reklam

16 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Safranbolu'da alarm

Safranbolu'da alarm1994 yılında UNESCO' nun 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilen Safranbolu'da yangınlar büyük tehdit oluşturuyor. Safranbolu Belediyesi, eski ve yetersiz araçlarla çıkan yangınlara müdahaleye çalışıyor ama, çoğu zaman Türk sivil mimari örneklerinin en güzellerini kapsayan 1500 ahşap tarihi yapıdan bazısı, kısa zamanda kül olup gidiyor. Zaman zaman da eldeki eski araçlar yetersiz kalıyor, dar sokaklar engel çıkarıyor.

Yardım çağrısı
İtfaiye teşkilatlarının çok güçlü olması gerektiğini söyleyen Safranbolu Belediye Başkanı Mehmet Ceylan, "Çalışan ve işe yarayan itfaiye araçlarımız en az 15-20 yıllık. Safranbolu çok geniş bir coğrafi alana yayılmış durumda. Böyle yayılmış olan tarihi ve kültürel mirası korumak için, çok hızlı ve güçlü araçlara ihtiyacımız var. Bu konuda özellikle Çevre ile Kültür Bakanlığı'nın yardımını bekliyoruz" diyor.
Maddi açıdan sıkıntıda olduklarını belirten Ceylan şu bilgileri veriyor: "İller Bankası, altyapı çalışmalarımızdan doğan borçlarımız nedeniyle bize aktarılan kaynakların büyük kısmını kesiyor. Safranbolu'ya yapacağımız bir dolu hizmet var, kaynak ayıramıyoruz. İtfaiye teşkilatını imkânlarımız ölçüsünde güçlendirmeye çalışıyoruz, güçlü bir arazözü almakta zorlanıyoruz. Onun için yardıma ihtiyacımız var."

İtfaiyenin işi çok
Türkiye'de koruma altında yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığı bulunduğuna dikkat çeken Mehmet Ceylan, şöyle devam ediyor:
"Bunun yaklaşık 1500'ü Safranbolu'da. Safranbolu'da korumaya alınanların birçoğu, ahşap yapılı evler ve konaklar. Küçük bir yangında kül olup gidiyor. Kısa bir sürede gidiyor. Çevre Bakanlığı'na başvurduk ama, bir yıldır sonuç alamadık. Üç-dört ay önce Çevre Bakanımız ziyarete geldi, kendisine dosya sunduk. Konunun önemini ve tehlike boyutunu da arz ettik ama, bir sonuç alamadık. Üzülüyoruz, çünkü Safranbolu İtfaiyesi sadece merkeze değil, ilçemizin 55 köyüne ve dört bir yanı ormanlarla kaplı orman yangınlarına müdahale etmeye çalışıyor."

Kardemir ile Karabük Belediyesi'nin de itfaiye teşkilatı olduğunu ama, Safranbolu'ya gelip yangına müdahale etmelerinin yarım saati geçtiğini belirten Ceylan, şunları söylüyor: "Karabük ve Kardemir'den gelene kadar zaten ahşap yapılar kül oluyor. Yangın çok ileri boyutlara çıkıyor. Daha sonra değeri ölçülemez eserler hasar görüyor".

Mehmet Ceylan, "Bir arazözü 40 milyara alabiliriz. Elbiseler için de 10 milyar lira gerekli.Acilen 50 milyar, itfaiye teşkilatını yenilemek için de 100 milyar liraya ihtiyacımız var" diyor.

Aytekin devrede
Çevre Bakanı Fevzi Aytekin fonların kullanımıyla ilgili yeni bir yönetmelik hazırladıklarını belirterek, şu müjdeyi veriyor: "Şu anda Maliye Bakanlığı inceliyor.
Bu ay sonuna kadar bitirir. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra, Çevre Fonu'ndan ya kendimiz araç veririz ya da parasını veririz.
Safranbolu'nun özelliği dolayısıyla çok teferruatlı bir araç gerekiyor. Onu başkanla görüşürüz. Ay sonuna doğru sorunlarını çözeceğimizi umuyoruz."
Radikal

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

gadarchitecture  mimarlık ortaklığının yaklaşık son on yıllık çalışmalarını içeren bir gösteri... 

Tarih: 09 Mart - 06 Nisan 2002 
Yer:
Galerist - İstanbul
Sergi: Salı - Cumartesi  arasında saat 11:00 - 18:00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz