reklam

11 Nisan 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Köprünün tadı kaçmış

Köprünün tadı kaçmışYeni Galata Köprüsü'nün yaya trafiğine açılabilmesi için çalışmalar hızla sürdürülüyor. Belediye, 31 Mayıs'a kadar dükkânları hazır hale getirmesi için esnafı uyardı. 

Tamamlanması 'yılan hikâyesi'ne dönen Galata Köprüsü'nün alışveriş merkezi ve yaya trafiği, nihayet 1 Haziran'da açılıyor. İstanbullular, 15 yıl sonra eskimeye yüz tutan yeni Galata Köprüsü'ne kavuşacak. Ancak eskiyle yeni arasında çok fark var.

Boğaz'a ve Haliç'e karşı balık ve rakı keyfiyle, kahvehaneleriyle, manav ve balıkçılarıyla nam salan, keyif veren eski Galata Köprüsü'ne, şimdi oyuncakçı, kuaför, tuhafiye, sanat galerisi, döviz büroları da katılıyor. Yeni köprüde guruba karşı içki içilebilecek restoran sayısı ise sadece iki.

Parasızlıkla gelen çile
İnşaatına haziran 1987'de başlanan yeni Galata Köprüsü'nde geri sayım başladı. 1992'de trafiğe açılan köprüde araçlar, tamiratlar nedeniyle her gün farklı şeritte yol almak zorunda kaldı.

Karayolları, büyükşehir belediyesi ve müteahhit firma STFA arasında uyuşmazlık nedeniyle, amacı trafiği rahatlatmak olan köprünün yarattığı çile, herkesi bezdirdi. Köprünün hidroliğindeki arıza ise yıllardır tamir edilemedi.
Gemi sanayicileri, gemilerini yapboz misali katlayarak ya da suya batırarak köprünün altından geçirdi. Para sıkıntısı nedeniyle yapımı bir türlü gerçekleştirilemeyen köprünün Karayolları'ndan belediyeye devri ise gecikti. Köprünün altında bulunan ve belediye için bir gelir kaynağı oluşturan 114 dükkânın kiralanamaması da sorun oldu. 1987'de teslimi gerekirken 13 yıl gecikmeyle 2001'de belediyeye teslim edilen dükkânların yarattığı zarar, yıllık 2 milyon doları geçiyor.

Esnafa son uyarı
Dükkânları teslim alınca hemen ihale yapan belediye, 114 dükkândan 66'sını kiraya verdi, diğerlerinin ihalesi sürüyor. Belediye, köprünün 1 Haziran'da yaya trafiğine açılacağını müjdeleyerek, esnafı 31 Mayıs'a kadar hazırlıklarını tamamlaması konusunda uyardı. İstanbulluların keyif mekânı, şiirlere konu olan eski Galata Köprüsü'ndeki restoran, kahvehane, manav ve balıkçılara yeni köprüde, oyuncakçı, tuhafiye, pet shop, çiçekçi, kafeterya, seyahat acentası, sanat galerisi de eklendi.

Ne ararsan var
İstanbulluların ve turistlerin Boğaz'a ve Haliç'e karşı balık eşliğinde rakı içmesi eskisi kadar mümkün olmayacak. Çünkü eski köprüdeki bolluğa karşı yeni köprüde sadece iki tane restoran var.

Köprünün Eminönü tarafında Boğaz'a karşı olacak restoranların yanı sıra üç tuhafiye, iki şark kahvesi, iki şarküteri, beş iletişim, dört gümüşçü, beş kuyumcu, altı kafe ve kafeterya, üç oyuncakçı, yedi ayakkabı, deri ve giyim mağazası, beş çiçekçi, dört pet shop ve akvaryum malzemeleri satan dükkân, bir balık ve av malzemeleri satan dükkân, birer tane erkek ve kadın kuaförü, halı-kilim mağazası, seyahat acentası ve lostra salonu çeşitliliği sağlandı. Ayrıca henüz ihaleleri tamamlanmamış olan, döviz bürosu, sanat galerisi, banka şubesi, kırtasiyeci gibi 44 işyeri daha kiracı bekliyor.

Kiralar dolarla
İşyeri kiraları ise 250 dolar ile 11.750 dolar arasında değişiyor. Belediyenin şu ana kadar kiraya verdiği dükkânlardan sağlayacağı aylık gelir 123 bin 500 dolar. İhale edilecek dükkânlarla gelir 150 bin doları bulacak. Belediye, eski köprüye göre daha çok çeşit esnafı bir araya getirerek, yeni köprüyü 'turistik alışveriş merkezi' haline getirmeyi düşünmüş. Dükkânların küçüklüğü nedeniyle restoran için yeterli yer olmadığını belirten yetkililer, "Büyüklük ve ihtiyaca göre karar verdik. Ruhsatı olan içki satabilir" dedi.

15 yılda çözülebilen düğüm
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında 17 Mart 1982'de ön protokol imzalandı. 19 Eylül 1984'te esas protokol imzalandı, inşaatın 31 Aralık 1987'de bitmesi kararlaştırıldı. Protokolün ardından Karayolları Genel Müdürlüğü işi STFA-Thyssen ortaklığına kredili olarak ihale etti. 1987'de köprü yapımına daha yeni başlanmıştı ve bitim tarihi 29 Ekim 1993'e ertelendi. 17 Haziran 1992'de köprü tamamen bitmemesine rağmen Karayolları'nca geçici kabülü yapılarak trafiğe açıldı. Karayolları, STFA'ya yapılan fazla ödemeleri geri almak için bu firmaya ödenecek paranın yüzde 20'sini kesti. STFA hakeme başvurdu. Birinci hakem davasını Karayolları kaybetti. Ancak fazla ödemenin geri alınmasına, eksiklerin tamamlanmasına karar verildi. 16 Mart 1998'de STFA ile Karayolları arasındaki sorunlar nedeniyle köprü hâlâ hazır değildi. Bunun üzerine STFA işten alındı. Eksikler giderilemediği ve bakım yapılamadığı için köprü hidroliği bozuldu. Bu tarihten itibaren bugüne kadar köprü sürekli bakımda kaldı.
Radikal

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz