reklam

14 Mart 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Afyon’da 65 tarihi eser tahrip oldu

Afyon ve çevresinde 3 Şubat’ta meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem sonucu zarar görenler arasında Bolvadin Belediye Müzesi ile buradaki eserler de bulunuyor.

Afyon ve çevresinde 3 Şubat’ta meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem sonucu, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 20’si cami, 13’ü çeşme, 5’i türbe olmak üzere toplam 65 eserin hasar gördüğü belirlendi. Sarsıntı nedeniyle İscehisar’daki Kırkinler kaya yerleşiminin kuzeyinden kopan büyük bir tüf (volkanik taş) kaya parçasının, buradaki antik kuyunun ağzını kapattığı, ayrıca deprem sırasında Bolvadin Belediye Müzesi ile buradaki eserlerin hasar gördüğü tespit edildi. Afyon Müze Müdürü Seracettin Şahin başkanlığındaki heyet, Afyon depremi nedeniyle Bolvadin, Çay, Sultandağı, Şuhut ve İscehisar ilçelerindeki doğal ve kültürel varlıklar üzerinde inceleme yaptı. Yapılan inceleme sonucu, söz konusu ilçelerde çoğunluğu Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 20 cami, 13 çeşme, 5 türbe, 4 köprü, 3 han, bir medrese, bir kervansaray ve çok sayıda ev ile iki okul ve iki kaya yerleşiminde hasar meydana geldiği belirlendi.
Buna göre, Bolvadin’de 15. yüzyıla ait Osmanlı eseri Lala Sinan Paşa Cami ile son dönem Osmanlı eserleri Ulu Camii ve Kırklar Camii hasar görürken, minareleri de yıkıldı. Ayrıca, Hacı Mahmut Paşa Camii’nin bazı yerlerinde de hasar meydana geldi. Bolvadin’deki 18. yüzyıla ait Osmanlı eseri Şıhlar Çeşmesi ile son dönem Osmanlı eserleri olan Cılklar Çeşmesi, Balta Çeşme, İmaret Çeşmesi, Rüstem Paşa Hamamı, Kırkgöz Köprü ve Yanık Kışla da hasar gördü. Bu ilçedeki kentsel SİT konutlarının tamamına yakınında bazı hasarlar melirken, Bolvadin belediye müzesi binası ve eserler de zarar gördü.
Afyon’un Çay ilçesinde ise Osmanlı döneminde yaptırılan Taş Çeşme, Selçuklu dönemi eseri Taşhan ile Taş medrese, 19. yüzyıla ait Osmanlı eseri Orta Camii ve çeşmesinin bazı yerlerinde hasar meydana gelirken, Osmanlı dönemine ait Çengel Camii ve çeşmesi, Selçuklu dönemine ait Ebheri Baba kümbeti de tahrip oldu. Sultandağı ilçesinde ise 17. yüzyıla ait Kethüda Ahmet Ağa Camii ile Çarşı Camii, Selçuklu dönemine ait İshaklı kervansarayı hasar görürken, Şuhut’ta 19. Yüzyılda yaptırılan Osmanlı eseri Ulu Camii, Osmanlı dönemine ait Dörtgöz Köprü’de de bazı hasarlar meydana geldi.

KIRKİNLER KAYALIĞI
İscehisar’daki Kırkinler Kaya Yerleşimi’nde yapılan inceleme sonucu, kaya yerleşiminin kuzey tarafında, büyük bir tüf kaya parçasının yerinden ayrılarak düştüğü ve antik kuyunun ağzını kapattığı belirlendi.
Diğer taşların sağa sola gelişigüzel dağıldığı bölgede, ayrıca deprem nedeniyle çatlaklar oluştuğu ve bazı kaya kütlelerinin tehlike arz ettiği saptandı. Müze Müdürlüğü başkanlığındaki heyet, kaya yerleşiminin teknik elemanlarca incelenmesi gerektiği sonucuna vararak, konunun acilen koruma kuruluna iletilmesini kararlaştırdı.
NTVMSNBC

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz