reklam

15 Mart 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Işıkara: 279 hastane güçlendirilmeli

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İstanbul’daki 323 hastane binasından 279’unun güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Işıkara, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde “Olası Bir Depremde Hastanelerde Afet Yönetimi” konulu konferans verdi.

Hastanelerin bir depremden sonra mutlaka ayakta kalması gereken kuruluşlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Işıkara, bir depremde hastaneler ile personelinin çalışamaz hale gelmesinin yapılacak çalışmaların belkemiğini kıracağını kaydetti.
Işıkara, Adalar’ın güneybatısında meydana gelecek 7.5 şiddetindeki bir “senaryo depreminde”, zemin yapısına göre İstanbul’un bu depremi hangi şiddetlerde hissedeceğini, harita ve barkovizyon görüntüleri eşliğinde anlattı.
Haritada hastane binalarının da işaretlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Işıkara, “Gördüğünüz gibi bunların önemli bir kısmı da depremi 9 ila 8 şiddetinde hissedecek yerlerdedir. Birçoğu da 6 civarında depremi hissedecek yerlerde bulunmaktadır” diye konuştu.
Prof. Dr. Işıkara, BÜ Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı’nca hastane binaları üzerinde bir çalışma yapıldığını belirterek, “İstanbul’daki 323 hastane binasından 279’unun güçlendirilmesi gerekir” dedi. Işıkara, hastane binalarının onarılması planlarının da bulunduğunu ve onarımlarına bir an önce başlanması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bütün bunların kaynağı var. Bir an önce Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün işlerlik kazanması lazım. Bu sistemin devletçe, Başbakanlıkça yapılması, bir başbakan yardımcısının uhdesinde yürütülmesi lazım. Bunun bir an önce işlerlik kazandırılması, ülkemizdeki afet zararlarının azaltılması yönündeki çabalara çok önemli katkılar meydana getirecektir.”

HASTANE AFET PLANI
Hastanelerin depreme hazırlanmasının deprem öncesi ve sonrası olmak üzere iki aşamada gerçekleştirileceğini anlatan Prof. Dr. Işıkara, afet öncesinde bir acil durum planının hazırlanmasının önemini vurguladı. Prof. Dr. Işıkara, yaralanma, ölüm, mal ve gelir kaybına neden olacak tehlikeleri azaltan, çalışanlar ve hastaların güvenliğini gözeten, hazırlık, müdahale ve iyileştirmeyi kapsayan, yerel idarenin yönlendirmesiyle uyumlu, kolay anlaşılabilir ve geniş kapsamlı bir hastane afet planının oluşturulması gerektiğini bildirdi.
NTVMSNBC

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz