reklam

06 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

BM: 55 bin kişi ölecek

Marmara felaketinden sonra İstanbul'da beklenen 'büyük deprem' Birleşmiş Milletleri de harekete geçirdi. BM'nin yaptığı bir araştırmada, İstanbul'da olası bir depremde 55 bin kişinin can vereceği belirtildi.

İsviçre gazetesi 'Sonntagszeitung'un internet sitesinde yeralan bir haberde, İstanbul'da herkesin 'sözü geçen günü' beklediği belirtilirken, kentin olası bir depreme 'kötü hazırlıklı' olduğu belirtildi.

GESI (Global Earthquake Safety Initiative) Araştırması kapsamında, dünyada en çok deprem korkusu yaşanılan ikinci kentin İstanbul olduğu belirtildi. BM'ye bağlı bilimadamlarının kentteki binalar ile zeminlerde yaptığı incelemeler sonucunda belirledikleri rakamlara göre, bir depremde 55 bin ölecek binlerce kişi de ağır yaralanacak.

15 milyon insana ev sahipliği yapan kentteki evlerin çoğunun, yapı tekniklerine uymayarak yapıldığını belirten uzmanlar 'Bozuk binaların kuvvetlendirilmesi ve yeni yapılacak binaların geçerli standartlara uygun yapılması gerekir' dedi. Yıllardan beri bölgede araştırmalarını sürdüren Alman bilim adamı Jochen Zschau da, araştırmanın, tıbbi yardımlar ve acil planların iyileştirilmesi durumunda beklenen ölü sayısının yüzde 80 oranında azalacağını gösterdiğine dikkat çekti. Depremin değil, düşen parçaların öldüreceğini vurgulayan uzmanlar, Japonya ve ABD'de yıllardan beri depreme dayanıklı yapılar için yatırım yapıldığını hatırlattı. GESİ araştırması, ağır deprem tehlikesi altında olan 21 büyük kent için yapıldı.

Marmara'da 4.3'lük korku

Deprem, Marmara'yı yokluyor. Marmara Denizi'nde 4.8'lik depremden sonra dün öğle saatlerinde 4.3'lük bir sarsıntı yaşandı. PKK elebaşı Abrullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı Adası'nda da hissedilen deprem, merkez üssü Bursa'nın Karacabey ilçesinde heyecan yarattı. İstanbul'da da hissedilen 4.3 büyüklüğündeki sarsıntıda can ve mal kaybı olmadı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, saat 12.22'de meydana gelen depremin Marmara Denizi'nde ve İmralı'nın güneybatısında gerçekleştiğini söyledi.

Rasathanenin Sismoloji Laboratuvarı uzmanları da, İstanbul'da da hissedilen depremin, Bursa'nın Karacabey ilçesinin 10 kilometre kuzeyi, Marmara Denizi'nin de güneyinde 5 kilometre derinlikte olduğunun belirlendiğini bildirdiler.

Öte yandan Yeni Zelanda da 5.5 şiddetinde bir deprem yaşandı.
Akşam

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz