reklam

08 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Depreme de tasarruf!

Büyük depremden sonra harekete geçen bilim kurumlarının araştırma yapabilmesi için aktarılacak kaynaklar, tasarruf nedeniyle askıya alınmış

Marmara ve Düzce depremlerinden sonra hızlandırılmasına karar verilen deprem araştırmaları tasarruf tedbirlerine takıldı. Aralık 1999'da deprem araştırmalarında kullanılmak üzere 5 milyon dolarlık (yaklaşık 6.9 trilyon lira) kaynak ayrılması gerektiğine karar veren Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, vaat edilen bu kaynağı henüz sağlayamadı.

Başbakanlık genelgesiyle 2000' de kurulan Ulusal Deprem Konseyi, ciddi deprem araştırmaları için hükümetin acilen harekete geçmesini istiyor. Konsey Başkanı Prof. Tuğrul Tankut, "Bu araştırmalar deprem zararlarının azaltılmasında büyük rol oynar. Ne yazık ki, ciddi araştırmalar olmadığı için anlamsız veri ve temelsiz bilgilere dayalı haritalar, araştırmalar kamuoyuna sunuluyor" dedi.
Prof. Tankut araştırmaların, yer bilimleri, zemin, yapı, kentsel riskler, senaryolar ve uygulamalı planlama ile sosyal bilim olmak üzere beş ana başlıkta yürütülmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda hükümete de görüşlerini ilettiklerini belirten Tankut, araştırmaların özelliklerini şöyle anlattı:
Yer bilimleri araştırmaları: MTA'nın Türkiye'nin jeolojisi ve depremselliği üzerine sürdürdüğü araştırmaların ayrıntılandırılması gerekiyor. Özellikle deprem sorunları bakımından gerekli olan jeolojik, jeofizik ve sismoteknik çalışmalara
ağırlık verilmeli. Bu çerçevede aktif fayların haritalanması, kabuk deformasyonlarının incelenmesi, deprem katalogları ve ülke sismoteknik haritasının hazırlanmasına öncelik verilmeli.
Zemin araştırmaları: Deprem tehlikesi ve mikro bölgeleme haritalarının iyi hazırlanabilmesi için yer bilim verilerinin ötesinde, jeoteknik verilere geniş kapsamda gereksinim duyuluyor.Yapı araştırmaları: Depreme dayanıklı yapı sistemleri araştırılmalı. Var olan yapılar için güçlendirme yöntemleri geliştirilmeli.
Kentsel riskler, senaryolar ve uygulamalı planlama araştırmaları: Kentlerin, yer bilimsel verileri, fiziki varlıkları ve sosyal özellikleri belirlenmeli.
Sosyal bilim araştırmaları: Deprem tehlikesi ve yaşam çevresine ilişkin değer yargıları, inanç yapıları, davranış alışkanlıkları, yaşam çevresi düzenleme gelenekleri, sigorta ve diğer güvenlik önlemlerine öncelik verme yatkınlıkları araştırılmalı.
Radikal

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz