reklam

07 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul’da deprem olasılığı yüzde 60

Ulusal deprem stratejisi raporunu hükümete sunan Konsey Başkanı Tuğrul Tankut, ’siyaset üstü seferberlik’ için çağrıda bulundu.

Başbakan Bülent Ecevit’in talimatıyla iki yıl önce kurulan Ulusal Deprem Konseyi’nin, "deprem zararlarını azaltma ulusal stratejisi" raporu hükümete sunuldu. Acil "uygulama planı" hazırlanması gerektiği belirtilen raporda, İstanbul için "siyaset üstü seferberlik" çağrısında bulunuldu. Raporda ayrıca imar aflarının çıkarılmaması da istendi.

Sakladığımız bir şey yok
İstanbul’da beklenen olası bir depremle ilgili soruları yanıtsız bırakan Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Tuğrul Tankut, mikrofonlar kapanınca, konseyin, 30 yıl içinde kentte deprem meydana gelme olasılığının yüzde 60 olduğu konusunda uzlaştığını söyledi. Tankut, dünkü basın toplantısında konseyde tartışmalar yaşandığı ve kamuoyundan bilgi saklandığı yönündeki haberlerin "spekülasyon" olduğunu savundu.

Raporda hata olabilir
Deprem Konseyi’ne yönelik eleştirileri yanıtlayan Konsey Başkanı Prof. Dr. Tankut, şunları söyledi: "Burası her şeyi bilen bir kurul değil. Raporda kusur, eksik, hata olabilir. Bunu doğal karşılamak gerek. Uygulama planı çalışmaları zaman alacak. Dileğimiz, en kısa sürede gerçekleştirilmesi."
Tankut, uygulama planının kimin tarafından hazırlanacağı konusundaki soru üzerine, "Raporda adres yok, yetkililer karar versin" diye konuştu.

Rapordaki öncelikler
• Birinci öncelikli olarak köprü, tünel ve benzeri yapılarla, haberleşme sisteminin kilit noktalarını taşıyan yapılar, enerji nakil hatları, su, doğalgaz ve petrol boru hatları, itfaiye, hastane, okul, ikinci olarak sinema, stadyum ve barajlar güçlendirilmeli.
• Büyük kentlerdeki kaçak, ruhsatsız binalarla kırsal konutlar, kireç binalar, çamur harçla örülmüş binalar deprem açısından çok tehlikeli. İstanbul’daki 1 milyon yapı stokundaki binaların çoğu tehlike arz eder.
• Siyaset üstü seferberlik gündemde tutulmalı. İstanbul’daki tarihi yapılar güçlendirilmeli.
• Ulusal sismik ağ ve deprem bilgi bankası kurulmalı, mikro bölgeleme haritaları hazırlanmalı, imar politikası oluşturulmalı, İmar planları gözden geçirilmeli.
• Öğrencilere deprem eğitimi verilmesi gerekir.

Erken Uyarı Sistemi 15 Temmuz’da hazır

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Acil Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi’nin 15 Temmuz’da devreye gireceğini müjdeledi. Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya katılmak üzere Ankara’ya giden Işıkara, 15 Temmuz’a kadar sisteme ait tüm aletlerin yerleştirilmiş olacağını belirtti. Işıkara, yeni sistem için "Depremin üçüncü yılında İstanbul’a bu projeyi tanıtacağız. 15 Temmuz’da sistem devreye girecek. Planımız böyle" dedi.

4.3’lük deprem olağan
Marmara Denizi’nde önceki gün meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin hatırlatılması üzerine de Işıkara, "Bu tarz depremlere alışacağız. Yılda 4.0’ın üzerinde 40, 5.0’ın üzerinde 8 - 9 deprem olur. Olmaya da devam edecektir" diye konuştu..
Milliyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz