reklam

08 Mayıs 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Çernobil Yatağan'da

Muğla Üniversitesi (MÜ) Fizik Bölümü'nün ilçede yaptığı araştırmada, termik santral küllerinde, Yatağan kömüründe bulunandan daha çok radyasyona rastlandı. Araştırmayı yapan ekibin başında bulunan Yrd. Doç. Dr. Tayfun Büke, radyasyon oranının yurttaşlar için fazla risk taşımadığını belirterek "Ancak termik santralın çevresinde düzenli olarak ölçümler yapılmalı" dedi. Büke, bölge ile ilgili özellikle ölüm nedenleri ve hastalıklar konusunda sağlıklı istatistik bulunmamasının yapılan çalışmayı güçleştirdiğini kaydetti.

Çevre tamamen radyasyonlu Yrd. Doç. Dr. Büke, Yatağan ve çevresinin tamamen radyasyonlu olduğunu belirterek ''Linyit kömürüne göre santral küllerinde radyas yon oranı daha yüksek. Yaptığımız hesaplamalara göre bütün vücut etkin doz değerlerine maruz kalan halkta meydana gelebilecek kanser ölüm riskleri, lösemi, kemik, tiroit, göğüs, akciğer, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas ve prostat olmak üzere 10 çeşit kanser türü göz önüne alındı. İstatistikler sağlıklı değil. Radyasyona maruz kalan insanlarda olumsuz sonuçlar yıllar sonra ortaya çıkabiliyor'' diye konuştu.

Araştırmayı yapan ekibin başında bulunan Yrd. Doç. Dr. Tayfun Büke, ''Yaptığımız ölçümler Yatağanlılar için ciddi bir risk bulunmadığını gösteriyor. Ancak santral çevresinde düzenli olarak radyasyon ölçümleri yapılmalı ve uçucu küllerin atmosfere kaçış debisi kesinlikle bilinmelidir'' dedi.Büke, ölçümlerde radyasyon oranının yurttaşlar için fazla risk taşımadığını vurgularken bölge ile ilgili özellikle ölüm nedenleri ve hastalıklar konusunda sağlıklı istatistik bulunmamasının yapılan çalışmayı güçleştirdiğini kaydetti.

Muğla Üniversitesi (MÜ) Fizik Bölümü'nün ilçede yaptığı araştırmada, termik santral küllerinde, Yatağan kömüründe bulunandan daha çok radyasyona rastlandı. Araştırmayı yapan ekibin başında bulunan Yrd. Doç. Dr. Tayfun Büke , ''Yaptığımız ölçümler Yatağanlılar için ciddi bir risk bulunmadığını gösteriyor. Ancak santral çevresinde düzenli olarak radyasyon ölçümleri yapılmalı ve uçucu küllerin atmosfere kaçış debisi kesinlikle bilinmelidir'' dedi.

Alınan tüm önlemlere karşın kükürt dioksit zehirlenmesinin sürdüğü Yatağan'nda ilk kez ''radyolojik risk'' araştırması yapıldı. MÜ Fizik Bölümü'nün, ''Yatağan Termik Santralı'nın Çevre Üzerindeki Radyolojik Riskleri'' başlığıyla 2 yıldır sürdürdüğü araştırma sonuçları, MÜ'nün ''Temiz Enerji Günleri'' 'nde açıklandı. Bölüm öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Tayfun Büke, etkinlikte yaptığı konuşmada Yatağan ve çevresinin tamamının radyasyonlu olduğunu belirterek şunları söyledi: ''Linyit kömürüne göre santral küllerinde radyasyon oranı daha yüksek. Çünkü kömür santralda yakılırken yanma olayı kömürdeki uranyumu tetikliyor. Uçucu küller içerdikleri bazı radyo izotopları ve toksit elementleri bulundurmalarından dolayı radyoaktif kirliliğe neden oluyorlar. Yaptığımız hesaplamalara göre bütün vücut etkin doz değerlerine maruz kalan halkta meydana gelebilecek kanser ölüm riskleri, lösemi, kemik, tiroit, göğüs, akciğer, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas ve prostat olmak üzere 10 çeşit kanser türü göz önüne alındı.''

Büke, ölçümlerde radyasyon oranının yurttaşlar için fazla risk taşımadığını vurgularken bölge ile ilgili özellikle ölüm nedenleri ve hastalıklar konusunda sağlıklı istatistik bulunmamasının yapılan çalışmayı güçleştirdiğini kaydetti.

Büke, santral çevresinde rüzgâr yönü dikkate alınarak düzenli radyasyon ölçümleri yapılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: ''Uçucu küllerin atmosfere kaçış debisi kesinlikle bilinmelidir. Santral çevresinde düzenli olarak yapılması gereken radyoaktivite ölçümlerinde artışlar gözlenmesi durumunda, santralların çalışmalarına ait gerekli önlemler ilgililer tarafından alınmalıdır. 1998 verilerine göre nüfusu 44 bin 37 olan Yatağan'da 50 nedene bağlı olarak 46 kişi ölmüş. İstatistikler sağlıklı değil. Radyasyona maruz kalan insanlarda olumsuz sonuçlar yıllar sonra ortaya çıkabiliyor. Santralın çalışmaya başladığı 1984 yılında ölüm nedenlerinin sayısal olarak bilinmemesi büyük şanssızlık.''
Cumhuriyet

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz