reklam

04 Mayıs 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

'Kira öder gibi ev' geliyor

Toplu Konut'tan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Bal, kira öder gibi ev sahibi olmayı sağlayan ‘mortgage’ sistemine geçilmesi için yaptıkları çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. Bal, ‘‘Bunun için 50 trilyon liralık kaynak ayırdık’’ dedi.

Toplu Konut'tan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Bal, kira öder gibi ev sahibi olmayı sağlayabilen ve ABD ile Avrupa ülkelerinde uygulanan ‘‘morgage’’ sistemine geçilmesi için hazırlıklarını son aşamaya getirdiklerini açıkladı. Bal, bu amaçla 50 trilyon lira kaynak ayırdıklarını söyledi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Finans Dünyası Dergisi'nin ortaklaşa düzenlediği 3'üncü Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Bakan Faruk Bal, Türkiye'de inşaat sektörünün temel sorununun arsa olduğunu vurguladı. 60'lı yıllarda bu problemi çözmek için Arsa Ofisi'nin kurulduğunu hatırlatan Bal, ancak Ofis'in yüzde 54'ten fazlası kamunun elindeki arsaları rayiç bedelle almak zorunda kaldığı için sektöre çok fazla katkı sağlayamadığını kaydetti.

Konuşmasında uzun vadeli konut kredilerinin Türkiye'de bir türlü yerleşemediğini ifade eden Bal, ‘‘İkinci el ipotek sistemi bir çıtadır. Bu çıtayı geçemediğiniz zaman üst sınıfa yükselemezsiniz’’ dedi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve GYODER'in katkıları ile yaklaşık 2 yıldır bu konuya ilişkin bir çalışma sürdürdüklerini belirten Bal, bu çalışmalar sonucunda çerçeve yönetmeliklerin sonuçlandığını, tebliğlerin de Maliye Bakanlığı ile Yüksek Planlama Kurulu'na sunulduğunu belirtti. İkinci el ipoteğin faaliyete geçmesi için önemli mesafeler kaydettiklerini vurgulayan Bakan Bal, ‘‘İkinci el ipotek de denilen mortgage için ilk etapta 50 trilyon liralık kaynak ayrıldı. Bunun finansman sorunu da yoktur’’ diye konuştu.

KOOPERATİFLERE KREDİ

TOKİ'nin bir müteahhit gibi sadece inşaat yapan bir kuruluş olmaktan çıkarılması gerektiğini dile getiren Bal, bu konudaki çalışmaları da şöyle anlattı: ‘‘Devletin inşaat sektöründe müteahhit gibi faaliyet göstermemesi ile tasarruf ettik. Bu tasarruflarımızı ve bu yıl bütçemizi birleştirmek suretiyle kooperatiflere muayyen şartlar dahilinde kullanılması için bu yıla mahsus olmak üzere 200 trilyonluk kaynak ayırdık. Bu kaynak iki hafta içinde kullanıma hazır hale gelecek. İlgili tebliğin yayınlanması bekleniyor. Sanıyorum önümüzdeki hafta yayınlanacak.’’
Hürriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz