reklam

27 Mart 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

17 yıl önce deprem önergesini reddettiler

HP'li Mehmet Üner 17 yıl önce, yapılara zorunlu deprem etüdü getirilmesini istedi.

ANAP'lı Özdemir ve Oksay, Üner'in önergesini reddettirdi. Üner, o dönem Türkiye'nin depremle yaşaması gerektiğini ve doğuracağı sonuçları anlatmaya çalıştı ama kimseye dinletemedi.

MECLİS'te bundan tam 17 yıl önce olanlar, Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketleri açısından hayati bir ihmali gözler önüne serdi. Halkçı Parti (HP) Kayseri Milletvekili Mehmet Üner, yapılarda zorunlu zemin etüdü yapılması için ısrar etti, ancak ANAP'lı bakanları ikna edemedi.

Meclis'te 2 Mayıs 1985'de yaşanan olay, depreme hazırlık için bundan yıllar önce adım atılabilecekken, tarihe geçen bir ihmali ortaya koydu.

TBMM Genel Kurulu, İmar Yasası görüşmeleri sırasında, HP'li Mehmet Üner ve arkadaşları bir önerge verdiler. Önerge ‘‘Yapı ruhsatı almak için dilekçeye zemin etüdü projesi (arazinin depreme dayanaklılığına ilişkin bilimsel rapor) eklenmesi zorunludur'' ibaresinden oluştu. Ancak Üner'in deprem riskine işaret eden tarihi konuşması tutanaklarda kaldı. Tutanaklar aynen şöyle:

Başkan: Komisyon üyeleri ve hükümet bu önergeye katılıyor mu efendim?

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı İbrahim özdemir: Katılmıyoruz.

Devlet Bakanı Kazım Oksay: Katılmıyoruz.

Mehmet Üner: Yasa tasarısında jeolojik özelliklerin gözönüne alınmadığı görülmektedir. Oysa ülkemiz doğal afetler açısından böylesine bir ihmalin sonuçlarına katlanamayacağını yaşayarak ögrenen ülkelerden biridir. (...) Yüzde 92'si deprem bölgesi içinde olan ülkemizde nüfusun yüzde 95'i, deprem tehlikesi altında yasamaktadır. Sanayimizin yoğun olduğu kentlerimizin yüzde 75'i, barajlarımızın yüzde 4l'i, birinci ve ikinci derecede tehlikeli deprem bölgelerinde yer almaktadır.

Ülkemizde sadece son 45 yılda depremlerden 60 bin kişi hayatını kaybetmiş, 400 bin konut yıkılmıştır. Yalnızca depremlerin yol açtığı ekonomik değer kaybının en az 15 Atatürk Barajı'nı yapabilecek boyutta olduğu anlaşılmaktadır. (...)

Bu durumu yaratan en önemli neden, jeolojik incelemeler sonucu sakıncalı görülen yerlerin yerleşime açılmasıyla, jeolojik inceleme yapılmaksızın yerleşime izin verilmesidir.

Başkan: Sayın Üner lütfen tamamlayınız. Zamanınız üç dakika geçiyor. Müsamahamızı kötüye kullanmayın. önergeyi oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler. Önerge kabul edilmemiştir.
Zaman

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Haydar Karabey 2 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Haydar Karabey hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz