reklam

29 Nisan 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Köprünün sürüncemede bırakılması kasıtlı’

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, Yeni Galata Köprüsü’ndeki teknik arızanın, devletten daha çok para almak amacıyla giderilmediğini savundu.

Zaman’ın dünkü manşetinde “Dört yıldır gemi trafiğine açılamıyor, zarar: 165 trilyon” başlığıyla yayınlanan haber geniş yankı uyandırdı. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, Yeni Galata Köprüsü’ndeki teknik arızanın ‘devletten daha çok para almak amacıyla sürüncemede bırakıldığını’ ileri sürdü. Karayolları ve yüklenici firma STFA’nın Haliç’teki köprü ile ilgili bilgileri kamuoyundan gizlediğini söyleyen Gökçe, “Köprüde problem yoksa neden açılmıyor? Kamuoyuna bu bilgiler verilmiyor. Hata, yapanın yanına kâr kalıyor.” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, yaptığı açıklamada, köprünün geleceği hakkında karar vermek için İstanbul Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı raporda belirtilen tespitlerinin dikkate alınarak yeni bir maliyet hesabı yapılması gerektiğini bildirdi.

Gökçe, ilgili kurumlardan bilgi isteyerek konuyu incelemeye başladıklarını kaydetti. Köprüde Karayolları ile STFA arasında bir inatlaşma söz konusu olduğunu ifade eden Gökçe, tarafların bir araya gelerek sonunun çözümüne yönelik hiçbir adım atmamalarını eleştirerek şöyle devam etti:

“Bu köprü bugünkü haliyle bırakılmamalıdır. Yapılacak tartışmalar gereksiz. Şubat ayında çok dar çerçeveli bir toplantı yapıldı. Toplantıya bizler çağrılmadık. Çünkü eleştiri yapıyoruz. Halen köprüde de bir gelişme olmadı.”

‘Şeffaflık yok’

Daha önce de köprüyle ilgili bilimsel eleştiriler yapıldığına; ancak bunların dikkate alınmadığına işaret eden Gökçe, “Problem varsa onu çözün. Konuyu kamuoyunun gündemine taşımak istedik. Ancak taraflardan birisi telefon açıp ‘bu nedir’ diye sormadı bile. Sanki böyle bir sorun yok izlenimi verilmek isteniyor. Çünkü şeffaflık yok. Yapan insanlar bunları topluma açma gereğini duymuyor. Köprünün üzerinden raylı sistemin geçmesi gerekiyordu. Köprü bu şekilde kalırsa İstanbul Ana Ulaşım Planı’nda yer alan Sirkeci–Dolmabahçe bağlantılı demiryolu da rafa kalkmış olacak.” şeklinde konuştu. Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Metin Koncavar da, tarafların yapıcı önerilere bile kapalı olduğunun altını çizdi. Koncavar, “Galata Köprüsü açılmazsa hepimizin ayıbı olarak kalacaktır.” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise ‘sağlam raporu’ verilmeden köprüyü teslim almayacağını her fırsatta dile getiriyor. Büyükşehir Belediyesi, köprüyle ilgili bugün yaşanan durumun sorumluluklarında olmadığını kaydediyor. Bu arada konuya yakın bir kaynak, Bayındırlık ve İskân Bakanı Abdülkadir Akcan’ın, başlangıçtan beri bilinen proje hatasına rağmen müteahhit firmaya sözleşmeye aykırı olarak 14 milyon mark dolayında haksız ödeme yapıldığını söylediğini bildirdi.

Aynı kaynağa göre, Bakan Akcan, müteahhit firma her türlü iyileştirmeyi bedelsiz olarak yapmazsa, ihaleyi başka firmaya verecek ve bedelini de STFA’ya ödetecek. Zaman’ın haberinde, Yeni Galata Köprüsü’nün 1998 yılından beri teknik bir arıza sebebiyle açılamadığı için Haliç’teki iki tersanenin de atıl vaziyette beklediğine dikkat çekilmişti. Haberde, bu tersanelerde çalışan 725 personele halen ayda 1 trilyon lira maaş ödendiği ifade edilmişti.
Zaman

 

Nisan 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Tanju Özelgin 30 Nisan Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Tanju Özelgin ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'da gerçekleşen  buluşmayı okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz