reklam

10 Nisan 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Ömerli Barajı havzasındaki Tepeören köyü paylaşılamıyor

İstanbul’un Anadolu yakasında imara açılmamış en büyük arazinin bulunduğu Ömerli Barajı havzasındaki Tepeören köyü, Akfırat ve Orhanlı belde belediyeleri arasında paylaşılamıyor. Orhanlı Belediyesi’nin birçok şahıs ve firmaya geçici imar vererek rant sağladığı iddia ediliyor.

İstanbul’da imara açılacak büyük arazi potansiyeli bulunan Ömerli Barajı havzasındaki Tepeören köyü ile bu köyü kendine bağlamak isteyen Orhanlı Belediyesi arasındaki hukuk mücadelesi sürerken, Orhanlı Belediyesi’nin Tepeören’de arazisi bulunan 40’a yakın firma ve şahsa İSKİ Kanunu’na aykırı geçici (mevzii) imar vererek rant sağladığı iddia edildi. İstanbul’un içme suyu ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılayan Ömerli Barajı havzasındaki köyde, arazi fiyatları zemini sağlam olduğu gerekçesiyle depremden sonra büyük artış gösterdi. Bu arada aynı yıl 1999’da bölge E–6 karayolunun kuzeyinde Akfırat, güneyinde Orhanlı olmak üzere iki belde belediyesi kuruldu. İstanbul’un Anadolu yakasında imara açılmamış en büyük arazinin bulunduğu Tepeören ise köy olarak kaldı.

Tepeören köyünde yaklaşık 60 bin dönüm bakir arazi var. Orhanlı Belediyesi 2000 yılında, Bayındırlık Bakanlığı’na başvurarak, Tepeörenlilerin görüşünü almadan köyü kendine bağladı. Köylülerin değişiklikten 6–7 ay sonra haberi olurken bu süre zarfında köyde ortaya çıkan 30’a yakın emlakçı vasıtasıyla köylülerden büyük miktarda arazi satın alındı. Arazi satın alan şahıs ve firmalar, henüz imar planı yapılmayan köydeki arazileri için Orhanlı Belediyesi’nden mevzii imar izni almak için başvurdular. Akfırat Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Çar’a göre, bu süre içinde bazı şirket ve şahıslara ait milyonlarca metrekare araziye mevzii imar planı verildi. Tepeören’in Akfırat’a bağlanmasından sonra imar dosyalarından bir kısmını teslim aldıklarını söyleyen Başkan Yardımcısı Çar, Orhanlı Belediyesi’nin verdiği mevzii imarların İSKİ’nin ilgili kanununa göre uyguladığı yüzde 12 oranının üzerinde verildiğini tespit ettiklerini söyledi. Çar, belediye meclisi tarafından verilmesi gereken imar oranlarının değiştirildiğini iddia etti.

Orhanlı Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sevim, mevzii imar vererek yatırımcının önünü açtıklarını savundu. Belediye meclisinin kararı dışında imar oranlarının değiştirildiği ve şahsi çıkar sağlandığı iddialarını reddetti. Sevim, Tepeören köyü kendi mücavir alanlarındayken, kimlere mevzii imar planı verdiklerini açıklamadı. Bu arada haberleri olmadan Orhanlı’ya bağlandıklarını öğrenen Tepeörenliler, duruma itiraz ederek köyün Akfırat Belediyesi’ne bağlanması için referandum yaptı. Tepeörenliler, 20 Haziran 2000 tarihinde yapılan referandumda yüzde 87 oranıyla Akfırat’a bağlanmak istediklerini dile getirdi. İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı’nın onayından sonra Danıştay Birinci Dairesi, Tepeören’in Akfırat Belediyesi sınırları içine mahalle olarak alınmasına karar verdi. Bu süreç sonunda ilgili karar 25 Aralık 2000 tarihinde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın imzalarıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu arada Orhanlı Belediyesi, kararı bozmak için İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma davası açtı. Mahkeme, Akfırat’la Tepeören arasında 3567 metre olması ve kamu yararında öncelik ilkesini gerekçe göstererek kararı bozdu. İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, bu sefer Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak, 5. İdare Mahkemesi’nin kararının bozulmasını istedi. Ve iki yerleşim birimi arasındaki mesafenin 474 metre olduğunu bildirdi. Bölge İdare Mahkemesi talebi reddederek dosyayı 5. İdare Mahkemesi’ne sevk etti. Dava 12 Nisan’da yeniden görülecek. Öte yandan Tuzla Kaymakamı Mustafa Güni, bölge idare mahkemesinin kararını, Tepeören’in önceki statüsü olan Orhanlı Belediyesi’nin mücavir alanında kaldığı şeklinde yorumlayarak ilgili yerlere yazı gönderdi. Gelişme üzerine bölgede tansiyon yükseldi. Orhanlı Belediyesi’ni muhatap kabul etmeyen ve mevzii imar planlarına onay vermesi gereken Tepeören Muhtarı Ali Kemal Demiröz, Tuzla Kaymakamlığı tarafından görevinden alındı. Muhtar Demiröz’ün yerine Kadir Abdioğlu getirildi. Halkın tepki gösterdiği yeni Muhtar Abdioğlu, işbaşı yapmadan istifa etti. Yeniden görevine dönen Muhtar Demiröz, Tepeören halkının Akfırat’la birlikte yaşamak ve beldelerini birlikte güzelleştirmek iradesini sandıkta gösterdiğini kaydetti. Demiröz’e göre, TEM otoyolu, Tepeören’i Orhanlı’dan ayırıyor. Orhanlı Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sevim ise Tepeören’i mücavir alanları içine alırken, bölge halkının görüşünün alınmamasını şöyle açıklıyor: “Biz de Kartal, Pendik ve Tuzla’nın mücavir sahası olduk, bize kimse sormadı. Beldemiz bir ada gibi. Etrafımızda Tuzla, Pendik Belediyesi ile İzmit Şekerpınar Belediyesi var. İleri doğru (Ömerli Barajı havzası) ilçe yolunda ilerleyeceğiz. Geçmişte Akfırat da Tepeören’den bir talebi olduğunu ifade etseydi topraklarımızı havzaya doğru ikiye böler, anlaşırdık.”
Zaman

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz