reklam

8 Nisan 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Yapı Kredi Koray'ın hedefi Avrupa'da ilk beşe girmek

DÜNYANIN en önemli gayrimenkul fuarlarından MIPIM'de düzenlenen yarışmada birinci olan ‘‘İstanbul İstanbul’’ projesini yaratan Yapı Kredi Koray Genel Müdürü Hakan Kodal, ‘‘Önümüzdeki beş yıl içinde, gayrimenkul geliştirme ve yatırım alanında Avrupa'da en imrenilen beş şirket arasına girmek istiyoruz’’ dedi.

DÜNYANIN en önemli gayrimenkul fuarlarından MIPIM kapsamında düzenlenen yarışmada birinci seçilen ‘‘İstanbul İstanbul’’ projesini yaratan Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın bundan sonraki hedefi, Avrupa'daki ilk beş şirket arasına girmek. Yapı Kredi Koray GYO Genel Müdürü Hakan Kodal, ‘‘Önümüzdeki beş yıl içinde, gayrimenkul geliştirme ve yatırım alanında Avrupa'da en imrenilen beş şirket arasına girmek istiyoruz’’ dedi.

Yapı Kredi Koray GYO'nın İstanbul'da Göktürk Beldesi'nde gerçekleştirdiği ‘‘İstanbul İstanbul’’ konut projesi, geçtiğimiz Mart ayında Fransa'da yapılan MIPIM 2002 Fuarı'nda ING Real Estate tarafından Prag'da geliştirilen De Gaulle Projesi'ni ve Paris'te geliştirilen Eiffel Saint Charles Projesi'ni eleyerek birinci seçildi.

‘‘İstanbul İstanbul’’un dünyanın en ünlü firmalarının geliştirdiği iki önemli projeyi geride bırakarak birinci seçilmesinin Türkiye için de büyük bir referans olduğuna işaret eden Hakan Kodal, özellikle Doğu Bloku'ndan kendilerine işbirliği teklifleri geldiğini söyledi. Kodal, ‘‘Türkiye piyasasını da takip edeceğiz ama bu yıl Varşova ve Prag'da yeni projelerle de ilgileneceğiz’’ dedi. Yapı Kredi Koray GYO Genel Müdürü Hakan Kodal ile yeni projelerinin yanısıra krizin gayrimenkul sektörüne etkilerini konuştuk.

2001 yılı gayrimenkul sektörü açısından nasıl geçti?

- Tüm sektörlerde olduğu gibi berbat bir yıldı. Herkesin likite dönmek istemesiyle bir anda gayrimenkul sektöründe fiyatlar aşırı düştü. Çok farklı fiyatlar oluştu. Özellikle ofis pazarında A sınıfı dediğimiz Levent, Büyükdere Caddesi, Maslak gibi prestijli bölgelerde krizin etkileri daha az hissedildi. Boşluk oranlarının daha yüksek olduğu yeni projelerin bittiği Havaalanı Bölgesi, Kozyatağı gibi bölgelerde fiyat düşüşleri çok daha fazla oldu. Ticari gayrimenkuller alanında zor bir yıldı. Bazı bölgelerin en az 2-3 yıl eski seviyesine dönebileceğini düşünmüyorum. Konut alanında da bölge bazında bakınca bazı bölgelerde düşüşler çok fazla oldu.

Sektör krizin etkilerini ne zaman üzerinden atabilir?

- Kriz nedeniyle alım gücü çok fazla etkilendi. Özellikle orta sınıfa dönük projelerde bu çok ciddi hissedildi. İnsanların maaşları bir anda düştü, gelecekle ilgili beklentileri ortadan kalktı. Konut kredileri bir anda durdu. Gayrimenkul için tam bir kriz yılıydı. Ancak ben gayrimenkulde artık dibe vurduğumuzu düşünüyorum ve toparlanma sinyalleri alıyorum. Yine ufak tefek sıkıntılar olacaktır tabii.

Yapı Kredi Koray GYO'nın yurtdışı projeleri olacak mı?

- Evet, İstanbul dışında Varşova ve Prag gibi bölgelerle de ilgileniyoruz. Mayıs ayı sonunda eski Doğu Bloku ülkelerinde inceleme yapacağız. Gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olarak portföyümüzün belli bir bölümünü yurtdışında değerlendirebiliyoruz. Türkiye çapında bir şirket olmaz artık yetmiyor. Biz de bir Avrupa şirketi olmayı hedefliyoruz. 2002'yi hazırlık ve büyüme yılı olarak değerlendireceğiz, esas çıkışımız 2003 yılında olacak. Doğu Bloku'nda çok aktif olan bir firmanın projesini geçerek bu ödülü almamız bizim için büyük referans oldu. Önümüzdeki beş yıl içinde gayrimenkul geliştirme ve yatırım alanında Avrupa'da en imrenilen beş şirket arasına girmeyi hedefliyoruz.

Elinizdeki portföyün büyüklüğü nedir?

- 2001 sonu itibariyle elimizdeki portföyün büyüklüğü 70 milyon dolar civarında. Üzerinde çalıştığımız Riva Projesi'yle bu rakamın rahatlıkla 90-100 milyon dolara çıkabileceğini düşünüyoruz. İstanbul İstanbul, 2003'te tamamlandığında toplam satış değeri 70 milyon doları bulacak.

İstanbul İstanbul Projesi ne zaman doğdu?

- Bu projede sadece Türkiye'de değil uluslararası alanda da bir başarı elde etmesi hedefiyle yola çıktık. Mimarisi, pazarlama ve imaj çalışmaları, finansman paketleri, müşterilere sunulan hizmetler tam bir ürün olarak düşünüldü. Dünya çapında bir projeyi hayata geçirdik. İstanbul İstanbul, Yapı Kredi Koray'ın geliştirdiği ilk projemiz. 1998 yılı ortalarında projenin hazırlıklarına başlandı. 1999'da projenin yarısından fazlası satıldı, 2000 yılı içinde de projenin tamamı bitti. Bu yaz sonunda ailelerimizin yüzde 95'i evlerine taşınmış olacak. Proje, 260 üniteyle tamamlanacak. Projeyi daha fazla genişletmeyi düşünmüyoruz.

Projenin hedeflediği müşteriler kimlerdi?

- Fiyat aralığı 150 bin-350 bin dolar olan ve tamamiyle genç profesyonellere yönelik bir proje. Lüks bir projeyi daha fonksiyonel metrekarelerle oluşturduk. Proje, hedef kitleye uygun şekillendirildi. Bugün müşteri kitlemize baktığımızda yüzde 90'ının burada oturmak için yatırım yaptığını görüyoruz. Müşterilerimizin tamamı üniversite mezunu ve 35-45 yaş aralığında. 1998'de projeyi tasarlarken hedeflediğimiz kitle şu anda tamamlanan konutlarda oturuyor.

Ödüllü İstanbul İstanbul dışında başka projeleriniz var mı?

- 2003 yılında başlamayı planladığımız Riva Projesi için çalışmalarımız sürüyor. Bu da konut ağırlıklı bir proje. Birinci fazında 250 konut planlıyoruz. En az 500 konut düşünüyoruz. 2002 bizim için daha çok hazırlık yılı olacak. Üzerinde çalıştığımız projelerinden biri de Narmanlı. Tarihi bir dönüşüm projesi Beyoğlu'nda. İçinde sinemaların, sanat galerilerinin, salonların, restoranların yer alacağı kültür-sanat-eğlence ağırlıklı bir proje olacak. Narmanlı, Beyoğlu'nun dokusuna uygun ve lokomotif olabilecek bir proje.

İstanbul, Eyfel ve De Gaulle'ü solladı

MIPIM Fuarı'nın gayrimenkul sektöründe ağırlığı nedir?

- MIPIM, dünyadaki bütün profesyonelleri biraraya getiren bir organizasyon. İnşaat şirketleri yok. Gayrimenkul geliştirme, yatırım, finansman, imar, servis şirketleri var. Her yıl 15 bin profesyonel katılıyor. MIPIM Ödülü, mimari anlamda bir ödül değil, projenin bütünü değerlendiriliyor.

Ödüle nasıl ulaştınız?

- Bu yılki yarışmaya 100'e yakın proje katıldı. Uluslararası jüri, mimari, müşterilere sunulan olanaklar, teknik özellikler, altyapı ve özgünlüğü gibi kriterlere göre projeleri değerlendirdi. Sonuçta üç aday proje büyük ödül için gösterildi. Daha sonra da fuardaki 15 bin katılımcının oyuyla birinci seçildi.

HAKAN KODAL

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Hakan Kodal, 1965 Bolu doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği'nden mezun olan Kodal, işletme dalındaki lisans üstü çalışmasını Paris'te Ecole Superieure de Commerce'de tamamladı. 1991-1995 yılları arasında Coopers & Lybrand'ın Paris ofisinde Kurumsal Finansman ve Yönetim Danışmanlığı alanlarında çeşitli kademelerde çalıştı. Kodal, Yapı Kredi Koray'a geçmeden önce son olarak Garanti Yatırım Bankası'nda Kurumsal Finansman Bölümü Müdürlüğü görevinde bulunuyordu.
Hürriyet

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz