reklam

06 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Tütün fabrikasından bilgi fabrikasına...

Cibali’deki 118 yıllık tütün fabrikası 16 aylık restorasyon sonunda üniversite kampusu oldu.

Kadir Has Üniversitesi’nin Cibali’deki merkez kampusu eski bir tütün fabrikası. 1995 yılında üniversiteye tahsis edildikten sonra restore edilen binanın tarihi 1884’e kadar uzanıyor. Tütün fabrikası olarak inşa edilen bina şu anda yaklaşık bin öğrencinin eğitim gördüğü bir üniversite binası. Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz’a göre ise bu bina "İstanbul’un kültür geleneğinin önemli bir parçası". Yılmaz 16 ay süren bir restorasyondan sonra İstanbul’a yeniden kazandırılan eski fabrika, yeni üniversiteyi anlattı.

"Restorasyona harcanan parayla birkaç yerde üniversite kurulurdu" Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz Neden okul yapmak için bu tarihi binayı seçtiniz?
İstanbul dünyanın en güzel eski kentlerinden biri. Bu nedenle İstanbul’un tarihine ve kültürüne uygun bir okul da böyle bir binada olmalı. Bir üniversitenin özellikleri vardır. Ama birincisi geleneğidir. Bu geleneği de bilime yapmış olduğu katkılarla ortaya çıkıyor. Bir de kurulduğu günden bu yana içinde var olduğu binasıdır. Bu iki özellik Batı’da bir üniversiteye gittiğiniz zaman kendini gösterir.

Buradaki öğrenciler içinde bulundukları binayı tanıyorlar mı?
Evet. Tanıtım broşürlerimizde, seminerlerde binamızın özelliklerinden öğrencilerimize bahsediyoruz. Onlara bu ortamı tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Ne kadara mal oldu bu proje?
Mutlak değer söylemeyeyim ama buraya harcanan parayla, sıradan bir üniversiteyi 3-5 yerde kurmak mümkün.

"Fabrika Kızı" şarkısı buradaki anıları anlatır
Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası tütün mamülleri üretmek amacıyla 1884 yılında Reji Şirketi’nin binası olarak inşa edildi. Cumhuriyet’in ilk yıllarında "Cibali
Tütün ve Sigara Fabrikası" adını aldı.
Yaklaşık 120 yıllık bina sanat eserlerinde de kendine yer buldu. Mahmut Yesari’nin "Çulluk" romanındaki kadın kahramanı Cibali Fabrikası’nda çalışan genç bir kızdı. Sanatçı Alpay’ın "Fabrika Kızı" adlı şarkısı da buradaki anılardan hareketle yazıldı.
1995 yılında boşaltılan yapı, eğitim kurumu olarak değerlendirilmek üzere
T. C. Kadir Has Üniversitesi’ne verildi.

"Kimi zaman 400 kişi çalıştı"
Dr. Mehmet Alper / Mimar
Binanın restorasyonunu yaparken nelere dikkat ettiniz?
Yapının bütün mimari özellikleri korundu ve yeni işleve uyarlandı. Daha önceki düzenlemelerde eklenen katları, kapatılan avluları resimlerine bakarak eski haline getirdik. Bina nasıl inşa edildiyse, şu anda o halinde.

Ne kadar zamanda yaptınız bu işi?
Projelendirme ve imar süreci iki buçuk yıl sürdü. Restorasyon ise 16 ayda tamamlandı. Bütün açık ve kapalı alanlarla beraber toplam 40 bin metrekare kullanıma hazır hale getirildi. Zaman zaman 350-400 kişi çalıştı bu yapıda.

Bina eğitime uygun bir yer miydi, yoksa daha sonradan mı uyarlandı?
Bu bina 1995 yılında işlevini yitirdi.
İki buçuk sene boş kaldı. Bu süre içinde çok eskidi. Bir ara otele dönüştürülmesi gündeme geldi. Fatih Belediyesi belediye binası yapmak istedi. Ama bizim yaklaşımımız yerinde bulundu ve bize tahsis edildi.

Proje daha genişleyecek mi?
Eski tütün fabrikası şimdi tamamen üniversitenin birimlerine uyarlandı. Ancak daha başlamamış birimler var. Yakında onları da tamamlayacağız.
Milliyet 

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz