reklam

10 Nisan 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Kamu İhale Kurumu yetersiz 

Nisan sonunda faaliyete geçecek olan Kamu İhale Kurumu bu haliyle, kamu ihale mevzuatına ve Türk inşaat sektörüne herhangi bir katkı sağlamaktan uzak, bürokrasiyi ve kırtasiyeciliği artıracak bir görüntü içinde bulunuyor.

Devletin küçültülmesine yönelik olarak; kaynak israfını önlemek için bir çok kamu kurum ve kuruluşlarının özelleştirilmesine, bir çoğunun da kapatılmasına çalışılırken (Çeşitli bölge müdürlüklerinin kapatılması gibi), bir taraftan da yeni kurumlar oluşturuluyor. Bu bağlamda en son oluşturulan kurumlardan biri de, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile getirilen "Kamu İhale Kurumu"dur.

Kamu İhale Kurumu'nun, Avrupa Birliğine uyum çalışmalarını düzenleyen Ulusal programda yer alan; "kamu ihalelerine ilişkin uygulamayı yönlendirecek ve şikayetleri çözüme bağlayacak hukuki ve idari bağımsız bir kurum oluşturulması" şeklindeki taahhüt gereğince oluşturulduğu anlaşılmaktadır.

Kamu İhale Kurumu'nun amacı
Kamu ihalelerinde, Avrupa Birliği normları çerçevesinde kurallar getirmek, rekabet ve eşitlik sağlamak amacıyla hazırlanan ve 22.01.2002 tarih ve 24648 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (01.01.2003'den itibaren yürürlüğe girecek olan) 4734 sayılı "Kamu İhale Kanunu"nun 53'ncü maddesi hükmünce, Kamu İhale Kurumu adlı yeni bir bağımsız ve özerk bir kurum oluşturuluyor. Söz konusu kanunun gerekçesinde Kamu ihale Kurumu'nun kuruluş amacı; "Uluslararası ihale mevzuatına uyum sağlamak üzere, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurum kurulması gereği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle uluslararası örneklere paralel olarak; ihalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içinde idarece yapılan işlemlerde mevzuata aykırılık bulunduğuna ilişkin şikayetleri incelemek ve sonuçlandırmak, bütün ihale mevzuatını hazırlamak ve uygulamayı yönlendirmek, kamu ve özel sektöre eğitim vermek, ihalelerle ilgili istatistikler oluşturmak ve yayımlamak, haklarında yasaklama kararı verilenlerin sicillerini tutmak ve maddede belirtilen diğer görevleri yapmak üzere Kamu İhale Kurulu, Başkanlık ve hizmet birimlerinden oluşan Kamu İhale Kurumu kurulmuştur. Bu maddede Kurum ve Kurulun oluşumu, atanma ile çalışma usul ve esasları, özlük hakları, Kurumun gelirleri ile bütçesi gibi gerekli görülen diğer hususlar düzenlenmiştir." şeklinde açıklanmıştır.

Kurumun gelir kaynakları
Kamu İhale Kurumunun gelir kaynakları, kamu İhale Kanununun 53. Maddesinin (J) bendinde aşağıdaki şekilde belirlenmiş bulunmaktadır.
1- Vize ve tescile tabi sözleşmelerin, sözleşme bedelinin yükleniciden tahsil edilecek onbinde üçü,
2- Şikayette bulunan isteklilerden alınacak yüzelli milyon TL,
3 - Eğitim,kurs,seminer ve toplantı faaliyetlerinden elde edilecek gelirler,
4 - Her türlü basılı evrak, form, doküman ve yayınlardan elde edilecek gelirler,
5 - Gerektiğinde genel bütçeden yapılacak yardımlar,
6 - Diğer gelirler.
Kamu İhale Kurumunun gelir kaynaklarının sınırlı tutulduğu görülüyor. Vize ve tescile tabi olan sözleşmelerden alınacak olan pay önemli bir gelir kalemi olmasına rağmen, vize ve tescil işlemleri yalnızca genel ve katma bütçeli kuruluşlar için geçerli olduğundan diğer kuruluşlarca düzenlenen sözleşmeler üzerinden pay alınması söz konusu olamayacağından, kurulun gelir kaynağı olarak, genel bütçeden yapılacak yardımlara bağlı kalacağı, dolayısıyla genel bütçeye yük getireceği anlaşılıyor.

Kamu İhale Kurulu ve üyeleri
Kurumun karar organı, biri başkan biri başkan yardımcısı olmak üzere on üyeden oluşan Kamu İhale Kuruludur. Kurul üyeleri,
Maliye Bakanlığınca önerilecek iki kişi,
Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca önerilecek üç kişi,
Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlık ve Danıştay ve Sayıştay Başkanlıklarınca önerilecek birer kişi,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından kamu alımları ile ilgili meslek gruplarından önerilecek birer kişi olmak üzere Bakanlar Kurulunca atanacak. 

Yasa'nın Geçici 5'nci maddesinde, kurul üyelerinin yedi yıl süreyle görev yapmak üzere, 22.01.2002 tarihinden itibaren 30 gün içinde atanacağı, kurulun atama tarihinden itibaren 60 gün içinde, kurum teşkilatını oluşturacağı ve bu tarihe kadar faaliyete geçmesi öngörülmüştür.

Buna göre; yaklaşık olarak Nisan 2002 ayı sonuna kadar kurumun teşkilatlanarak faaliyete başlaması gerekiyor.

Yetkileri ve geliri sınırlı kurumdan ne beklenebilir
Yetkileri ve gelir kaynaklarının sınırlı oluşu Kamu İhale Kurumunu diğer bağımsız özerk kurumlardan ayıran en önemli özelliğidir. Belli ücreti ödeyen yüklenici kuruluşların kamu ihaleleriyle ilgili şikayetlerini hem de sözleşme düzenlenene kadar olan süreçle sınırlı olmak üzere inceleyerek karara bağlayacak olan ve verdiği kararlara da yargı yolu açık olan, Kamu İhale Kurumu bu haliyle, kamu ihale mevzuatına ve Türk inşaat sektörüne herhangi bir katkı sağlamaktan uzak, bürokrasiyi ve kırtasiyeciliği artıran ve zaman kaybına yol açacak bir görüntü içinde bulunuyor.

Kurum'un görev ve yetkileri
Kamu İhale Kurumu'nun görevleri 4734 sayılı Kamu İhale Kanun'un 53'üncü maddesinin (b) bendinde;
1 İhalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde idarece yapılan işlemlerde bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına ilişkin şikayetleri inceleyerek sonuçlandırmak.
2 Bu Kanuna ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'na ilişkin bütün mevzuatı, standart ihale dokümanlarını ve tip sözleşmeleri hazırlamak, geliştirmek ve uygulamayı yönlendirmek.
3 İhale mevzuatı ile ilgili eğitim vermek, ulusal ve uluslararası koordinasyonu sağlamak.
4 Yapılan ihaleler ve sözleşmelerle ilgili Kurum tarafından belirlenen şekilde bilgi toplamak adet, tutar ve diğer konular itibariyle istatistikler oluşturmak ve yayımlamak.
5 Haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilenlerin sicillerini tutmak.
6 Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak.
7 İhale ilanları ile ilgili esas ve usulleri düzenlemek, basılı veya elektronik ortamda Kamu İhale Bültenini yayımlamak.
8 Yerli isteklilerin, yabancı ülkelerde açılan ihalelere katılmalarına engel olunduğunun tespit edilmesi halinde, bu uygulamanın yapıldığı ülkenin isteklilerinin de, bu Kanun kapsamında yapılan ihalelere katılmalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin alınmasını ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak üzere Bakanlar Kurulu'na teklifte bulunmak.
9 Kurumun yıllık bütçesi ile kesin hesabını ve yıllık çalışma raporlarını hazırlamak, Kurum bütçesinin uygulanmasını gelirlerin toplanmasını ve giderlerin yapılmasını sağlamak." şeklinde sıralanmıştır.
Ayrıca Kurum, gerekli gördüğü takdirde, bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık bulunduğuna ilişkin iddiaları da inceleyerek sonuçlandırması ve Kurul kararıyla bu Kanun'un ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin standart ihale dokümanı, tip sözleşme, yönetmelik ve tebliğler çıkarmaya yetkili kılınmıştır.

Kamu ihale işlemlerinde, Maliye Bakanlığı'nın ve Sayıştay'ın vize ve denetim yetkileri yürürlükte olduğundan Kamu İhale Kurumunun bir şikayet mercii olacağı ve kamu ihaleleri ile ilgili (sözleşme düzenlenene kadar olan süreçle ilgili) şikayetleri inceleyeceği ve karara bağlayacağı anlaşılıyor.
Finansal Forum

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz