reklam

11 Mart 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Santrala karşı sivil cephe

Samsun'da kurulması düşünülen mobil enerji santralına karşı kampanya başlatılıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınmadığı gerekçesiyle inşaat sürecinin durması için başvuru yapılacak

Enerji Bakanlığı'nın Samsun'a kuracağı, yüzde 3-4 oranında kükürt içeren 6 No'lu fueloille çalışacak mobil santrala karşı, milletvekilleri de harekete geçti.

MHP Samsun Milletvekili Vedat Çınaroğlu, santralı kuracak Aksa Şirketi'nin, Sağlık Bakanlığı'ndan izin belgesi almadan çalışmalara başladığını belirterek, İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvuracağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı'nın, 'Santral çevreye zarar verir' sonucuna varması halinde mobil santral inşaat sürecinin durması gündeme gelebilecek.

Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'in de 'çevreye zararlı' gerekçesiyle karşı çıktığı santralın kurulmaması için sivil toplum örgütleri ve bölge halkı bugün seslerini duyurmak için, 'Mobil santrala hayır' kampanyası başlatırken milletvekilleri de harekete geçti.

Samsun Spor Eğitim ve Tanıtım Vakfı Başkanı Sadi Subaşı, bölgede enerji açığının söz konusu olmadığını söyledi. Projenin çelişkilerle dolu olduğunu öne süren Subaşı, valiliğin daha önce yasakladığı 6 No'lu fueloil kullanımına izin vermediğini belirtti. Subaşı, Samsun'a Rus doğalgazının ulaştığı bir sırada doğalgaz çevrim santralları yerine 6 No'lu fueloil kullanacak
mobil santralın kurulmak istendiğine dikkati çekti.

Samsun Valisi Muammer Güler bu aşamada yapabilecekleri bir şey olmadığını söyledi. Güler, santralın kurulmasının ardından yapılacak çevre ölçümlerinden sonra devreye girebileceğini belirterek, "Hükümet kararı olduğu için yargı kararı dışında bu santral durdurulamaz" diye konuştu.

Aksa: Zararı kamyon kadar
Aksa Enerji A.Ş. Genel Müdürü Serdar Nişli ise santralda kullanılacak yakıtın TEDAŞ tarafından belirlendiğini söyledi. Nişli, santralın hem fueloil hem de doğalgazla çalışabileceğini belirterek şöyle konuştu:
"Kükürt arıtma merkezi kuracağız. Bir de azot için aynı sistemi kuracağız. Yüzde 90-95 arıtma sağlanacak. Çevreye bir kamyon ya da otobüsün verdiği zarar kadar zarar verecek."

Kükürtoksit oranı sınırı aşacak
Mobil enerji santralının kurulacağı Tekkeköy ilçesi, Samsun kent merkezinin su ihtiyacını karşılayan baraja 3 kilometre, uluslararası çevre literatüründe yer alan Hacı Osman Koruluğu'na ise 2 kilometre mesafede. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Spor Eğitim ve Tanıtma Vakfı'nın raporlarında şu tespitler yapıldı:

Her bir 100 MW'lik mobil santralda üretim için harcanacak yakıt ortalama günde 500 tondur.

TÜPRAŞ rafinelerinin ürettiği fueloil yüzde 3 ile yüzde 4 arasında kükürt bulunmaktadır.

Çıkan egzoz gazında ise ülkemizde müsaade edilen emisyon değerlerinin üzerinde sülfürdioksit ve azotoksit gazları bulunmaktadır.

Toplam baca gazı miktarı saatte 550-600 bin metreküp arasındadır.

Bu gazın içerisindeki kükürtoksit gazın miktarı metreküpte 5 bin 950 mg. ile 8 bin 500 mg. arasında değişmektedir. Mevzuata göre bu değer metreküpte 1700 mg'yi aşamaz.

Azotoksit gazı ise metreküpte 3 bin 300 mg. olacaktır. Mevzuata göre bunun ise 800 mg./metreküpü geçmemesi gerekmektedir. Bu miktarlar Çevre Mevzuatı'ndaki miktarların fevkalade üstündedir.

6 numaralı fueloil yakıtı çok uzun sürede ayrışmaktadır.
Radikal

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz