reklam

15 Nisan 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Deprem sigortasının tanıtım filmine 1 milyon dolar harcandı

Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun Zorunlu Deprem Sigortası’nı yaygınlaştırmak için hazırlattığı reklam filmi Tv’lerde yayımlanmaya başladı. Ancak filme harcanan para tartışma konusu oldu. Prof. Dr. Ercan, “Bu bütçeyle deprem zararlarını önlemeye yönelik ciddi projeler üretilebilirdi.” dedi.

Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) tarafından Zorunlu Deprem Sigortası’nın yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan 90 saniyelik tanıtım filmi televizyonlarda yayınlanmaya başladı. Sultandağı depreminde evlerini kaybeden bir ailenin küçük kızının kuşuna ev almak için harçlıklarını biriktirmesi fikrinden yola çıkılan tanıtım filminde evlere deprem sigortası yaptırılmasının önemi anlatılıyor. Filmin yapımı ve yayını için toplam 1 milyon dolarlık bütçe ayrıldı. Afyon’un Çay ilçesinde Kızılay çadırlarında yapılan reklam filmi çekimleri, yönetmen Sinan Çetin tarafından mart–nisan aylarında 2 haftalık bir çalışma ile gerçekleştirildi. DASK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın da gönüllü olarak rol aldığı tanıtım filmi, 8–14 Nisan tarihleri arasında prime–time’da, nisan ayı sonuna kadar ise bant reklam olarak yayınlanacak. Filmin müziğini Atilla Özdemiroğlu hazırladı. Olası bir depremde konutların göreceği zararları devlet yerine DASK fonundan karşılamak üzere başlatılan zorunlu deprem sigortası uygulaması çerçevesinde bugüne kadar yaklaşık 2 milyon 300 bin konut sigortalandı. Tanıtım filmiyle zorunlu deprem sigortasının özendirilmesi ve Türkiye’deki 14 milyon konutun en az yüzde 50’sinin sigortalanması hedefleniyor. Tanıtım filmini hazırlayan Çözüm Reklam’ın sahibi ve filmin senaristi Hamdi Koyuncu, reklamın izlenme oranının yüzde 80’lerde olduğunu söyledi. Koyuncu, halkın zorunlu deprem sigortasını vergi olarak görmeleri nedeniyle oluşan ön yargıyı yıkmak istediklerini kaydetti.

Bu arada Türkiye Jeofizik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili tanıtım filminin ‘kamuyu bilgilendirme görevi’ nedeniyle kanallarda ücretsiz yayınlanması gerektiğini belirterek, bu bütçesiyle deprem zararlarına yönelik daha ciddi projeler üretilebileceği eleştirisini getirdi. Halkın zorunlu deprem sigortası yaptırdığında evinin yıkılmayacağı fikriyle hareket ettiğine dikkat çeken Ercan, “Oysa bu sigorta deprem sonrasında hasarların ödenmesine yönelik. Türk insanının depremde yıkılabilir evlerde oturuyor olması hükümeti rahatsız etmiyor. Halbuki halkın can ve mal güvenliğini sağlamak hükümetin anayasal görevi. Bu tür kaynaklar kullanılırken daha dikkatli davranılmalı.” dedi. Uzmanların verdiği bilgiye göre 1 milyon dolarlık bir bütçe ile 100’e yakın sismometrik deprem istasyonu kurulup, 2 yıl işletilebiliyor. Örneğin Marmara ve İstanbul çevresinde yerin elektrik alanlarının ölçümüyle deprem tahmini yapılan ‘Kayaç Gerginliği Yöntemiyle Depremlerin Önceden Belirlenmesi Projesi’ndeki istasyon maliyetleri ortalama 20 bin dolar tutuyor.
Zaman

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Bülent Erkmen 16 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Bülent Erkmen ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'daki buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz