reklam

08 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul depreminde 55 bin kişi ölecek

Birleşmiş Milletler(BM), büyük deprem beklentisi olan dünyanın 23 önemli kentinde, kaç kişinin öleceğini araştırdı.

Birleşmiş Milletler'in büyük deprem beklentisinin olduğu kentlerde yaptığı araştırma sonucu belirlediği listeye göre İstanbul'da meydana gelecek büyük depremde 55 bin kişi ölecek. BM'nin tahminlerine göre büyük deprem beklenen kentler arasında en ağır kaybı Nepal'in başkenti Katmandu verecek. Katmandu'da yaklaşık 70 bin kişinin ölmesi bekleniyor. BM'nin listesinde olası İzmir depremi de yer alıyor. İzmir'deki büyük bir yer sarsıntısı 11 bin 500 cana mal olacak.

Birleşmiş Milletler'in oluşturduğu araştırma grubu tarafından hazırlanan Global Deprem Güvenliği İnisiyatifi (GESI), yüksek deprem riski altında yaşayan 23 kenti içeriyor.

Bu çalışma çerçevesinde büyük bir yer sarsıntısının binalar, zemin ve altyapı üzerinde nasıl bir etki göstereceği belirlendikten sonra muhtemel can kaybıyla ilgili rakamlar hesaplanıyor. Deprem büyüklüğü ile ilgili bir rakam ise belirtilmiyor. 15 milyonluk İstanbul'da halkın büyük çoğunluğunun çürük binalarda yaşadığı tespitinden hareketle kentte 55 bin kişinin öleceği ve çok sayıda insanın da yaralanacağı hesaplanıyor.

ZENGİN-YOKSUL FARKI

En kötü durumdaki binaların takviye edilmesi, yeni yapıların standartlara uygun inşa edilmesi ve acil yardım hizmetlerinin iyileştirilmesi halinde ise ölü sayısında yüzde 80 gibi yüksek oranda düşüş sağlanabileceği belirtiliyor. ‘‘Çünkü deprem değil, çürük binalar insanı öldürür’’ görüşü bu çalışmada da dile getiriliyor.

BM araştırmasında ABD ve Japonya gibi zengin ülkelerin deprem güvenliği için büyük yatırımlar yaptığı, daha yoksul ülkelerde ise beklenen ölü sayısının yatırım yapılmaması nedeniyle yüksek çıktığına dikkat çekiliyor.

EN GÜVENLİ JAPONYA

Bu nedende örneğin Nepal'in başkenti Katmandu'daki standartlara uygun olmayan okullardan birinde öğrenim gören bir öğrencinin depremde ölme riski, Japonya'nın Kobe kentindeki bir öğrenciye göre 400 kat daha yüksek çıkıyor. 1995 yılında Kobe'de meydana gelen depremde 5 bin kişinin ölmesine rağmen BM araştırmasına göre Japonya'daki kentler deprem güvenliği açısından dünyanın en iyi durumdaki kentleri arasında başta geliyor. ABD'nin deprem kuşağındaki eyaleti California'da meydana gelecek büyük depremin de (The Big One) Los Angeles'da 15 bin cana mal olması bekleniyor.
Hürriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz