reklam

13 Nisan 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Türkiye'de "Beton Yollar" dönemi başlıyor...

KARAYOLU TAŞIMACILIĞINDA DEVRİM
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), Karayolları Genel Müdürlüğü işbirliği ile "Beton Yollar" projesine başlıyor. Konuyla ilgili protokol bugün Ankara'da Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, TÇMB Başkanı Adnan İğnebekçili ve Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit arasında imzalandı.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında bugün Ankara'da imzalanan protokolle, Türkiye'de Beton Yollar dönemi başlıyor. Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan, TÇMB Başkanı Adnan İğnebekçili ve Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit tarafından imzalanan protokol gereği Türkiye'deki ilk beton yol uygulaması Kemerburgaz-Hasdal Kavşağındaki 3.5 kilometrelik yolda gerçekleştirilecek. Protokolün taraflarca imzalanmasından hemen sonra başlanacak beton yol çalışması, 30.11.2002 tarihine kadar tamamlanacak.

İmza töreninde konuşan Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan, dünyada karayolu projelerinde özel sektörün de yatırımlara katıldığını belirterek;
"Ülke olarak ekonomik anlamda zor günler yaşadığımız bu dönemde, mevcut yer altı ve yerüstü kaynaklarımızın en etkin şekilde kullanılması önem arzetmektedir. Bu kapsamda TÇMB ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanacak olan protokol çerçevesinde ortaklaşa yürütülecek olan ilk beton yol deneme çalışmaları, Hasdal Kavşağı - Kemerburgaz yolu arasındaki 3,5 km.lik kesim ile Afyon - İscehisar yolunda 2 km.lik kesimde önümüzdeki günlerde başlatılacaktır. Bugün dünyada karayolu projelerinde özel sektörün yatırımlara katılımları, ülkelerin gelişmişlik düzeyi, politik, idari, ekonomik, sosyal, hukuki ve kültürel yapısına bağlı olarak değişmektedir. Kamu kaynaklarının kısıtlılığı özel sektör ve yabancı sermayenin katılımını sağlayan kamu - özel sektör işbirliğini zorunlu kılmaktadır. Bu amaçla farklı finansman uygulama modelleri geliştirilmiştir" dedi.

Dünyada yaygın olarak kullanılmasına rağmen Türkiye'de bugüne kadar yapılmayan beton yolların, maliyet açısından daha avantajlı ve asfalt yola göre daha uzun ömürlü olduğu belirtiliyor. Beton yollar, uzun yıllar hiçbir bakım-onarım harcaması yapılmaksızın rahatlıkla kullanılabiliyor. Beton yolların daha kısa durma mesafesi sağlaması, akaryakıt tasarrufu, gece görüş kolaylığı, çevre dostu olması ve yüzey düzgünlüğü gibi özellikleriyle asfalt yollardan daha avantajlı olduğu belirtiliyor.
Arkitera

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz