reklam

04 Mayıs 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Bizim Manhattan’da işler yolunda

İstanbul’un Manhattan’ı Levent’teki gökdelenler küçük bir şehir görünümünde. 3 bin 800 kişinin çalıştığı İş Kuleler’de her gün 85 bin kilovat elektrik, 200 ton su tüketiliyor. Binada 42 asansör, 6 yürüyen merdiven var.

Hızlı iş temposu, yoğun mesai ve bütün bu zorlukları kolaylaştıran akıllı bir teknoloji. Aralarında İş Kuleler ve Yapı Kredi Plaza gibi yapıların da bulunduğu İstanbul’daki "küçük Manhattan"ın lüks ofis katlarının kısa özeti bu. Bir günde çıkan tonlarca çöpü, kullanılan elektriği, tüketilen suyu ve başınızı kaldırdığınızda tepesini göremediğiniz binalarıyla minik bir kent görünümünde burası. İnsanlar ise aksiyonu bol bir film setinde gibiler... Herkes bir yerlere yetişme çabası içinde. İşte "Manhattan kuralları"...
Dev gökdelenlerde kurallar aynı gibi. Mesai genellikle saat 08.30’da başlıyor. Binaya giren her personel, X-ray ve metal dedektörlerden geçerek aranıyor. Ofisler son derece lüks. Oturduğunuz masaların planı, havalandırma ve aydınlatmadan rahatsız olmamanız için özenle hazırlanmış. Ofisler sadece çalışmak için. "Laklak" ve çay-kahve için ya kafeteryalar ya da sigara
odalarına gitmek zorundasınız. Yemek zamanı geldiğinde ise tercihleriniz çok belli. Ya yemekhane ya da tüm o gökdelenler arasında bir vahayı andıran kulelerin çarşısı.

Kadınlar bakımlı, erkeklerde renkli kravat ve gömlek modası
Gökdelen nüfusunun çoğu gençlerden oluşuyor. Kadınların ortak özelliği hepsinin çok bakımlı olması. En çok rağbet ettikleri yer kuaför. Mesela Kule Çarşı’daki kuaförde yer bulmak hayli zor. Yapı Kredi Yatırımcı İlişkiler Yönetmeni Pınar Salcı (yanda) "Burada bir giyim standardı var. Çünkü dışarıya en iyi imajı vermelisiniz. Herkesin giyimi düzgün, temiz olmalı. Aşırı saç
ve makyaj pek onaylanmaz" diyor. Erkekler ise gömlek ve kravatlarında yaptıkları değişikliklerle monotonluktan kurtuluyorlar. Şu anda moda
olan renkli kravatlar ve gömlekler.

Kendi içinde şehir gibi
Levent’in en görkemli binası İş Kuleler. 225 bin metrekarelik bir alana yayılan komplekste biri 182 metreyle Türkiye’nin en yüksek yapılarından biri olan kulenin yanı sıra diğer iki kule, Kule Çarşı, 1 oditoryum, Türkiye İş Bankası Şubesi, iki kapalı otopark, bir müstakil otopark bulunuyor. İşte rakamlar:
• Kulelerde toplam 3 bin 800 kişi çalışıyor.
• Komplekste günde toplam 600 kilo kağıt, 7 ton çöp oluşuyor. Günlük elektrik harcaması 85 bin kilovat saat. Tüketilen su miktarı günlük yaz aylarında 200, kış aylarında ise 80 ton.
• İş Kuleler’in ikisi malzeme girişi olmak üzere 16 girişi ve bu girişlere bağlı kontrol noktaları bulunuyor. Girişler X-ray ve metal dedektörlerle donanımlı. 170 güvenlik görevlisi ve 160 güvenlik kamerası var. Görüntüler 30 adet monitörden izleniyor.
• Kulelerde toplam 42 asansör ve 6 yürüyen merdiven bulunuyor. Her bir asansör günde yaklaşık 2 bin 500 kez çağırılıyor.

"Burası mini kent"
İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Pazarlama Müdürü Marcus W. Lehto (altta) birçok firmanın bir arada çalıştığı 2. Kule’de farklı meslekten insanların birbirleriyle iletişim ve sinerji halinde olduğunu söylüyor. Lehto gökdelende çalışma ayrıcalığını ise şöyle tanımlıyor: "Ofisinizde, aşağıya yemek için indiğinizde ya da asansörle hareket ederken iş dünyasının bir parçası olduğunuzu hissediyorsunuz. Burası bence Türkiye’nin en uluslararası yeri. Biz burada profesyonel, dizayn açısından rahat bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Yapı Kredi, Sabancı Plaza gibi gökdelenlerin ortak alanları, yemek yiyip konuşmak, buluşmak için yerleri yok.
İş Kuleler mini bir kent."
Milliyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz