reklam

11 Mart 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Fay üstünde yatırım tartışması

Marmara depreminden sonra her türlü yapılaşmaya kapatılan İzmit Körfezi'ndeki büyük araziler üzerinde sanayi tesislerinin inşa edilip edilmeyeceği konusu yeniden tartışılmaya başlandı. Bazı sanayiciler, Ford'un tesisleri için verilen iznin tüm firmalar için geçerli olması gerektiğini savunuyorlar.
İmar izni için taleplerin yoğunlaşması üzerine bölgede geçtiğimiz hafta inceleme yapan Afet İşleri Genel Müdürü Yardımcısı Ekrem Demirbaş başkanlığındaki ekip, yapılaşma isteyen konut sahipleri ve sanayicileri elindeki sigara paketi ile ikna etmeye çalıştı. Pakete iğneler saplayan bürokrat, "Çökme, iğnelerin eğilmesi ya da kırılması gibi olmayacak. Arazileri temsil eden sigara paketinin tamamı, suyun altında kalacak" dedi. Ancak sanayicilerin itirazları bitmedi.

"Atlantis korkusu"

İzmit Körfezi'nde, Gölcük yakınlarındaki büyük araziler için, Tarih öncesi zamanlarda çökerek denizin altında kaldığına inanılan kayıp kıta Atlantis benzetmesi yapılıyor.

Çünkü Ford fabrikasının da yer aldığı binlerce dönümlük arazinin altında büyük bir boşluk olduğu iddia ediliyor. İddiaya göre; yer altındaki bu büyük boşluk, yüzeyden 400 metre derinlikten itibaren başlıyor. Bu boşluğun yüksekliği ise yaklaşık 250 metre. Ford için ABD'den gelen uzmanların gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarının da aynı verilere ulaştığı belirtiliyor. Ancak bu oluşumun depremden sonra mı, yoksa eski jeolojik dönemlerden mi kaldığı belli değil.

Bayındırlık Bakanlığı bu tespit üzerine, bölgedeki toprağın sıvılaşması ve 2.5 metreyi aşan çökme nedeniyle 17 Ağustos'tan sonra yapılaşmayı durdurmuştu.

Buna karşın Ford, boşluktaki yarımadada bir depremin, 100 yıllık bir dönemde gerçekleşmeyeceği sonucuna ulaştı. Bu bulgu sonrasında yatırıma devam kararı alındı. Ana yatırımı tamamlayan Ford, bu kez Bakanlar Kurulu'ndan tevsii yatırımı için de izin aldı. Ayrıca Belçika'daki bir fabrikasını kapatıp, Gölcük'e taşıyacağı öğrenilen Ford, yatırımın 30 yıl içinde geri dönüşünün tamamlanacağını varsaydı.

Ford'un jeolojik araştırmasına geçtiğimiz haftalarda kaybettiğimiz yerbilimci Aykut Barka'nın da katıldığı, bu araştırma sonrasında fabrika alanındaki fore kazıklarla zeminin sağlamlaştırıldığı, Bakanlar Kurulu'nun verdieği izinde bu çabanın da dikkate alındığı da belirtiliyor.

"Biz de isteriz"

Ford'un aldığı iznin diğer sanayiciler için de geçerli olmasını isteyen sanayiciler hükümeti eleştiriyor. Sanayiciler, "Tehlike varsa kimseye izin verilmesin, tehlike yoksa tüm konut ve sanayicilere izin verilsin. Gerçekten bu kadar büyük tehlike varsa, sadece Ford çalışanları değil, bölgede oturan binlerce kişi ile diğer sanayi kuruluşlarında çalışan binlerce kişi de tehlike altında. Bu nedenle bilim adamları, üniversiteler devreye girerek, İzmit Körfezi'nde araştırma yapsınlar. Sonucu biz de öğrenelim" diyorlar.

Bölge sanayicilerinin bir grup bilim adamı ile birlikte Ankara'ya gelerek Bayındırlık Bakanlığı ile görüşeceği belirtiliyor.

Öte yandan Ford, Ford Avrupa ile yaptığı ön anlaşma doğrultusunda, Kocaeli Fabrikası'nın üretim kapasitesini 2004 yılı itibariyle artırmayı planlıyor. Ford Avrupa, Belçika Genk'teki araç üretim fabrikasını Mondeo ve Transit üreten otomobil ve ticari araç üretim tesisinden çok modelli, esnek bir otomobil üretim tesisine dönüştürmeyi planlıyor. Bu doğrultuda, Transit üretiminin Kocaeli Fabrikası'na aktarılması hedefleniyor. Böylece, Kocaeli Fabrikası yılda 200 bin araç kapasitesine sahip olacak. Bu genişleme için, 200 milyon dolarlık ek yatırım ile 2004 yılı itibariyle toplam yeni yatırım 950 milyon dolara ulaşacak.

Bu yatırımlar sonrasında Kocaeli Fabrikası'nda 4 bin, yan sanayi parkındaki 7 firmada 600, 73 yan sanayi firmasında ise 8 bin kişi istihdam edilecek. 2004 yılında Belçika'daki üretimin Kocaeli Fabrikası'na aktarılması ile de bu istihdam fabrikada bin 500, yan sanayide 6 bin kişi artırılacak.
Dünya

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz