reklam

13 Mart 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

TMMOB Yönetim Kurulu Yaser Arafat'a Mesajını iletti

TMMOB Yönetim Kurulu Filistin Büyükelçisi Fouad Yaseen'i ziyaret ederek Filistin'de yaşanan son olaylar ve saldırıları kınamış ve TMMOB'nin Onur Üyesi Filistin Devlet Başkanı Yaser ARAFAT'a destek ve dayanışma mesajını iletmiştir. Aynı çerçevede hazırlanan bir mesaj da TMMOB'nin üyesi bulunduğu Dünya Mühendis Örgütleri Federasyonu ile bu Federasyona bağlı 70 kuruluşa iletilmiştir.

Arafat'ailetilen mesaj aşağıda verilmiştir:

"Sayın Onur Üyemiz,

Filistin ve İsrail halklarını şiddet ve terörün kıskacı içine alan bugünkü kanlı ve karanlık dönemi kaygıyla izleyen ve Filistin'de yaşanan son olayları, 1948 yılında İsrail devletinin kuruluşunu önceleyen yıllardan beri bugün 4 milyonu aşkın Filistin halkının yaşadığı aralıksız saldırı, katliam ve sürgünlerle dolu bir sürecin sonucu olarak ele alan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Filistin sorununda çözümün BM kararlarının uygulanmasından, egemen Filistin devletinin tanınmasından, topraklarından atılmış Filistinlilere dönüş hakkı verilmesinden ve Filistin halkı üzerinde uygulanan kuşatmanın kaldırılmasından geçen bir barış sürecinin yeniden başlatılmasından geçtiğini görmektedir.

İsrail askeri güçlerinin, halkınız ve Birliğimizin Onur Üyesi ve Filistin Mühendisler Birliği Onursal Başkanı "Mühendis Yaser Arafat" olarak şahsınız üzerinde uyguladığı baskıları ve kuşatmayı kınıyoruz.

Türkiye'nin mühendis ve mimarlarının Meslek Birliği olarak:
İsrail'in 1948 ve 1967'den beri işgali altındaki topraklarda ve göçmen kamplarındaki Filistinlilerin vesayet altında, bağımlı bir ekonomi ile, bölük pörçük topraklar üzerinde, stratejik yolları parçalanmış, serbest dolaşımı engellenmiş ve İsrail kolonileri serpiştirilmiş bir ülkede yaşamaya mahkum edildiğini, İsrail işgal güçlerinin, Gazze ve Batı Şeria yerleşim bölgelerinizde, yapılan Barış anlaşmalarına karşın tek taraflı olarak topraklarınızı işgal ederek yeni yerleşim birimleri inşa etmeye devam ettiklerini, binlerce dönümlük zirai arazilerinizi yok ettiklerini, yapım ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle evlerinizi yıktıklarını, su kaynaklarınıza el koyduklarını ve kullandığınız onlarca kuyuyu kapattıklarını ve su kullanımını kısıtladıklarını yakından izliyor ve biliyoruz.

İsrail Devlet terörünün ve saldırganlığının simgesi haline gelen Ariel Şaron'un 28 Eylül 2000 tarihinde 1000 İsrail askerini de yanına alarak Kudüs'teki Al Haram Al Şerif'e yaptığı kışkırtıcı ziyaretinin sonucunda başlayan "Al Aksa İntifadası"na İsrail devletinin verdiği şiddetli karşılığı ve misillemeyi günden güne artırmasıyla son günlerdeki tüyler ürpertici vahşet olaylarının zemini hazırlanmıştır. Unutulmamalıdır ki, 1982'de Sabra ve Şatila mülteci kamplarındaki katliamların sorumlusu olan, yakın bir tarihte Gazze bölgesinde öldürülen altı filistinli çocuğun katili olarak halen Brüksel'de yargılanan ve Filistinlilerle barış yapmaya karşı olduğunu hiç bir zaman gizlemeyen Ariel Şaron'un bu politikaları İsrail halkını da olumsuz yönde etkilemekte ve bu politikalar kendi halkının da muhalefetine neden olmaktadır.

İsrail Devletinin Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren bu yerleşim ve yapılanma programları, ABD'nin değişmeyen desteğiyle hayata geçirilmektedir. Siyonist işgal planıyla,1948'den beri sürekli şiddete maruz kalan Filistinlilerin sonunda boyun eğecekleri, büyük tavizler verecekleri, Filistin davasını tümüyle terk edecekleri hedeflenmiş, beklenmiştir. Son saldırıların yeni hedefi de Filistin'in bütünüyle işgali ve Filistinlilerin bu topraklardan uzaklaştırılmasıdır.
Bunca baskı ve hayal kırıklığı karşısında halkınızın sürmekte olan intifadası, Filistin sorununun insanlık adına çözüme kavuşturulması, Filistin ve İsrail halklarının eşit ve özgür olarak birlikte yaşabilecekleri ortamın yaratılması için olduğu kadar bölgemizdeki sürekli barışın sağlanması için de umut vericidir.
İsraillilerin ve Filistinlilerin birlikte ve barış içinde yaşabilecekleri ortama her zamankinden çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemdeyiz. Bu dönemde, barışın önünde engel oluşturan tüm tutum ve politikaları kınıyor ve barış sürecinin hemen başlamasını diliyor ve bekliyoruz.

Bu haklı mücadelenizde sizinle ve Filistin halkıyla dayanışma içinde olmaktan onur duyuyor, İsrail'li mühendisler ve mimarlar da dahil olmak üzere, tüm bölge ve dünya ülkelerinin mühendislerini ve mimarlarını ve onların kuruluşlarını bu baskı ve savaş politikalarına karşı seslerini yükseltmeye ve Filistin halkının meşru haklarının tanınması ve barış görüşmelerinin başlaması için girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz.

Dostluk duygularımız ve saygılarımızla,

TMMOB Yönetim Kurulu adına
Başkan Kaya Güvenç"
Arkitera 

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz