reklam

3 Nisan 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Yeni nesil mimarinin retrospektifi

Yeni nesil mimarinin retrospektifiGadarchitecture Mimarlık Ofisi, geçmiş ve gelecek projelerini DVD'de bir araya getirerek Galerist'te sergiliyor. Sergi, İstanbul'dan sonra New York ve Berlin'de tekrarlanacak

Türk mimarlığında 'yeni neslin' temsilcileri arasında yer alan Gökhan Avcıoğlu ve Durmuş Dilekçi, 1994 yılında temelleri atılan ofisleri 'Gadarchitecture'ın bugüne kadar hazırladığı projeler ve hayata geçirilmeyi bekleyen diğer yapıtlarını bir sanat galerisinde sergiliyor.
Bu sürpriz sergi, Galerist'te 6 Nisan'a kadar görülebilecek. Etkinlik, Avcıoğlu ve Dilekçi'nin başını çektiği ve 'Küresel Mimari Gelişim' (Global Architecture Development) anlamını da taşıyan GAD isimli mimari grubun çalışmalarını bir araya getiriyor.

Maket ve kâğıt yok
Sergi, teknik anlamda mekânın üçe bölünmesiyle kurgulanan üç ayrı DVD belgesel filmin projeksiyonundan oluşuyor. Bir mimarlık sergisinde rastlanması olası birçok proje maketi ve proje kâğıtlarının aksine, dijital video, bilgisayar ve sesin olanaklarını kullanarak mimari disiplinin anlatımını hızlandıran ve rahatlatan bir sergi, 'gadarchitecture'.
Belgeseller ofis çalışanlarının imzasını taşıyor. Galerinin ilk kısmında gerçekleşmemiş projeler diğer odalarında ise ofisçe bundan evvel hayata geçirilmiş projeler izleyiciye sunuluyor.
20'ye yakın farklı yaklaşımdaki projeyi içeren Gadarchitecture sergisiyle Avcıoğlu ve Dilekçi, izleyiciye önce mekânların 'psikolojisi' ve hafızasını keşfettiklerini, ardından o mekânları günümüz ve geleceğin koşullarına uyumlu, 'geçmişi ile yaşadığı ortama saygılı birer varlığa' dönüştürdüklerini duyumsatıyor. Serginin sunduğu bir diğer hizmet ise, 'Mimarlık' müessesesinin
'müşteri ve mimar' arasında yarattığı o 'kapalı devre' sinerjiyi sizin-benim gibi 'üçüncü tekil' şahıslara aktarıyor olması. Mimarların aralarında 'Changa',
'Boxer Cafe', 'Borusan Park Orman' ve 'Esma Sultan' projelerinin de bulunduğu sergi, detaylı broşürüyle de İstanbul ve Türkiye'nin değişen yüzüne katkısı olan birçok yapının felsefeleri ve yaratıcılarıyla anlaşılarak tanınmasına olanak veriyor.

Eiffel'den büyük kule
Sergide yer alan görüntüleri izleyerek hem pist, hem otel olan bir kayak merkezini, ormandaki sislerden yola çıkan geri dönüşümlü bir 'Japon Bahçesi' tasarımını, dış cephesindeki hareketli sistem sayesinde değişkenlik gösterebilen bir özel dükkânı, tavanı tabanla aynı 'strüktür' içinde buluşturan bir projeyi, en az üç Eiffel kulesi boyundaki bir 'küresel gökdeleni' de 'proje bazında' keşfetmek olası.
'Gadarchitecture' retrospektifi,
İstanbul'dan sonra haziran ayında Berlin'deki Dünya Mimarlık Kongresi kapsamında da 'sahneye çıkacak'. Berlin serüveninin ardından Philadelphia ile New York'ta da Türkiyeli mimarların işleri izlenecek. Bilgi için Tel: 0212 233 62 68
Radikal

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Haydar Karabey 2 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Haydar Karabey hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, yapılan Diyalog'u okumak  için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz