reklam

10 Nisan 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Işıkara: Bürokrat olursam konuşamam

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, başında bulunduğu kurumun Başbakanlığa bağlanmasını öngören yasa teklifiyle ilgili olarak bugün de tepkisini dile getirdi. Işıkara ''Ben, öğretim üyesi olarak doğru bildiğim her şeyi söylüyorum. Ama bir bürokrat olarak hiçbir şey söyleyemem'' dedi.

Prof. Dr. Işıkara, dünya genelinde doğal afetlerin zararlarının enaza indirilmesine yönelik bir teşkilatın oluşumuna ilişkin bazı toplantılara katılmak, Türkiye'deki müzeler ve içindeki objelerin de olası bir depremden korunmasına yönelik ABD Princeton Üniversitesi ile ortak yürütülen bir projeyle ilgili çalışmalarda bulunmak üzere New York'a gitti. ABD'ye gidişinin bir nedeninin bu konuda yapılacak toplantılara katılmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Işıkara, ayrıca, Princeton Üniversitesi'nde incelemelerde bulunacağını bildirdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Işıkara, ''Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün, Başbakanlık bünyesinde oluşturulacak Deprem Bilgi Merkezi'ne bağlanmasını öngören MHP'li 27 milletvekilinin TBMM Başkanlığı'na verdiği kanun teklifi ilebu yöndeki gelişmelere'' ilişkin sorular üzerine, ''MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin büyük bir hassasiyeti vardı. Eğer basından okuduklarım doğru ise Sayın Bahçeli, o hassasiyeti yansıtmış vaziyette. Kendisine teşekkür ederim'' dedi.

Prof. Dr. Işıkara, Kandilli Rasathanesi'nin, deprem açısından gerek gözlem, gerek araştırma, gerekse eğitim ve öğretimi ''tek bir şemsiye'' altında toplayan kurum olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bütün bunlar depreme karşı ayrılmaz bir bütün ve bir üniversite bünyesi içinde olması lazım. Bu kurumu alıp, Başbakanlık bünyesinde bir kurumun içerisine getirmek doğru değil. Biz, bunu söylemeye çalıştık.

Başbakanlık bünyesinde Deprem Bilgi Merkezi diye bir kuruma gerek yok. Çünkü Başbakanlık bünyesinde Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü var. Bunun görevlerinden biri de ulusal deprem ağının geliştirilmesi ve desteklenmesi. Bu genel müdürlük işlerlik kazanırsa,bütün bu verileri Başbakanlık görecek.

Ben, özerk bir üniversitenin, özerk bir öğretim üyesiyim. Doğru bildiğim her şeyi hiç çekinmeden topluma söyledim. Toplumu rahatsız edecek şekilde hiçbir beyanatım yoktur. Hep önlem almaya dönük şeyler söyledim. Bu kurulacak kurumun başkanının, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü olacağı belirtiliyor. Tasvip etmediğim bir kurumun başkanı olmam. Ben, öğretim üyesi olarak doğru bildiğim her şeyi söylüyorum, ama bir bürokrat olarak hiçbir şey söyleyemem.''

26 DEVLET HASTANESİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un ''Depremde en son hastaneler yıkılır'' şeklindeki açıklamasına ilişkin bir soruya ise Prof. Dr. Işıkara, ''Dilerim öyle olur'' karşılığını verdi.

BÜ Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı'nın İstanbul'da yaptığı araştırmaya göre 26 devlet hastanesinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Işıkara, şöyle dedi:

''Bu, bir araştırmadır, ben bu araştırmanın üzerine konuşuyorum. Dolayısıyla bu, bir gerçektir. İstanbul 100 kilometre uzaklıktaki depremi hissetti, şimdi 17-18 kilometre uzaklıktaki depremi yaşayacak.Hastanelerimiz, mutlaka ayakta kalması gereken unsurlardır. Ama herkesin görüşüne de saygı gösteririm.''

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, başka bir soru üzerine de Acil Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi'nin medyaya tanıtımının bu ayın sonunadoğru yapılacağını belirterek, ''Bu yılın Haziran ayı itibariyle sistem, İstanbul'da tam anlamıyla hizmete girmiş olacak'' diye konuştu.
Hürriyet 

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz