reklam

07 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Deprem raporu, tam bir hayal kırıklığı

Deprem konusunda 20 uzman üyeden oluşan Ulusal Deprem Konseyi'nin 2 yılda yazdığı rapor "Dağ fare doğurdu" dedirtecek kadar içeriksiz çıktı.
DEPREM konusunda Türkiye'nin izleyeceği stratejiyi belirlemek üzere 20 uzman bilim adamından kurulan Ulusal Deprem Konseyi'nin 2 yıldır üzerinde çalıştığı ve büyük bir merakla beklenen raporu nihayet dün açıklandı. Ancak toplam 100 sayfadan oluşan rapor tam bir hayal kırıklığı yarattı. Yeni bilgi ve uyarılar yerine bu güne kadar gazete ve dergilerde defalarca yayınlanmış bilgileri toparlayıp tekrar sunan rapor, kimin nasıl önlem alması gerektiğini belirtmediği gibi hakkında bugüne kadar yapılan yorumları da tamamen boş çıkardı. Özellikle İstanbul'la ilgili çok önemli tespitleri gizlemek için açıklanmadığı iddia edilen raporun kamuoyuna duyurulması için imza kampanyaları düzenlenmiş, konseyin çalışmaları ise uzadıkça uzamış ve rapor bir türlü tamamlanamamıştı.

Sonunda dün açıklandığında ise içerik boşluğuna, Konsey Başkanı Prof. Tankut, "Biz herşeyi bilen, derinlemesine irdeleyebilen bir kurul değiliz" sözleriyle mazeret bulmaya çalıştı. Konsey Başkanı Tankut'u bile tatmin etmeyen raporun, deprem bilimci Prof. Aykut Barka'ya ithaf edilmesi tepki çekti.

BAŞKAN DA BEĞENMEDİ
Konsey Başkanı Prof. Tuğrul Tankut, iki yıllık çalışmanın sonucu olan toplam yüz sayfalık raporu dün açıkladı. Tankut, raporun somut öneriler içermediğini sadece bir strateji raporu olduğunu vurgularken, ilgili tüm konuları incelemediklerini söyledi. Hazırlanan raporun eksikleri olabileceğini kaydeden Tankut, "Burası herşeyi bilen, her konuyu derinlemesine irdeleyip ortaya koyabilen bir kurul değil. Bu raporda eksiklikler, hatalar, kusurlar olabilir" dedi.

Tankut, raporun hazırlık aşamasında bazı üyelerin istifa ettiği ve bazı gerçeklerin saklandığı iddialarının hatırlatılması üzerine, "Bunların hepsi spekülasyon. Konsey içinde son derece uyumlu bir çalışma oldu. Hiçbir şekilde huzursuzluk söz konusu bile olmadı. Gayet tabii tartışmalar oldu, görüş ayrılıkları oldu ama sonunda belli bir noktada uzlaşıp tüm konsey üyelerinin katılımıyla bir kolektif çalışma sonucunda bu rapor ortaya çıktı. Bazı bilgilerin gizlendiği gibi şeyler tamamen spekülasyon. Bu rapor öyle çarpıcı, gizlenmesi gereken şeyler getirmiyor" dedi. Hayal kırıklığı yaşatan raporda İstanbul depremi ile ilgili olarak yer alan bazı tespitler şöyle oldu:

n İstanbul'da meydana gelebilecek şiddetli deprem tehlikesi karşısında siyaset üstü bir seferberliğin gündemde tutulması zorunlu.

* Büyükşehir Belediyesi ve Valilik, geçmiş deprem hasarlarının bilimsel incelenmesi ve kentsel risk analizi başlıklarını taşıyan iki ayrı çalışmayı ortaklaşa yürütmeli

* Bu çalışmaların bulgularına dayanılarak "İstanbul Sakınım Ana Planı" hazırlanmalı

* Yalnızca İstanbul'da bir milyon kadar bina bulunduğu tahmin ediliyor. Bunların büyük bölümü güvenli değil.

* Deprem güvenliği riski 4-8 katlı yapılarda yoğunlaşıyor.

* Öncelikle köprü, tünel, hastane, okul gibi bina ve yapılar güçlendirilmeli.

* İkinci aşamada sinema salonları, barajlar stadyumlar ele alınmalı.

NEDEN GECİKTİ?
Açıklanan rapor 20 kişilik Konsey içinde de tartışmaya neden oldu. Raporda İstanbul'a özel bir bölüm ayrılması konusu üyeler arasında tartışmaya neden oldu. İstanbul'a özel bölüm ayrılmamasını isteyen üyelerin ikna edilmesi uzun sürdü ve rapor bir süre bu nedenle gecikti. Üyelere göre, raporun gecikmesinde Yapı Denetimi Yasası ilişkin tartışmalar da etkili oldu. 
Sabah

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz