reklam

14 Mart 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Uç İstanbul

İstanbul üzerine yazılan kitapların sayısı oldukça fazla. Dünyanın bu anlamda en şanslı şehirlerinden biri olan İstanbul, geçirdiği evreler, üzerinde taşıdığı değişik medeniyetlere ait kültür ve tarih birikimi ile her zaman farklı bir şehir oldu. Türk ve yabancı bilim adamları, tarihçiler, edebiyatçılar, ressamlar, arkeologlar, fotoğrafçılar, şehir planlamacıları vb. gibi tarihe belge bırakanlarca kitaplaştırılan, resimleştirilen şehri daha iyi anlamak ve yorumlamak isteyenlere yeni bir kitap daha sunuldu.
Doğan Kuban tarafından, İstanbul’u Türkler gibi anlamayanlar için hazırlanan “İstanbul Bir Kent Tarihi” isimli kitap, Zeynep Rona tarafından Türkçe’ye çevrilerek, Tarih Vakfı Yurt Yayınları arasında çıktı.

Mimarlık kitabı
Kitabın önsözünde, anafikir olarak şunlar yazılı:
“Bu kitap ne bir arkeoloji, ne de, mimari örnekleri içermesine rağmen, bir mimarlık tarihi kitabıdır; Bizantion, Konstantinopolis, İstanbul diye bilinen bir dünya kentinin tarihini, geçmişin değişik dönemleri içinde sunma çabasıdır. Kitap, tarihsel koşulların, yapım etkinliklerinin, bin yıllık sürekliliklerin ya da ani çöküşlerin ana hatlarını çizmekte, bu eşsiz dünya kentini, içinde yaşayan kentlilerin, ziyaret edenlerin betimlemeleriyle ve bütün dünyanın hayal ettiği kentsel bir varlık olarak sunmaktadır.”
Eserde, kent topografyası, tarihi ve anıtları üzerine yapılan yeni araştırmalara yer verilmekle birlikte, asıl amaç, İstanbul’un tarihi, fiziki, toplumsal ve kültürel kimliğini başarılı bir biçimde ortaya koymak için hazırlanmış. 
(0 212 227 37 33)

Her dönem gözde
Fotoğraflar, gravürler, resimler, planlarla desteklenen kitap, üslup olarak da kolay okunup anlaşılabilecek şekilde ele alınmış. İlk bölümde Bizantion ve Konstantinopolis başlığı altında topografya, Bizans, Roma, Ortaçağ Bizans kenti, haçlılar, Galata gibi kavram ve isimler etrafında konu inceleniyor.
İkinci bölüm ise İstanbul’a ayrılmış. Osmanlı başkentinin kuruluşu, Fatih’in İstanbul’u, Türk-İslam kent kavramı, fetihten sonra kentin imarı, Galata, Bizans kentinden İslam kentine dönüşüm, Kanuni Sultan Süleyman ve Koca Sinan çağı ile Sinan’ın İstanbul’u bu bölümün dikkat çekici başlıkları. Ardından Batılılaşma sürecini daha sonra Cumhuriyet dönemi takip ediyor. Son bölüm, yani Cumhuriyet dönemi, İstanbul’un bugünkü içler acısı duruma nasıl geldiğinin ipuçlarını da sunuyor.
Tamamen, spekülasyonlardan arındırılmış, tartışmaya yer vermeyecek şekilde kaleme alınan kitap, dünyanın en uzun ömürlü kentini bir kez daha ve doğru anlamamızı sağlayacak kıratta bir çalışma... 
Türkiye

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz