reklam

14 Mart 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Tahtalı Baraj Havzası Yönetmeliği Meclis'te Oy Birliği ile Onaylandı

İzmir'in içme suyunu karşılayan Tahtalı Barajı'ndaki suyun kirletilmesine izin verilmeyecek.

İzmir'in en büyük su kaynağı olan Tahtalı Barajı için hazırlanan Havza Yönetmeliği kabul edildi. Önceki gün toplanan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, oy birliği ile aldığı kararla yönetmeliği onayladı.

Yönetmelik, Dokuz Eylül ve Ege Üniversiteleri ile Yüksek Teknoloji Enstütüsü'nün verdiği bilimsel rapora göre hazırlandı. Yönetmelikle getirilen en büyük değişiklik 555 hektarlık havza içindeki derelerin 200 metre olan mutlak koruma alanlarının 100 metreye indirilmesi oldu.

Kabul edilen yönetmeliğe göre havza içinde faaliyet gösteren GSM (Gayri Sıhhi Müessese) ve yapı kullanma izin belgesi bulunan işletmeler, yerlerinde kalacak. Ruhsatı ve gerekli izinleri bulunmayan 124 fabrika ise yönetmeliğe göre alanda faaliyet gösteremeyecek. Ayrıca havza içinde bundan sonra da yeni fabrika ya da üretim tesisi açılamayacak.

Maden ocakları da gidiyor
Oy birliği ile onaylanan yönetmeliğe göre mutlak, kısa, orta, uzun ve dere mutlak koruma alanlarında yeni taş, kum, kil ve maden ocağı açılmasına izin verilmeyecek. Alanın su havzaları olarak ilanından önce işletme ruhsatı olan taş, kum, kil ve maden ocakları ruhsat süresi doluncaya kadar faaliyetine devam edecek. Ruhsatları dolan ocaklar kapatılacak.
Orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında yerleşik nufusun gereksinmeleri için bakanlıkların yatırım programlarında yer alan ticari netiliği olmayan eğitim tesisi, dispanser ve sağlık ocağı gibi yapılar, atıkları ile ilgili gerekli tüm tedbirleri aldıktan sonra İZSU izni ile yapılabilecek.

İmar da sınırlı
Tahtalı Barajı Havzası içinde bulunan köylerin yerleşik alan sınırları içinde konut, terzi, lokanta, demirci, marangoz, bakkal, kahvehane ve hamam gibi tesislerin dışında hiç bir aktiviteye izin verilmeyecek. Havza içindeki köylerde bu şartlarla en fazla 250 metrekare ve iki katlı yapılar olabilecek. Bunlar da ancak İZSU'nun izni ile yapılabilecek.
Ayrıca, yeni yönetmelik gereğince Havza içinde sanayi siteleri, endüstriyel tesis, hayvancılık tesisi ve turistik tesis amaçları ile imar plan değişiklikleri de yapılamayacak. Ayrıca, yerleşme alanlarında yerleşim yerlerinde imar plan değişikliği ile yoğunluk artırılamayacak.

Kimse itiraz edemez
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Tahtalı Barajı'nın korunmasının kendileri açısından birinci derecede önem taşıdığını belirterek şöyle konuştu:
"Bu raporu üniversiteler ve meslek odaları hazırladı. Bu rapor, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde okundu. Rapordan yararlanarak imar komisyonumuz Tahtalı için bir yönetmelik hazırladı. Ortada bir bilimsel rapor olduğu için bu objektif kriterlere artık kimse itiraz edemez."

Hayvancılık da yapılmayacak
Yeni yönetmelik gereğince havza içinde sanayi siteleri, endüstriyel tesis, hayvancılık tesisi ve turistik tesis amaçları ile imar plan değişiklikleri de yapılamayacak. Ayrıca, yerleşme alanlarında yerleşim yerlerinde imar plan değişikliği ile yoğunluk artırılamayacak. Tahtalı Barajı Havzası içinde bulunan köylerin yerleşik alan sınırları içinde konut, terzi, lokanta, demirci, marangoz, bakkal, kahvehane ve hamam gibi tesislerin dışında hiç bir aktiviteye izin verilmeyecek. Havza içindeki köylerde bu şartlarla en fazla 250 metrekare ve iki katlı yapılar olabilecek. Bunlar da ancak İZSU'nun izni ile yapılabilecek.
Yeni Asır

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz