reklam

09 Mayıs 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Körfez'deki 6 bin kazık söküldü

Su sirkilasyonunu engelleyen 7 kilometre uzunluğundaki tahta kazıklar insan gücüyle teker teker sökülerek imha edildi.

Körfez'in önüne çekilen en büyük set olan Ragıp Paşa Dalyan'ı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yıkım ekipleri tarafından günler sonra tamamen ortadan kaldırıldı.

İnsan gücüyle
3 hafta süren yıkım çalışmaları sırasında su sirkilasyonunu engelleyen 7 kilometre uzunluğundaki tahta kazıklar insan gücüyle teker teker sökülerek suyun önünde oluşan set kaldırıldı. Çalışmalar sırasında denize çakılan 6 bin kazık yerlerinden çıkarılarak hem balıklar hem de deniz özgürlüğüne kavuşturuldu.

Deniz temizlendi
Ragıp Paşa Dalyanı'nın yıkılması ve Büyük Kanal Projesi'nin devreye girmesiyle son iki yılda özlenen mavi görünüme kavuşmaya başlayan İzmir Körfezi'ne saplanmak istenen hançer Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından bertaraf edildi.
Nisan ayında İZSU Genel Müdürlüğü yetkililerinin güvenlik güçleriyle yaptığı ani baskın sonucu Dalyan'da yıkım çalışmaları başlatılırken aradan geçen süre içinde Dalyan'da adeta taş taş üstünde bırakılmadı. Gerçekleştirilen son çalışma ile Dalyan'ı tekrar inşaa edip üretim yapmaya hazırlanan Aydın Kaynak'a da son darbe vurulmuş oldu. Son iki yıl içinde Dalyan'da 4. yıkımı gerçekleştiren belediye ekipleri şirkete ait mallara el koyarak oluşturulan iflas masasına teslim etti.

Son darbe en büyüğü
7 kilometrelik şeritte yeralan 6 bin ağaç kazık 3 sal, 2 balıkçı motoru ve 12 işçinin yoğun çalışmalarıyla söküldü. Bu çalışmanın 7 milyar 500 milyon liraya malolduğu öğrenilirken, hazineye ait ada üzerinde inşaa edilen 5 barakanın yıkımının ardından binalarda bulunan jenaratör ve makinaların tahliyesi için 6 balıkçı teknesi kiralanarak bunlara 650 milyon lira para ödendi. Yaklaşık 3 hafta süren yıkım çalışmalarında görev alan personel 'Mavi Körfez 1 Gemisiyle' 7 gün boyunca Dalyan'a taşınarak 5 milyar lira masraf yapıldı. Tüm bu yıkım işlemlerinin toplam maliyetinin 20 milyar lirayı bulduğu kaydedildi

İki yıl içinde 4 kez yıkıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ragıp Paşa Dalyan'ında son iki yıl içinde 4 kez yıkım gerçekleştirdi. Birinci yıkım 6 Eylül 2000 tarihinde başlatıldı. Yaklaşık iki ayı geçkin bir süre devam eden yıkım çalışmaları sırasında denize örülen taştan yapılmış ihanet duvarı belediye ekiplerince yerle bir edildi. İlk yıkımın maliyeti Kaymak'a 476 milyar lirayı buldu. Kaymak'ın Maliye Bakanlığı'na bu rakamı ödememek için iflasını istediği öğrenilirken bu rakamın faiziyle birlikte 650 milyar lirayı bulduğu belirtildi. İkinci yıkım 28 mart 2001 tarihinde başlatıldı. Belediye ekiplerinin hazineye ait ada üzerinde kaçak yapı tespit etmesi üzerine gerçekleştirilen çalışmalar 17 Nisan 2001 tarihine kadar sürdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait yıkım ekiplerince gerçekleştirilen Ragıp Paşa Dalyan'ındaki üçüncü yıkım 9 Ekim 2001 yılında başlatıldı. Yaklaşık 1 hafta süren yıkım sonucunda su sirkilasyonunu engelleyen kazıklar ve kaçak yapılar yıkıldı. Dördüncü ve son yıkım geçtiğimiz ay 3-4 Nisan 2002 tarihinde başlatıldı. Dalyan'daki setin yıkılmasıyla su sirkilasyonunun da rahatça gerçekleşmesi sağlandı.
Yeni Asır

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz