reklam

09 Mayıs 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Belediye, engelli vatandaşın evine asansör yaptırdı

Karabük Belediye Başkanı Enver Tümen, fiziksel engelli bir vatandaşın 3 katlı evinin balkonuna özel asansör sistemi kurdurdu.

Hayatını tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak sürdüren Ömer Tümer’i, 17 yıldır, Karabük Mahallesi Ünal Sokak’ta oturdukları apartmanın üçüncü katına annesi Sevgi Tümer sırtında çıkarıyordu. 10 milyar lira harcanarak kurulan asansör önümüzdeki günlerde kullanıma açılacak. Asansör kurarak Tümer ailesinin sevgisini kazanan Başkan Enver Tümen, “Batı ülkelerinde gördüm. Bizim insanımız da hizmete layık. Başka özürlü kardeşlerimize de yardıma hazırım.” dedi.

Engelliler, Karabük’teki bu uygulamanın tüm belediyeler tarafından örnek alınmasını istiyor. Rakamlar da özürlülerin bu talebinin önemini ortaya koyuyor. İstatistiklere göre dünyada ve Türkiye’de her 10 kişiden biri özürlü olarak yaşamını sürdürüyor. Özürlülerin en büyük sıkıntıları ise işsizlik ve şehir planlamalarında kendilerinin dikkate alınmaması.

Daha önce de Beşbinevler’de fiziksel engelli iki vatandaşın evlerinin balkonundan caddeye geçişlerini sağlayacak platform kuran Belediye Başkanı Tümen, “Benzer zorluklar yaşayan vatandaşlarımıza aynı şekilde hizmetler götürmeye hazırız. Komşularının razı olması durumunda aynı yöndeki talepleri karşılarız.” şeklinde konuştu. Asansör ile yüzü gülen anne Sevgi Tümer ise “19 yıllık evlilik hayatımda mutluluk tatmadım. Bu sıkıntıların içinde Ömer’in eli ayağı oldum. Dili oldum. Belediyenin yaptırdığı asansör beni ve Ömer’i çok mutlu etti.” şeklinde duygularını dile getirdi.

‘Başkanın heykeli dikilmeli’

Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz, fiziksel engelli bir vatandaşın 3 katlı evinin balkonuna özel asansör sistemi kurduran Karabük Belediyesi için “O başkanın heykeli dikilmeli.”açıklamasını yaptı. Belediyenin yaptığı faaliyetin uluslararası bir çalışma olduğunu, İngiltere, Almanya, İsveç ve İsviçre’de bu uygulamaların çok olağan olduğunu belirten Boyraz, bütün yerel yönetimleri Karabük Belediyesi gibi davranmaya davet etti. Türkiye’de engelliler sokağa çıkınca dolaşamadıklarını söyleyen Boyraz, kaldırımların özürlülere göre yapılmadığının, üstelik bazı restoran, kafeterya, bar işletmecileri ve sürücüler tarafından işgal edildiğinin altını çizdi. Boyraz toplu taşımadan faydalanamadıklarını, metroyu, tramvayı, üstgeçitleri kullanamadıklarını belirterek, “Özürlü insanların da eğitime, kültüre, sosyal faaliyetlere ihtiyaçları var. Bu tür yerler tekerlekli sandalye kullananların da yaşayabileceği şekilde düzenlenmeli. Yerel yönetimler bizi dikkate almalı.” dedi.
Zaman

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci 7 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

Oktay Ekinci hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz