reklam

08 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Rapordan satırbaşları
ANAYASAL ZORUNLULUK

Türkiye'de 1940'lı yıllardan bu yana, özellikle büyük şehirlerde, bilimsel ve teknik gerekleri yerine getirmeyen ve yasa dışı standartlarda gerçekleştirilen yapılaşmaya siyasi amaçlarla meşru kimlik verilmesi alışkanlığı var. Yurttaşların deprem ve doğal afetler karşısında tehlike altında yaşamalarına yol açacak 'imar affı gibi yasal düzenlemelerin yapılamayacağı' hükmü Anayasa'da yerini bulmalıdır.

İSTANBUL'A DİKKAT

Türkiye'nin ekonomik birikim, tarihsel değerler ve üretici gücünün büyük bir bölümünün yer aldığı İstanbul'da, günümüzde kaçınılmaz olduğu belirlenen şiddetli deprem tehlikesi karşısında çok özel önlemler ve hatta siyaset üstü bir seferberliğin gündemde tutulması zorunlu görülmelidir. Bu nedenle, ‘‘Deprem Zararlarını Azaltma Ulusal Stratejisi’’ kapsamında genelde belirtilenlerin, İstanbul için ayrıca bir kez daha irdelenmesi yerinde bulunmaktadır.

SAKINIM PLANI

İstanbul'da farklı kuruluş ve birimlerce yürütülen zemin araştırmalarının toplu olarak gözden geçirilip tamamlanması yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi ve Valilik yetkililerince ortaklaşa ve işbölümü ile yürütülecek iki ayrı çalışmanın gündeme alınması gereklidir. Bunların birincisi geçmiş deprem hasarlarının bilimsel değerlendirilmesi, diğeri ise kentsel risk analizleridir. Bu çalışmaların bulgularına dayanılarak 'İstanbul Sakınım Ana Planı' hazırlanmalı.

DEPREM BİLGİ BANKASI

Her yıkıcı deprem, gelecekteki depremlerin zararlarını en aza indirmede kullanılabilecek çeşitli verileri de birlikte üretmiş, başka bir deyişle doğal bir laboratuar oluşturmuş, ancak bu veriler doğru, düzenli ve sistematik biçimde derlenip, belgelenememiştir. Ulusal düzeyde bir 'Deprem Bilgi Bankası'oluşturulmalıdır.
Hürriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz