reklam

22 Nisan 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Depremde hasar gören tarihî eserler korunmuyor

Tescil edilen eski yapıların kullanıma kapatılmasından sonra hiçbir iyileştirme yapılmadığını belirten SAÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Tülin Çoruhlu “Özellikle Marmara Bölgesi’ndeki tarihî yapılar, deprem nedeniyle büyük hasara uğradı ve korunmaları için de adım atılmadı.” dedi.

Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Tülin Çoruhlu, deprem bölgesindeki tarihî yapıların kendi haline terk edildiğini söyledi. Çoruhlu, yaptığı açıklamada, eski yapıların göz ardı edilmesi dolayısıyla her geçen gün yok olduğunu belirterek, “Özellikle Marmara Bölgesi’ndeki tarihî yapılar, deprem nedeniyle büyük hasara uğradı ve korunmaları için de adım atılmadı.” dedi.

Bursa Anıtlar Kurulu’nun koruma konusunda yavaş hareket ettiğini öne süren Çoruhlu, şöyle konuştu:

“Bu vatanın bizim olduğunu ispatlayabilmemiz için özellikle kendi kültür yapılarımızı yaşatmak zorundayız. Ne yazık ki, kültürel değerlerimiz her geçen gün yok oluyor. Eski yapılar tescil edilerek, vatandaşların kullanması yasaklanıyor. Ancak, tescil edilen bu yapıların korunması ve hayatta kalması yönünde herhangi bir çalışma yapılmıyor. Kendi haline terk edilen yapılar ise hava şartlarına dayanamayarak süreç içinde yok olup gidiyor.” Marmara Bölgesi’ndeki tarihî yapıların korunması için daha duyarlı olunması gerektiğini ifade eden Çoruhlu, şöyle devam etti:

“Çünkü, bölgedeki bu tür yapılar belirli dönemlerde yaşanan depremler nedeniyle büyük hasara uğruyor ve daha uzun süre ayakta kalamıyor. Kültürel zenginliklerimizi gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarabilmemiz için, tarihî yapılarda restorasyon çalışmaları yapılmalıdır. Aksi halde, yok olan tarihî yapıların arkasından üzülerek, ‘Keşke koruma altına alsaydık’ pişmanlığıyla ancak kendimizi suçlarız.”
Zaman

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Tanju Özelgin 30 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Tanju Özelgin ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'da gerçekleşen  buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz