reklam

14 Mart 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

İzmirli metronun terminale uzatılmasını istiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2000 yılı mayıs ayında hizmete açılan metro ağının, Ege Üniversitesi kampüsü ve İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne kadar uzatılması isteniyor.

İzmirli vatandaşlar, büyükşehir belediyesinin, 2000 mayısında hizmete açtığı metro ağının, Ege Üniversitesi kampüsü ve İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne kadar uzatılmasını istiyor. Şehirlerarası yolculuk sonrasında valizleriyle otobüslerde perişan olduklarını belirten vatandaşlar, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde metronun terminale kadar uzatıldığını hatırlatarak, İzmir’de de böyle bir uygulama beklediklerini dile getiriyorlar. Şehirlerarası yolculuk yapma durumunda olan vatandaşların yanısıra, birçok üniversite öğrencisi de, metronun Bornova’da tıkanıp kalmasından dolayı mağdur olduklarını ifade etmekte. Metronun, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin önününe kadar gelmesine tepki gösteren öğrenciler, metrodan inip başka bir otobüse binmenin kendilerini olumsuz etkilediğini vurguluyorlar. Metronun terminale kadar uzatılması konusunda değerlendirmede bulunan yetkililer ise, üniversite kampüsü içerisinden geçen eski demiryolu ağının kullanılarak vatandaşların isteğine yanıt verilebileceğine dikkati çekiyorlar.

Konu hakkında görüş bildiren TCDD Genel Müdür Yardımcısı Orhan Yıldırım, metronun İzmir geneline yaygınlaştırılmasının önem taşıdığını belirtti. Ege Üniversitesi Kampüsü’nden geçen eski demiryolu ağının, yeniden yapılandırılarak kullanılabileceğine işaret eden Yıldırım, böylelikle metronun kampüs içine kadar uzatılması ve terminale bağlanmasının, yeraltı çalışmaları kadar yüksek maliyetli olmayacağını söyledi. Yıldırım, bu sayede binlerce kişinin hızlı ulaşımdan faydalanabileceğinin altını çizdi.

Metronun üniversiteye kadar ulaşıp oradan terminale uzanması fikrine, üniversite yetkilileri de son derece sıcak bakıyor. Metronun kampüs içinden geçmesinin son derece faydalı olacağını kaydeden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, “Böyle bir proje bizim için çok büyük avantaj ve yarar sağlayacaktır. Fakat kampüs zemini gevşek topraktan oluştuğu için, binaların ve zeminin böyle bir projede çok iyi ölçülmesi gerekiyor. Üniversitemizde oluşan bazı doğal göçmelerin ve çatlaklara, demiryolunun neden olduğunu iddia edenler var. Bu yüzden binaların ve zeminin statiği çıkarılmalı, çalışmalar ona göre yapılmalıdır.” şeklinde konuştu. Metronun üniversiteye uzamasının kendilerini son derece rahatlacağını söyleyen öğrenciler, böylelikle ulaşım sıkıntısını büyük oranda aşacaklarını kaydediyorlar. Ege Üniversitesi öğrencisi Aylin Işık, “Metronun kampüs içine kadar gelmesi, elbette hayatımızı kolaylaştırır. Bu konuda yetkililerin, ellerini taşın altına koyması gerekir.” derken başka bir öğrenci Mustafa Yıldız, “Metronun geliştirilmesi elbette önemli. Metrodan inip tekrar otobüse binmek ve otobüsün hareket etmesini beklemek, bazen işkenceye dönüşüyor.” dedi. Ahmet Seven isimli bir vatandaş ise, “Metronun terminale kadar gelmesi çok önemli. Çünkü İstanbul’da ve Ankara’da bu böyle. İnsanlar bir alt kata inip metroya binerek, istedikleri yere kolayca gidebiliyor.” diyerek yetkilileri göreve davet etti.

Konuyu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ise, metro ağının, Bornova’dan İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne bağlanmasının faydalı olacağını fakat bunun bugünkü şartlarla mümkün olmadığını söyledi. “Şu anda TCDD ile ortaklaşa Aliağa–Cumaovası metro hattı projesini yürütüyoruz. Ayrıca Üçyol–Üçkuyular hattının inşaatı devam ediyor. Bu iki proje dururken Bornova’dan otobüs terminaline kadar metro hattı yapımı için çalışma başlatmamız doğru olmaz. Çünkü devam eden iki projenin maliyeti oldukça fazla ve metro için üçüncü bir projenin altından kalkamayız.” diyen Piriştina, şu an itibarıyla Bornova ile otobüs terminali arasında metro ağı yapma gibi bir projeleri bulunmadığını kaydetti. Piriştina ileriki dönemlerde böyle bir projeyi hayata geçirebileceklerini fakat bunun için herhangi bir tarih vermelerinin mümkün olmadığını sözlerine ekliyor.
Zaman

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz