reklam

3 Nisan 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Hakimin acı itirafı

Adapazarı'ndaki 200 deprem davasına beraat kararı veren 1'inci Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Birışık, hukuki boşluklar nedeniyle vicdanı sızlayarak, sanıkları serbest bıraktığını açıkladı

Adapazarı'nda, 17 Ağustos depreminden sonra açılan davalara bakan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Birışık, itiraflarda bulundu. Baktığı 200 davanın hepsine beraat kararı verirken, içinin sızladığını söyledi. Birışık, 'Bu şartlar altında deprem davalarında kimsenin ceza alması mümkün değil' dedi.

Deprem sonrası Adapazarı'nda göreve başlayan 25 yıllık ceza hakimi Mustafa Birışık (48) geçtiğimiz gün emekli oldu. Öldürülen gazeteci Metin Göktepe davasının da hakimliğini yapan Birışık, Adapazarı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki görevinde 200 deprem dosyasına baktı.

Beraat kararlarıyla sonuçlanan deprem davalarında, karar verirken çok rahatsız olduğunu söyleyen Birışık, şunları söyledi:

'Sanıklar karşınıza geliyor. Ancak deliller hep onların lehine. Çünkü deprem sonrası numunelerin yanlış alınması, bilirkişi raporunun depremin şiddetinin büyük olduğunu söylemesi ve zemin etüt şartlarının aranmaması bu tür davalarda sanıkları kurtarıyor. Ancak biz hakimler karar verirken duygusallığı, acıma hislerimizi bir kenara bırakmak zorundayız.'

Yıkılan evlerden beton ve demir numunelerinin rastgele alındığını söyleyen Hakim Birışık, zemin etüdü şartının da aranmadığnı söyledi.

Birışık, 7.4'lük bir sarsıntının aslında büyüklüğü ifade ettiğini ve halk arasında şiddet olarak algılandığını vurgulayarak, 'Şiddet olarak bildiğimiz şey bilimsel olarak büyüklüktür. Yani 7.4 büyüklüğündeki depremin şiddeti bilimsel olarak 11'dir. Müteahhitler raporları büyüklük olarak değil şiddet olarak alıyor. Alınan bu hasar raporları da davayı etkiliyor' dedi.

Ancak Yargıtay'ın bazı davaları numunelerin yanlış alınması nedeniyle bozduğunu kaydeden Hakim Birışık, 'Davalarda enkazın herhangi bir yerinden değil temelinden numune

alınması şartı getirildi' diye konuştu. Depremin ardından Yalova, Düzce, Adapazarı ve İzmit'te Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davalar, Yargıtay Uyuşmazlık Mahkemesi'nin verdiği kararla Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülmeye başlandı. Yalova'da depremle ilgili 154 dava açıldı ve hepsi devam ediyor. Adapazarı'nda depremle ilgili açılan 685 davadan 600'ü sonuçlandı. Sonuçlanmayan dava sayısı ise 85.

Cezaları ertelendi

Adapazarı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada kendi yaptığı ahşap evin yıkılması sonucu eşi Hanife Yıldırım'ın (34) ölümüne sebebiyet vermekten yargılanan Hasan Yıldırım ve inşaat ustaları Yunus Hızlı (66) ile Şerafettin Can (43) hakim önüne çıktı. Üç sanık 10'ar ay hapis ve 50'şer milyon lira para cezasına çarptırıldı.

Ancak sanıkların ekonomik durumları ve pişmanlıkları göz önünde bulundurularak, cezaları ertelendi.

Yargıtay 'temel'den bozdu

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi beraat kararıyla sonuçlanan tüm deprem davalarına örnek olacak bir 'bozma' verdi. Depremde üç yakınını kaybeden Nesrin Bayraktar'ın, 'Deprem davalarında incelenen numuneler yanlış alındı. Temelden numune alınmasını istiyorum' yönündeki itirazı kabul edildi. 9'uncu Ceza Dairesi yerel mahkemenin daha önce verdiği beraat kararını usulden bozdu. Hukuk mücadelesini kazanan Nesrin Bayraktar, 'Deprem davalarında alınan numunelerin sağlıklı olmadığını herkes biliyor. Hiçbir suç cezasız kalmamalıdır' dedi. Bayraktar'ın üç yakını ile birlikte sekiz kişinin ölümüne yol açan apartmanın sorumluları olarak görülen Hasan Turgut, Muhsin Çekiç, Yılmaz Boyacılar ve Sefa Okanlı bir süre yargılandıktan sonra beraat etmişlerdi. Beraat kararında enkazdan alınan numunelerde binanın imar mevzuatına uygun olarak yapıldığı yönündeki tespitler etkili olmuştu.
Akşam

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Haydar Karabey 2 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Haydar Karabey hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, yapılan Diyalog'u okumak  için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz