reklam

13 Mart 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Karşıyaka İskelesi yıkılacak

"Çarşı'nın yeniden doğuşu" adı verilen projeyle iki katlı betonarme iskele binasının yerine ahşap iskele yapılacak.

Karşıyaka Çarşısı, vapur iskelesinden, istasyondaki yapılaşmaya, Kemalpaşa Camii'nden, dolmuş duraklarına kadar yeni bir görünüm kazanacak. Karşıyaka Belediyesi'nin gündeme getirdiği proje, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanırsa, vapur iskelesi yıkılacak ve yerine ahşap iskele yapılacak.

"Karşıyaka Çarşısı'nın yeniden doğuşu" olarak adlandırılan projede çarşının çıkış noktasına yakın bir yerde bulunan ve yıllardır çözüm bekleyen bir sorun olarak tartışılan dolmuş durakları da değiştirilecek. Mevcut dolmuş duraklarının bulunduğu alanda, araçların yolcu beklemesi engellenecek. Ring olarak çalışacak dolmuşlar, şu anki duraklarında bekleme yapmadan yalnızca yolcu alacak.

Kemalpaşa Camii'de çevresindeki derme çatma binalardan kurtulacak. Pek çoğu imar affından yararlandığı için faaliyetine devam edebilen işyerleri yıkılarak tek bir yerde toplanacak.

Tarihi istasyon binası ve diğer binaların resterasyonu yapılarak, binaların özelliklerinin ortaya çıkması sağlanacak. İstasyon çevresindeki çay bahçeleri de bu dokuya yakışacak hale getirilecek. Çerde düzenlemeleri yapılarak, istasyon bölgesinin çarşı ile bütünleşmesi sağlanacak.

Çarşının belirli sokaklarında lokanta ve kabapçıların, bazı sokaklarda kafe benzeri yerlerin yoğunlaşmasının önüne geçilecek. Belirli sokaklar belirli işyerlerine ayrılarak, esnafın bu sokaklara gitmesi teşvik edilecek.

Nostaljik bir tranwayla, çarşıda tarihi bir atmosfer yaratılacak. Çarşı ile sahil arasında çalışması düşünülen tranway ile Karşıyaka Çarşısı, İstanbul- Beyoğlu örneğinde olduğu gibi dünü ve bugünü buluşturacak. İskele girişinin olduğu alanda, su oyunları ile çarşı hareketlendirilecek.

Vapur iskelesi
Çarşının da yaşayan bir alan olarak görünmesi sağlanacak. Bu amaçla ilk olarak Karşıyaka Vapur İskelesi'nde önemli bir değişiklik yapılacak. Çarşı girişinde yer alan ve İzmir'in ünlü İmbat rüzgarının çarşıya gimesine engel olan iki katlı betonarme yapı, yerini ahşap bir iskeleye bırakacak. Karşıyaka'nın tarihinde olduğu gibi sadece iskele işlevini görecek ahşap bir iskele oluşturulacak. Çarşı yıllar sonra yeniden İmbat esintileriyle buluşacak.
Yeni Asır

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz