reklam

14 Mart 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Çeliğin kaderi AB'nin elinde

ABD'nin çelik ithalatına gümrük vergisi getirmesinin ardından ortaya çıkacak trafik değişimine karşı çelik üreticileri ''koruma'' istiyor. Ancak Türkiye, gümrük birliği uygulaması nedeniyle, ulusal sektörü zarar görecek olsa da önlem almak için Avrupa'nın kararlarını beklemek zorunda.

ABD'nin ithal çelik ürünlerine getirdiği gümrük tarifeleriyle ihraç pazarının ''boşlukta kalması'' , çeşitli ülkelerde korumacı önlemleri tetiklerken; Türkiye, gümrük birliği uygulaması nedeniyle, üreticisinin ''korunma'' talebini karşılayamıyor.

Türkiye'de, gümrük tarifelerinin arttırılması gibi önlemler, ancak Avrupa Birliği'nin (AB) kendi sanayisini korumak amacıyla alacağı kararlara bağlı olarak şekillenebilecek. Yani, Avrupa kendi üreticisinin ''zarar görmeyeceğine'' karar vererek ''kılını kıpırdatmazsa'' Türkiye gelişmelerden çok olumsuz etkilense de herhangi bir önlem alamayacak.

ABD'nin geçen hafta çelik ithalatına koyduğu gümrük tarifeleriyle birlikte, ABD pazarında zor duruma düşen ihracatçı firmaların, başka ülke pazarlarına kayması bekleniyor. İç pazarlardaki ithal ürün miktarını da arttıracak olan kayışın, ulusal üreticilere zarar vermesi ihtimali, üretici ülkeleri önlem almaya itiyor.

Çelik sanayicileri de bu ''tehlikeye'' karşı korunma talep ediyor. Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan , özellikle yassı ürünlerde Türkiye'nin ithalatının artacağını belirterek ''İthalatta 1 milyon 100 bin tona kadar uygulanan tarife kontenjanı kaldırılmalı ve mevcut tarife istisnasız bir şekilde uygulanmalı'' dedi. Dahilde işleme rejimi (ihraç edilmek üzere ithal edilen mal) uygulamasının da kaldırılması gerektiğini belirten Yayan, ''Aksi takdirde ABD'den dönen mallar 'tsunami' gibi bizim piyasalarımıza akın edecektir'' diye konuştu. Ereğli Demir Çelik (ERDEMİR) Fabrikaları İletişim Koordinatörü Hüseyin Akgül , Ukrayna ve Rusya'da üretilen kalitesiz çeliğin ucuz fiyatla Türkiye'ye ithal edildiğine dikkat çekerek şöyle dedi: ''Kaliteli mallarda serbest pazara ve rekabete hazırız. Ancak kalitesiz ürünler için önlem alınmalı, gümrük tarifeleri de bunlara göre düzenlenmeli.''

AB kararı uygulanacak
Üreticinin talebine karşın, Türkiye'de önlemler alınması henüz gündeme gelmedi. Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, AB'nin karar almadan önce Türkiye'nin önlem almasının mümkün olmadığını belirtti. GB uygulaması nedeniyle, Türkiye'nin, her alanda olduğu gibi çelik konusunda da Avrupa Birliği'nin kendi sanayicisine yönelik alacağı önlemlere uymak durumunda kalacağı bildirildi.

AB ise ABD'nin kararının kendi üye ülkelerindeki üreticilere vereceği zararlara odaklanmış durumda. Geçen hafta, ABD'nin gümrük vergisini yükseltmesi kararının serbest pazar ekonomisine aykırı olduğu ve zarar verdiği gerekçesiyle Dünya Ticaret Örgütü'ne başvuran AB, ihracattaki olası trafik değişikliğine karşı da önlemler alacağını duyurdu. AB Ticaret Komisyonu Başkanı Pascal Lamy , önceki gün çelik endüstrisi liderleri ve işçi sendikalarıyla görüşerek Brüksel'in çelik ihracatındaki olası trafik değişikliğine karşı, sektörün çıkarlarını gözetecek önlemler alacağını bildirdi ve ''Dünyanın en rekabetçi sektörü olmak için sıcak suların ve cehennemin içinden geçen çelik endüstrisinin, ABD'nin yasadışı kararlarıyla heba olmasına izin vermeyeceğiz'' dedi.
Cumhuriyet

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz