kendinden uzaklaştırdı. Gülhane Parkı şimdilerde içinde toprak yığınlarının bulunduğu bir hafriyat alanı görünümünde.
İstanbul Haber Servisi - Topkapı Sarayı'nın tarihi Gülhane Parkı , belediyenin yeni düzenleme çalışmaları nedeniyle uzun süre kapalı kalacak. Sega İnşaat Taahhüt AŞ'ye ihale edilen ve keşif bedeli 2 trilyon 600 milyar lira olarak belirlenen parkın restorasyonunun ne kadara mal olacağı kesin olarak belli değil. 1. derece SİT alanı kaspamında bulunan Gülhane Parkı, düzensiz kullanımlarla bozulduğu gerekçesiyle yeniden düzenleniyor. Tarihi binaların ve bitki dokusunun tümden ele alındığı çalışmaların en az bir yıl sürmesi bekleniyor.

Doğal doku bozuldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, parkın doğal dokusunun bozulduğuna dikkat çekerek ''park içinde yer alan tarihi yapıların farklı fonksiyonlar için kullanılması, bitki dokusunun bakımsızlık yüzünden bozulmuş olmasın parkın özgün yapısını kaybetmesine neden olduğunu, park genelinde farklı dönemlerde yapılan kısmi yenileme çalışmalarının da parkın 'sarayın bahçesi' olma özelliğini yitirmesine, hiçbir karakteri olmayan mekânların oluşmasına neden olduğunu'' belirtti. Parkın yeniden değerlendirilmesi için 2000 yılı içinde projeleri hazırlanan çalışmaların, geçen yıl içinde başladığını belirten yetkililer, parkın düzenlemesi ile ilgili çalışmaların bu yıl içinde bitirileceğini, restore edilecek tarihi yapıların projelerinin ise halen Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun incelemesinde olduğunu anımsatarak ''Projesi onaylanan kısımların yüzde 30'u bitirildi. Parkla ilgili çalışmalar en az bir yıl daha devam edecek'' dedi.

'Endişeyle izliyoruz'
Gülhane Parkı'ndaki çalışmaları dikkatle ancak endişeyle izlediklerini belirten uzmanlar ise tarihi bahçenin bakıma alınmasının memnuniyet verici olduğunu, ancak proje konusunda bilimsel ve mesleki çevrelerden habersiz davranılmasının nedenini merak ettiklerini belirtti. Özellikle deprem gerilimi yaşanan kentte belediyenin her türlü maddi olanağını bu yönde seferber etmesi gerekirken Gülhane Parkı'ndaki düzenleme çalışmalarında gereksiz israfa yönelinmesinin sorumlu bir davranış olmadığını savundular. 

Birinci derece SİT alanı kaspamındaki Gülhane Parkı, düzensiz kullanımlarla bozulduğu için yeniden düzenleniyor. 
Cumhuriyet

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz