reklam

15 Mart 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Tasarım Dünyasının Büyük Buluşması

NURUS ve ETMK (Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu) "Vakit geldi… Markalaşmak için Tasarım" sloganı ile bu sene Kasım ayında gerçekleşecek olan Designers' Odyssey 3 ETMK Ürün Tasarımı Sergisi'nin Tanıtım Yemeği'yle büyük bir buluşmaya imza attı. Sayın Sakıp Sabancı'nın konuşmalarıyla renk kattığı gecede, 'Markalaşma Sürecinde Endüstriyel Tasarımın Önemi'ne ilişkin sohbetler yapıldı.

Türkiye'de tasarımla ilgili sanayi kuruluşları yöneticileri, dernek ve vakıf yöneticileri, kamu kuruluşları yöneticileri, akademisyenler, tasarımcılar ve basın temsilcilerinin biraraya geldiği davet, ICSID (International Council of Societies of Industrial Design-Uluslararası Endüstriyel Tasarım Örgütleri Konseyi) Yönetim Kurulu'nun 2002'nin ilk Toplantısını İstanbul'da yapması onuruna verildi.

Yemek öncesinde bir de basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan ETMK İstanbul Şube Başkanı Gamze Akay, AB'ye girme sürecinde, endüstriyel tasarımın Türkiye'de artık bir devlet politikası olarak yapılandırılması gerektiğini belirtti. Bunun için TÜSİAD, KALDER, TOBB, TİM, Sanayi Odaları gibi kuruluşlarla ETMK' nın beraber çalışarak bir strateji ve öneriler paketi hazırlamasını önerdi. Ardından sözü ICSID Yönetim Kurulu Başkanı Peter Butenschøn aldı ve gelişmiş ülkeler gibi gelişmekte olan ülkelerin de kendi kimliklerini ortaya koyan özgün endüstriyel tasarımları ile küresel pazarda rekabet edebileceklerini, bunun da tasarım merkezi veya konseyi gibi tasarımı tanıtıcı ve yaygınlaştırıcı örgütler ve stratejiler doğrultusunda başarılabileceğini iletti. "Sizin çok köklü ve zengin bir kültürünüz var ve bunu küresel pazarda rekabet edebilecek ürünleriniz için kullanmanız büyük yarar sağlayacaktır." dedi. Nurus'un Üretim ve Tasarım'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Renan Gökyay da, Nurus'un, endüstriyel tasarıma yatırım yapması, yabancı ve yerli tasarımcılar ile çalışması, yurtdışı fuarlara katılması, uluslararası tasarım ödülü alması ve yabancı dergilerde yayınlanması sayesinde artık bir uluslararası marka olduğunu aktardı. ETMK Designers' Odyssey'98 Ana Sponsoru olmasının da bu anlayışın bir parçası olduğunu ve bu tip sergi ve etkinliklerin Türk sanayicileri tarafından desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Bu işin bir bayrak yarışı olduğunu ileterek, diğer sanayi kuruluşlarının ve ilgili kurumların bu yıl Kasım ayında yapılacak olan ETMK Ürün Tasarımı Sergisi ve yan etkinliklerine sponsor olmalarını istedi.

Son sözü alan ve değerli yorumlarıyla geceye renk katan, konu ile ilgili deneyimlerini paylaşan Sakıp Sabancı ise geçmişte kamyon kamyon ucuz ama tasarlanmamış ve kalitesiz mal yapıp satmaya çalıştığımızı, yakın zamanda 'total quality' toplam kalite konusunda büyük başarı gösterdiğimizi; ama bunun artık uluslararası pazarda rekabet edebilmek için yeterli olmadığını kendi tarzı ile; "MARKA, MARKA, MARKA, TASARIM, TASARIM, TASARIM yapacağız ve başaracağız!" diye vurguladı. "Kendi özgün tasarımlarımızı yaratıp markalaştığımız zaman AB de bizi ister başka olanaklar da çıkar." dedi. Kendi şirketlerinin ürettiği ürünlerden örnekler vererek; İtalya, İspanya, Kore örneklerinde olduğu gibi tasarıma yatırım yaparak beş koyup yirmi beş alabileceklerini artık Türk firmalarının anlamaları gerektiğini belirtti. Davetteki genç tasarımcıların pırıltılı ve azimli gözlerinden çok etkilendiğini ve bu geceden ümit dolu ayrılacağını iletti.

Uluslararası rekabet için markalaşmanın, bu süreci de tasarım yoluyla gerçekleştirmenin zorunlu olduğu küresel pazarda, Avrupa Birliği trenine yetişmeye çalışan ülkemiz açısından İTÜ'nün ev sahipliğinde düzenlenen ICSID Yönetim Kurulu toplantısının İstanbul'da yapılması çok büyük bir olanak olarak değerlendirildi.

Gerçekleştirdiği başarılı tasarımlarla ofis mobilyası sektöründe bir dünya markası haline gelen, tasarım yoluyla markalaşma başarısını gösteren az sayıdaki Türk firmalarından biri olan organizasyon sponsoru NURUS, kurumsallaşmaya geçiş sürecinin başından beri tasarıma ve ar-ge'ye çok ciddi yatırımlar yapmakta. Türkiye'deki ilk kapsamlı mobilya tasarımı olan I/X projesini (Yönetici Grubu) dünyaca ünlü bir tasarım ekibiyle gerçekleştirmiş olması ve bu tasarımla katıldığı, Hannover'de gerçekleştirilen Industrial Forum (IF) Product Design 2001'de dünya devleriyle yarışarak ödül alması Nurus'un, tasarıma verdiği önemin dikkate değer bir göstergesidir. (Nurus, IF-Industrie Forum Design Award 2001'de ödül almaya hak kazanan tek Türk firmasıdır. Başarı Elektronik ise 2000 senesinde tasarladığı dect telefonu ile ödüle layık görülmüştü.)

Tasarım, Nurus'un gelişiminde çok önemli bir yer tutmaktadır. Nurus, dünya markası olma yolundaki çalışmalarını sürdürürken, tasarım konusunda Türkiye'de yetişen değerlere yatırım yapmakta ve yeni nesil Türk tasarımcıların dünyaya açılmasına ön ayak olmakta ayrıca, Fritz Frenkler ve Anette Ponholzer gibi dünyanın sayılı tasarımcıları ile çalışmakta, uluslararası dergilerde reklam ve haber çalışmaları yapmaktadır. Nurus ayrıca 15 ülkede Nurus markası ile satış yapan ilk ve tek Türk ofis mobilyası firmasıdır.

1998 yılında da "Designers' Odyssey'1998" in gerçekleştirilmesine destek olan Nurus, tasarıma ve tasarım yoluyla markalaşmaya olan inancı ve bu konuyu bir misyon olarak üstlenmesi nedeniyle bu organizasyonda da ETMK'yı destekleme kararı aldı.

ETMK-Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu, 1988'de Ankara'da bir grup endüstriyel tasarımcı tarafından kurulumuş, yurtiçi ve yurtdışında toplam 257 üyesi ile ürün tasarımı mesleğini tanıtmak, meslek haklarını korumak, tasarımcı-üretici-kullanıcı işbirliğini geliştirmek amacıyla çalışan Türkiye'deki tek mesleki örgüttür.

Davete de adını veren 'Designers Odyssey 3' ise Markalaşma sürecinde Türkiye'deki ürün tasarımı potansiyelini ortaya çıkarmak ve tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki gibi bir devlet politikası olarak ürün tasarım stratejisinin belirlenmesine destek olmak amacıyla Kasım 2002'de düzenlenecek olan bir organizasyondur.

1957'de kurulan ICSID (International Council of Societies of Industrial Design), 54 ülkeden 152 üyesiyle bugün Endüstriyel Tasarım konusunda en geniş temsiliyet gücüne sahip uluslararasi bir kuruluş. (www.icsid.org) Üyeleri arasında endüstriyel tasarım meslek ve tanıtım dernekleri, kuruluşları, okul ve bazı firmaların bulunduğu ICSID'e ülkemizden de İTÜ (üyelik tarihi 2001), ODTÜ (1981) ve MSÜ (2000) üniversiteleri üyedir.

'ICSID Yönetim Kurulu'nun 8, 9, 10 Mart 2002 tarihlerinde birinci dönem çalışmalarını Istanbul'da yapma kararı almalarıyla beraber Nurus ve ETMK'nın düzenlediği bu yemek organizasyonu öncesinde, İTÜ evsahipliğinde "ICSID Perspective on Industrial Design Education, and Turkey" konulu bir de seminer gerçekleştirildi.

8 Mart 2002 Cuma günü, İTÜ Taşkışla Kampusü'nde ICSID'i tanıtan ve ICSID'in egitim perspektifinin anlatıldığı seminerde ise sunumları ICSID Baskani Peter Butenschon (Norvec), Ron Nabarro (Israil) ve Peter Zec (Almanya) yaptı.
Arkitera

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz