reklam

08 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Devlet, 35 bin toplu konuta kredi verecek

Türkiye genelinde kooperatifler tarafından yapımına başlanan 35 bin konut projesinin tamamlanması için TOKİ tarafından 150 trilyon lira kaynak ayrıldı.

Ekonomiye, toplu konut dopingi geliyor. Devlet Bakanı Faruk Bal ve ekibi, inşaat sektörünün lokomotif rolünü dikkate alarak, iki önemli projeyi aynı anda hayata geçiriyor.

Toplu Konut İdaresi Başkanı Tuna Turagay, Türkiye genelinde kooperatifler tarafından yapımına başlanan 35 bin konut projesinin tamamlanması için 150 trilyon lira kaynak ayrıldığı, ayrıca kira öder gibi ev sahibi olma imkânı yaratacak sistemin (mortgage) altyapısının hazırlandığını açıkladı.

KOOPERATİFLERE MÜJDE
TOKİ Başkanı Turagay, konut kooperatifleri için devreye girecek kredi sisteminin ayrıntılarını şöyle anlattı:

* 4 yıldır kapalı tutulan, kooperatif kredileri canlandırılacak. Toplu Konuttan Sorumlu Devlet Bakanımız Faruk Bal, ekonominin yeniden büyüme sürecine girmesinde, istihdama katkı sağlanmasında inşaat sektörünün lokomotif olacağı düşüncesinin hayata geçirilmesini istiyor.

* Ülke çapında yüzde ve 50 daha fazla oranda tamamlanma seviyesine ulaşmış konut kooperatifleri kredilendirilecek.

* Konut başına 7.5 milyar liraya kadar kredi verilecek.

* Kredilendirilecek tutar, yüzde 50 seviyesini aşmış 80 metrekare bir daire için kalan maliyetin yüzde 80'inin finanse edilmesi anlamına geliyor. 100 metrekare bir daire açısından bakıldığında ise kalan maliyetin en yüz yüzde 60'ını devlet krediyle üstlenmiş oluyor.

* Yüzde 50 ve üstünde tamamlanma seviyesine gelmiş 30 bin civarında konut bu uygulamadan yararlanacak. Bu oranda tamamlanan kooperatif artık eli taşın altında, işi bitirmek isteyen kooperatiftir diye düşünülüyor.

* Depremden etkilenen Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce, Bolu ve Afyon'a özgü olmak kaydıyla yüzde 25-35 seviyesinde tamamlanmış kooperatifler de tamamlama kredisinden yararlanacak. Bu kapsamda 5 bin civarında konuta kredi aktarılacak.

* Kredilerin geri dönüşleri 100 metrekare kadar olan daireler için 10 yıl, 101-150 metrekare konutlar için 5 yıl olacak.

* Kredi taksitleri her yol devlet memuru maaşlarına yapılan artışa endekslenerek belirlenecek ve geri dönüş takvimi yapılacak.

Kira öder gibi ev alınacak
Tuna Turagay, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde görülen uzun vadeli konut kredisi sistemi için çalışmaları tamamladıklarını belirtti ve şu bilgiyi verdi:

"Sistemin hukuki altyapısını hazırladık ve yürürlüğe girdi. Bunun için kaynak da ayrıldı. Ancak, bu sistemin kalıcı olmasını istiyoruz. Yani ekonomide istikrarın yerleşmesi, enflasyonun ve faizin düşmesi ve bankaların kaynaklarını, uzun vadeli konut finansmanına yönlendirmesi gerek." Turagay, ilk etapta işletilecek modeli şöyle açıkladı:

* Emlak Konut 50 trilyon lira kaynak ayırdı.

* TOKİ, bankalarla, Emlak konut arasında köprü olacak.

* Bankalar, TOKİ ile görüşerek, 3-7 yıl vadeli kredi açacaklar.

* Kredi, 150 metrekareye kadar olan ilk konutlara verilecek.

* TOKİ, özel tertip tahvil çıkarıp, Emlak Konut'a aktaracak.

* Emlak Konut'ta ayrılan 50 trilyon lira nakit TOKİ'ye geçecek.

* TOKİ, bu para ile bankaların açtığı konut kredilerini satın alacak.

* Ekonominin uzun vadeli plan yapmaya imkân verdiği bir dönemde ise konut kredisi karşılığı çıkarılan tahvillerin sermaye piyasalarında emeklilik fonlarına, sigorta şirketlerine satışı gündeme gelecek.

* Hem TOKİ'nin konut kredisi satın alması hem de bankaların yada mortgage şirketlerinin kira öder gibi ev sahibi olmaya fırsat veren vade (20 yıla kadar) ve faizde konut kredisi sağlamaları mümkün olacak.
Sabah

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz