reklam

06 Mayıs 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Tarihî su kanalına beton döküldü!

Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Devlet Su İşleri'nin Roma dönemine ait kanala beton dökmesini ‘skandal’ olarak niteledi. DSİ yetkilileri ise çalışmanın su sızıntısını engellemek için yapıldığını söyledi.

Kırkgöz kaynaklarından çıkan suyu Yeniköy’e taşıyan Roma dönemine ait tarihi su kanalına; su sızdırdığı gerekçesiyle beton dökülerek duvar çekildi. DSİ 13. Bölge Müdürlüğü, beton dökülen kanalın tarihi değerinin olmadığını ileri sürerken, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun olaydan habersiz olduğu ortaya çıktı

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, DSİ’nin Roma dönemine ait tarihi kanala beton duvar örerek yaptığı çalışmayı koruma skandalı olarak nitelendirdi. 7 – 8 km uzunluğundaki antik kanalın yüzyıllar öncesinden bu yana sulama amaçlı kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, “Roma dönemine ait birçok tiyatro veya diğer yapı olabilir. Türkiye’de Roma dönemine ait kaç tane sulama kanalı bulabilirsiniz? Bitişiğinde DSİ’ye ait büyük sulama kanalı varken, bu tarihi kanala beton dökmek koruma vahametidir.” şeklinde konuştu.

Beton dökülen sulama kanalının tarihi değerinin olmadığını savunan DSİ 13. Bölge Müdürü Mustafa Altundal, çalışmanın su sızmasını önlemek amacıyla yapıldığını ifade etti. Altundal, “Bölgenin tarımsal sulama suyu ihtiyacını karşılamak durumundayız. Su sızmasını önlemek için suyu beton duvar içine aldık. Çalışma yaptığımız kanal tarihi özelliği olan bir yer değil.” diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, tarihi sulama kanalının Kültür ve Tabiat Valıklarını Koruma Kurulu tarafından korunuyor olması gerektiğine dikkat çekti. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Bülent Baykan ise, olaydan haberlerinin olmadığını söyledi. Kırkgöz bölgesinde doğal ve arkeolojik olmak üzere 2 ayrı SİT alanı olduğunu ifade eden Baykan, söz konusu çalışmanın yapıldığı alanı görmediğini kaydederek, “SİT alanıdır veya değildir diyemiyorum. Üç il bize bağlı ve araç sıkıntımız var. DSİ’nin çalışmasından bilgimiz yok. Çevreden de olayla ilgili resmi müracaatta bulunan olmadı.” dedi.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz