reklam

10 Nisan 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Dalyan ve Köyceğiz kurtuluyor

Dalyan denince akla hemen küçücük denizkaplumbağaları Caretta Caretta'lar gelir. İşte bu küçücük hayvanlar, kendileriyle birlikte sakini bulundukları bölgenin de yaşamını kurtardı. 15 yıl önce Kavala Holding ile bir Alman grubunun ortaklığıyla dev bir turistik tesis Dalyan'daki İztuzu Plajı'nda yükselmek üzereydi ki çevreciler dünya kamuoyunu ayağa kaldırdılar. Çünkü bu sahiller Caretta Caretta adı verilen küçük denizkaplumbağalarının üreme merkeziydi. Burada yapılacak bir tesis, bir katliama yol açabilirdi. Kavala Holding ve Alman ortağı bu tepkiler karşısında geri adım atmak zorunda kaldı ve proje başlamadan durdu.

Alman çevrecileri de otelin ortağı olan Alman grubuna karşı aynı tepkiyi kendi ülkelerinde gösterdiler. Bu tepki Türk ve Alman hükümetlerini harekete geçirdi. Türkiye 1988 yılında Köyceğiz ve Dalyan bölgesini Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan etti.

Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan bu kararı ile bölge resmen koruma altına alınmış oldu. Alman hükümeti de aynı yıl Türkiye ile ''Çevre Koruma İçin Mali İşbirliği Anlaşması'' nı imzalayarak bölgenin korunmasına yönelik projeler için 36 milyon marklık hibe kredi sağladı. Bu yardımlarla yapılan koruma projeleri Caretta Caretta'ların yüzü suyu hürmetine gerçekleşmiş oldu.

Geçen hafta sonunda Çevre Bakanlığı'na bağlı Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından yürütülen projenin önemli bir kısmı tamamlanarak hizmete açıldı. Bu proje kapsamında Köyceğiz ve Dalyan bölgesi tam biyolojik arıtma tesislerine kavuştu. Atık su ve kanalizasyon tesislerinin yanı sıra içme suyunu iyileştirme ve katı atık düzenli depolama tesisleri de hizmete girmiş oldu.

Antik Karya kenti Kaunos ve Caretta Caretta kamplumbağaları ile dünyanın sahip olduğu ortak değerleri barındıran bu bölgede Alman kredi kurumu KFW'nun sağladığı 36 milyon marklık proje, Türk ve Alman müşavirlik firmalarından oluşan bir konsorsiyum tarafından yürütüldü.

Özel Çevre Koruma Kurulu, proje kapsamında yer alan altyapı tesislerinin verimli ve ekonomik işletilmesi amacıyla, projenin birden fazla yerel yönetimi ilgilendirmesi nedeniyle Muğla Valiliği başkanlığında belediyeler ve muhtarlıkların içinde bulunduğu bir ''Yerel Yönetimler Birliği'' ni de oluşturarak görevini devretti.

Ancak bu birlikte yer almasına karşın aykırı sesler de çıkmıyor değil. Dalyan Belediye Başkanı, ilçesinde sahillerin kullanımının birlik kararına bağlanmasına tepkili. Büyük rantların döndüğü turistik bölgelerde bu türden yetki kavgaları yeni değil. Dalyan sahilinde sözleşmesi biten bazı tesislerin boşaltacağı alanın nasıl kullanılacağı konusunda Dalyan Belediyesi tek yetkili olmak istiyor.

Ancak Özel Çevre Koruma Kurulu, Fethiye-Göcek, Köyceğiz ve Dalyan bölgelerinde oluşturulan ''Yerel Yönetimler Birliği'' nin bölgedeki her türlü gelir ve gidere ortak olduğunu, o nedenle her türlü kararın bu birliğin onayından geçmesini karara bağlamış. Çatışma da buradan kaynaklanıyor. Doğrusu, turistik beldelerde yerel yönetimlerin tek başına karar almasının ''Allah'a emanet'' demekle eşdeğer olduğunu geçmiş örnekler gösterdi.

Çevre Koruma Kurumu Başkanı Erol Öğün , bölgenin korunmasına yönelik alınan kararlardan hoşnut olmayan ve bu kararlar nedeniyle çıkarları zedelenen grupların büyük baskılarıyla karşılaştıklarını belirtiyor.
Cumhuriyet

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz