reklam

25 Nisan 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Agora'nın çevresinin turizm merkezine dönüştürülmesi için proje hazır

İzmir'e gelen turistlerin Agora'yı görmesi için oluşturulacak Arkeoloji ve Tarih Parkı için Kurul kararı bekleniyor. Bölgede yeni kazılarda başlatılacak.

Agora'nın kent yaşamına kazandırılması, İzmir'e gelen turistlerin Agora'yı görerek dinlenebileceği ve alışveriş yapabilecekleri bir yer yaratılması amacıyla hazırlanan Arkeoloji ve Tarih Parkı Projesi'nin uygulanması için İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı bekleniyor.

Ortak proje
Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Tarihsel Varlıkları Koruma Müdürü Önder Batkan, projede esas amacın Agora'nın kent ile bütünleştirilmesi ve kent yaşamına yeniden kazandırılması olduğunu söyledi. Kültür Bakanlığı, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin projede ortaklaşa çalıştığını belirten Batkan, ilk etapta Agora'nın sınırlarını tespit ettiklerini söyledi.

Kamulaştırma başladı
Agora'nın çevresinde kamulaştırma çalışmalarının başladığını belirten Batkan, şöyle konuştu: ''İzmir Agorası antik dönemin en önemli yapılarından biri. Burası bir devlet Agorası idi yani kentin yönetildiği bir yerdi. Fakat zaman içerisinde burası unutuldu. Başlatılan bu proje ile yeniden kazandırılması amaçlanıyor. Bu çerçevede hazırlanan proje, İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunuldu, önümüzdeki günlerde görüş gelecek.''
Önder Batkan, proje ile Agora'nın tarihi Kemeraltı Çarşısı'na, Basmane'deki otellere, Alsancak ile Fuar Kültürpark'a bağlantısının yapılacağını vurguladı.
Arkeoloji ve Tarih Parkı Projesi'nin etap etap uygulanacağını belirten Batkan, şöyle devam etti:

Otopark yıkılacak
''İlk etapta Agora'nın kuzeyi ile İkiçeşmelik Caddesi arasında kalan alanda düzenleme yapılacak. Burada bazı evler kamulaştırılarak yıkılacak ve cadde ile Agora arası düzenlenecek. Burada turistlerin Agora'yı görerek dinlenebilecekleri seyir terasları, alışveriş yapabilecekleri seyyar sergiler kurulacak. Kamulaştırılacak evlerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Ayrıca Agora çevresinde kazı çalışmaları devam edecek. Ayrıca çevre düzenleme çalışmaları da yapılacak. Bu amaçla da bir proje hazırlandı.''

En önemli karar
Önder Batkan, proje çerçevesinden verilen en önemli kararlardan birinin İkiçeşmelik Caddesi başındaki katlı otoparkın yıkılması olduğunu söyledi. Projenin ileriki aşamalarında bunun gerçekleştirileceğini belirten Batkan, Anafartalar Caddesi üzerinde konaklama alanlarının da yeniden gözden geçirileceğini ve Agora ile çevresinin turizm merkezine dönüştürüleceğini sözlerine ekledi.
Yeni Asır

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Tanju Özelgin 30 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Tanju Özelgin ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'da gerçekleşen  buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz