reklam

07 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Depremin acı raporu

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Tuğrul Tankut, dün düzenlediği basın toplantısında deprem raporunu açıkladı. ''Deprem bilgi bankası'' oluşturulması ve ''uygulama planı'' hazırlanması gerektiği vurgulanan raporda, okullar, hastaneler ve tüneller öncelikli olmak üzere var olan yapıların gözden geçirilmesi, imar affına son verilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Ulusal Deprem Konseyi, bir yıldır çalışmaları süren ''Deprem Zararlarını Azaltma Ulusal Stratejisi'' başlıklı raporunu açıkladı. ''Deprem bilgi bankası'' oluşturulması ve ''uygulama planı'' hazırlanması gerektiği vurgulanan raporda, okullar, hastaneler ve tüneller öncelikli olmak üzere var olan yapıların gözden geçirilmesi, imar affına son verilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Tuğrul Tankut , dün düzenlediği basın toplantısında deprem raporunu açıkladı. Tankut raporda, ayrıntılı uygulama önerileri yerine, deprem öncesinde yapılması gereken çalışmaların yer aldığını belirterek raporun hazırlanması aşamasında konsey üyeleri arasında herhangi bir uyumsuzluğun yaşanmadığını savundu. 7 ana konunun yer aldığı raporda, şu saptama ve önerilere yer verildi:

Deprem bilgi altyapısı: Sürekli yenilenebilir bir 'deprem bilgi altyapısı sistemi' oluşturulmalıdır. Şu sırada ülkenin sismotektonik haritası ve veri tabanı bulunmamaktadır. Depremle ilgili kurum ve kuruluşlar uzun dönemde ABD Sismolojik Araştırma Kurumları Birliği benzeri bir konsorsiyum çatısı altında bir araya getirilmelidir. Deprem bilgi bankası oluşturulmalıdır.

Yerleşim yerlerinin deprem güvenliği: Türkiye'de deprem zararlarının aşırı olmasının başlıca nedeni, gerek imar ve yer seçimi kararlarında gerekse yapılaşma işlerinde, planlama-projelendirme ve uygulamanın yetersiz olması ve denetimlerden uzak kalmasıdır. Bu nedenle ilgili mevzuatta kapsamlı değişiklikler yapılmalıdır.

Yapıların deprem güvenliği: Yeni yapılacak yapıların, yürürlükte olan deprem yönetmeliği kural ve koşulları ile tüm teknik gereklere uygun biçimde tasarlanması ve yapılması sağlanmalıdır. Sayıca yeterli ve yetkin bir eğitim kadrosu oluşturulmadan teknik eleman yetiştirecek yeni üniversiteler açılmamalı, yetersiz bölümler kapatılmalıdır. Var olan yapı stoku, sistematik düzen içinde depreme karşı güvenli duruma getirilmelidir. Kamu yapıları, bir öncelik sıralaması içinde okullar ve hastanelerden başlanarak deprem güvenliği açısından değerlendirilmelidir. Demiryolu, karayolu, köprü, tünel, baraj, gölet, doğalgaz ve petrol boru hatlarının yer seçimi, inşa edilmesi ve kullanımının her aşamasında deprem güvenliği ilkeleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Eğitim ve örgütlenme: Toplumda depreme hazırlık bilinci geliştirilmeli, etkin eğitim kampanyaları düzenlenmelidir. Yürütülecek eğitim çalışmaları il milli eğitim, sivil savunma ve bayındırlık müdürlüklerinin ortaklaşa çalışmaları ile gerçekleştirilebilir. Yükseköğretim programları gözden geçirilmelidir.

Kullanılacak kaynaklar: Deprem için sağlanan kaynakların ulusal bir havuzda toplanması ve siyasi hedeflerden bağımsız olarak teknik gerekçelerle kullanılması sağlanmalıdır. Depremlerle karşılaşıldıkça Bakanlar Kurulu'nca devlet bütçesinden yapılan tahsisler dışında farklı bakanlıkların ve tüm kuruluşların yıllık bütçelerinden düzenli kaynak ayrılmalı, zorunlu deprem sigortası yıllık gelirlerinden düzenli pay ayrılmalıdır.

Yasal düzenlemeler: Anayasaya, imar affı gibi düzenlemelerin yapılamayacağına ilişkin hüküm konulmalıdır. Afetler Yasası yeniden gözden geçirilmelidir, yerel yönetimler arasında deprem sonrası kurtarma ve ivedi yardım işlerinde mülki otoriteye tam yetkiler vermek yanında belediyenin de yetkilendirilmesi gereklidir.
Cumhuriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz