reklam

09 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

TMMOB:"Mühendisler ve Mimarlar aylardır oyalandı"

TMMOB yaptığı basın açıklamasına göre mühendis ve mimarların mali ve sosyal haklarındaki dengesizlik daha da büyüdü: 

"Yazılı ve sözlü basında Hükümetin Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarında düzenlemeler yapmak amacıyla çıkarttığı 631 sayılı KHK ile aldığı yetkiyi kullanarak, bazı meslek mensuplarının ve idari kademelerde çalışanların ücretlerinde artış yaptığı konusunda haberler yer almaktadır. Aynı haberlerde mühendis ve mimarların mali ve sosyal haklarındaki dengesizliğin ise ikinci aşamada değerlendirmeye alınacağı belirtilmektedir.

Eşit işe eşit ücret amacıyla hazırlandığı öne sürülen bu Kararname, tersine eşit değerde işlere eşit ücret temelinde olması gereken ücret adaletini sağlamayacaktır. Bu nedenle kamu çalışanları arasındaki eşitsizlik derinleşecektir. Çünkü Hükümetin de açıkladığı gibi, kararnameden sadece 30 bin civarında kamu çalışanı yararlanacaktır. Kararname kapsamı dışında tutulan 2 milyon kamu çalışanı ise yine açlık ve sefalet ücretleri ile yaşamlarını sürdürmeye zorlanacaktır. Kamu çalışanlarının ortalama ücretlerinin 4 kişilik bir ailenin gıda giderlerini bile karşılamaktan uzak olduğu bu dönemde, bu düzenlemenin yetersiz, sosyal devlet ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğu apaçık ortadadır.

Bu genel durumun yanı sıra, kamuda çalışan mühendis ve mimarların büyük bir bölümünün mali ve sosyal hakları uzun dönemdir Kararname kapsamında ele alınan diğer meslek mensuplarına göre çok gerilerdedir. Ayrıca, yıllardır uygulanan politikalar sonucunda farklı kamu kurumlarında çalışan ve benzer işleri yapan mühendisler ve mimarlar arasında üç katına kadar çıkan ücret farklılıkları bulunmaktadır. Eşit işe eşit ücret temelinde benzer hizmetler arasında ücret denkliğinin sağlanamamış olması bu alanda yaşanan olumsuzlukları daha da artırmıştır. Halen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak çalışan birinci derecedeki 20 yıllık mesleki deneyimi olan bir mühendis ya da mimarın net aylık ücreti 2002 yılı Ocak ayı itibariyle 600 milyon TL düzeyindedir. Bu ücretin, reel olarak 1993 yılındaki düzeyine getirilmesi için bile %70 oranında arttırılması gerekmektedir.

Kamuda çeşitli statülerde çalışan mühendis ve mimarların ekonomik ve sosyal koşulları özellikle son on yılda hızla erozyona uğratılarak üstlendikleri sorumluluklara ve almış oldukları eğitime uymayan bir düzeye geriletilmiştir. Bu koşullar altında mühendislik mimarlık alanında işgücü verimliliği düşmüş, hizmetlerin niteliği olumsuz yönde etkilenmiştir. Kamuda çalışan mühendis ve mimarların ücretleri ve diğer özlük hakları açısından içine düşürüldükleri durum tam bir bunalıma dönüşmüş ve meslek onurlarını koruma sınırlarını zorlamaya başlamıştır.

Kamuda en az 20 yıllık hizmeti olan mühendisler ve mimarlar son 8 yılda ortalama 450 ABD dolarlık bir aylık ücretle yaşamaya mahkum edilmişlerdir. Bu ücret, işe yeni başlayan 8. derecedeki mühendis ve mimarlar için ise ortalama 350 ABD doları düzeyindedir. Dünya örneklerine bakıldığında, işe başlama ücretleri Fransa'da 2.580, İsrail'de 1000 ABD doları düzeyindedir. Ülkemizdeki ücretler ise ancak Tanzanya düzeyinde olup kişi başına milli geliri Türkiye'nin üçte biri olan Bolivya'nın bile gerisindedir.

Bu durumu defalarca siyasi iktidara ilettik. Öneriler sunduk. Dedik ki: mühendis ve mimarların aylık ücretleri ilk aşamada en az son 10 yıldaki 730 dolarlık en yüksek ücret seviyesinin üzerine çıkartılmalıdır. Ücretlerin bu seviyelere ulaşabilmesi için öncelikle mühendis ve mimarlara uygulanan ek gösterge rakamları 10.000 düzeyine, bugün %120-125 arasında uygulanan Özel Hizmet Tazminatı Oranı'nın ise en az %300 seviyesine çıkartılması gerekmektedir. Bu durumda bile, eşit işe eşit ücret anlayışı temelinde, benzer hizmetler ile aynı işyerinde farklı statülerde çalışanlar arasındaki eşitsizliklerin ortadan kalkmayacağı görülmektedir.

Ülkemizin kalkınmasının ve halkımızın refah düzeyinin yükseltilmesinin temel koşullarından birisinin ulusal bilim ve teknoloji politikaları doğrultusunda üretimden ve sanayileşmeden geçtiğine inanıyoruz. Bu alanda mühendislerimize ve mimarlarımıza önemli sorumluluklar düşmektedir. Bu nedenlerle de ülkemizin mühendislerinin ve mimarlarının mesleklerini uygulayabilme ortamlarının yaratılması ve meslek mensuplarının hak ettikleri ekonomik koşullara kavuşması önem taşımaktadır. Ülkemizdeki kaynakların batık bankalar, hayali ihracat ve denetimsiz fonlara ayrılması konusunda onlarca gerekçe bulunurken, kamu çalışanlarının yoksulluk sınırının üstünde yaşayacak ücretlere kavuşması konusunda kaynak sıkıntısı olduğu bahanesi öne sürülmektedir. Hükümete ve tüm ilgililere bu konularla ilgili olarak yaptığımız başvurular ve somut iyileştirme önerilerimiz yanıtsız kalmıştır.
Genel olarak kamu çalışanlarının, özel olarak da mühendislerin ve mimarların mali ve sosyal haklarındaki iyileştirmenin daha sonra ele alınması, sorunu çözmek yerine zamana yayarak geçiştirmek, çalışanları ve üyelerimizi yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum etmektir. Kararname çalışmasının büyük bir gizlilik içinde ve örgütlerimize danışılmadan yürütülmüş ve sonuçlandırılmış olması, bunun göstergelerinden birisidir.

Söz konusu Kararnamenin onaylanması durumunda, diğer kamu çalışanlarının yanı sıra mühendis ve mimarların sorunlarının çözümünün belirsiz bir süreye ertelenmesi olumsuz sonuçlara neden olacaktır.

Bu düzenlemenin basında yer alması dahi huzursuzluklara yol açmış, tepkilere neden olmuştur. Yıllardır yoksulluk sınırı altında yaşamaya mahkum edilen kamu çalışanlarının yanı sıra mühendis ve mimarların ücretlerinin de insanca yaşanacak bir düzeye çekilmesini bir zorunluluk olarak görüyoruz. Bu bağlamda yapılan ayrımcılıktan vazgeçilmesini ve gerekli iyileştirmelerin ivedilikle yapılmasını hükümetten bir kez daha talep ediyoruz."
Kaya GÜVENÇ - Yönetim Kurulu Başkanı

Arkitera

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz