reklam

16 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

AB’ye köy-kenti anlattı

Başbakan Bülent Ecevit, Barcelona’daki AB zirvesinde Avrupalı liderlere, ‘özgün Türk projesi’ olarak nitelediği ‘köy - kent’in tanıtımını yaptı.

Avrupa Birliği (AB), devlet ve hükümet başkanlarıyla Birliğin kapısında bekleyen 13 aday ülkenin liderlerinin katıldığı Barcelona Zirvesi, Avrupa ekonomisinin ayakları üzerine kaldırma çabasına odaklandı. Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Başbakan Bülent Ecevit de yaptığı konuşmada Avrupalı meslekdaşlarına köy - kent projesinin "faydalarını" anlattı.

Türkiye’nin en önemli sorunlarından birini "sınai ve tarımsal kalkınmaya etkin biçimde katkıda bulunamamış büyük bir kırsal nüfusa sahip olmak" şeklinde tanımlayan Ecevit konuşmasında şunları söyledi: ‘’Ancak kısa bir süre önce başlatılan projelerden biri, köy gruplarının sahip oldukları potansiyeli kalkınma için birleştirmelerine olanak sağlanmasını öngörmektedir. Bu proje aynı zamanda devlet hizmetlerinin kırsal bölgelere yayılmasını da kolaylaştıracaktır. Bu özgün Türk projesi, benzer sorunları olan diğer ülkelere de sunulmuştur’’.
AB’nin sosyal adalet ve refahın diğer ülkelerde yoksulluğun yerine geçmesine yardımcı olabileceğini söyleyen Ecevit, "AB bu zor görevi Türkiye’yle birlikte gerçekleştirebilir" diye konuştu.

Ecevit, Türkiye’nin kültür ve dinlerin uzlaşmasına yardımcı olabileceğini de belirterek "İstanbul ruhu bu öncü rolün kanıtıdır" dedi.

Terör uyarısı
Zirve gündeminde olmamasına karşın terör konusu da Ecevit’in değindiği unsurlar arasında yer aldı. Terörizmin uzun yıllar Türkiye için temel bir sorun olduğunu hatırlatan Ecevit, AB’nin tüm üyelerinin, Türkiye’nin "terörizme karşı savaşına" daha etkin bir şekilde destek sağlamalarını istedi.

Avrupa Birliği’nin gündeminde ne var?

Borsalar birleşiyor
Avrupa Birliği (AB), Barcelona Zirvesi’nde ekonomik alanda evdeki hesaplarının çarşıya uymamasının sıkıntısını yaşıyor. Bundan iki yıl önce Lizbon’da gerçekleştirilen zirvede "dünyanın rekabet gücü en fazla olan ve en dinamik ekonomisini yaratmak" sloganıyla hareket eden AB bir arpa boyu bile yol alabilmiş değil. ABD’ye karşı sadece siyasi alanda değil ekonomik alanda da var olmak isteyen Birlik, Barcelona’yı bir fırsat olarak değerlendiriyor. Barcelona zirvesinde AB’nin tartışma konuları şöyle sıralanıyor:
• Esnek bir işgücü piyasası oluşturarak istihdam düzeyini yükseltmek.
• Finans piyasalarının birleştirilmesi.
• Elektrik ve gaz piyasalarının serbestleştirilmesi.
• Trans - Avrupa ulaşım ağlarının birbirlerine bağlanması.
Ancak bu alanlarda atılacak adımlar Birliğin iki büyük gücü Fransa ve Almanya’da yapılacak seçimlerin baskısı altında kaldı. Ekonomik politikalarla sosyal politikalar konusunda denge kurulması fikri de zorluklarla karşılaşan bir başka konuyu oluşturuyor.
Milliyet

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz