reklam

03 Mayıs 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Sektörde 'kaliteli' canlanma

Kalitesiz ithalatın engellenmesiyle yeni bir dinamik kazanan ısıtma-soğutma ürünleri sektörü, ISK-SODEX 2002 fuarını sektördeki canlanmanın işareti olarak görüyor. Üreticiler, 'sıcaklar kapıya dayanıp fiyatlar yükselmeden' tüketicilerin klima ihtiyaçlarını karşılamasını öneriyor.

Sıcak yaz mevsiminin ilk işaretlerini verişiyle hareketlenen ısıtma-soğutma sektörünün yeni sezona ''merhaba'' dediği ISK-SODEX 2002 Fuarı, üreticiler tarafından sektörde krizin ardından yaşanacak canlanmanın işareti olarak değerlendiriliyor.

Klima satışlarının haziran ayında tepe noktasına ulaşacağını belirten üreticiler, tüketicilere ''sıcağın kapıya dayandığı'' dönemi beklemeden, henüz fiyatlar makul düzeydeyken klima almalarını önerdi.

Isıtma Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (ISKİD) Genel Sekreteri Turgay Öksüzoğlu , geçen yıl yüzde 15-20 oranında satışları düşen sektörün krize karşın ayakta kalabilmeyi başardığını, bu yıl ise satışlarını yüzde 20 oranında arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Turizm açısından bu yazın iyi geçmesi durumunda ısıtma-soğutma sektörünün de olumlu etkileneceğini belirten Öksüzoğlu, ''Fuarın yapılması dahi sektörde kıpırdanmanın başladığının göstergesi. Firmalar öne çıkıp ürünlerini tanıtmak istiyor'' dedi. Öksüzoğlu, klima tüketiminin özellikle haziran ayında arttığına da dikkat çekerek ''Yaz sıcağı bastırınca talepler artıyor ve fiyatlar da yükseliyor. Tüketicilere tavsiyemiz, sıcaklar kapıya dayanmadan soğutucu ihtiyaçlarını karşılamalarıdır'' diye konuştu.

Klima çöplüğüne son

Öksüzoğlu, split klimalarda ithalat için belirli standartların aranmaya başlamasının ardından tüketiciyi mağdur durumda bırakan kalitesiz ürünlerin ülkeye girişinin engellendiğini belirterek ''Türkiye'nin klima çöplüğüne dönüşmesini engellemek için standartlar konuldu. Artık ithalatçıların TSE belgesi alması gerekiyor. Firmaların 7 bölgeye servis yapabilecek durumda olması, ürünün en az 10 yıl hizmet verebilmesi gerekiyor'' dedi.

Daha önce, Güney Kore, Çin ve Tayvan gibi ülkelerden getirilen kalitesiz ürünlerin 300-500 dolara satıldığını ifade eden Öksüzoğlu, ithalata getirilen standartlar öncesinde sayısı 120'yi bulan yabancı firmaların bugün sayısının yarı yarıya düştüğünü söyledi. Öksüzoğlu, bu nedenle, Türkiye'de split klima üreten iki firmanın, Arçelik ve Vestel'in üretimlerini arttırdıklarını belirtti.
Cumhuriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz