reklam

11 Mayıs 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Hasarlı binaya mahkûm olduk

Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Güven Cantürk, depremin ardından yaşanan iki büyük ekonomik krizin insanların hayatlarını tehdit ettiğini söyledi. Kriz dolayısıyla bir çok vatandaşın zarar gören evine sadece ‘makyaj’ yaptığını ileri süren Cantürk, “Bu çok tehlikeli bir durum. Depremde zarar gören evler sıva ve boya ile kamufle edildi, ama tehlike halen devam ediyor. Ekonomiz krizin atlatılması ile birlikte insanlar hasarlı evlerini yeniden onarmaya başlayacak, bu da yapı söktörüne hareketlilik kazandıracaktır” dedi.

Lüks konut yapanlar zararda
İnşaat sektörünün içinde bulunduğu konumu değerlendiren Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Güven Cantürk, bu sektörün ülkeye yapılan yatırımların yüzde 50’sine sahip olduğunu söyledi. Güven Cantürk, krizden ilk etkilenen sektör olduklarını kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü: Krizde lüks konut yapımı işine girişenler büyük zararlar gördü. 200 ila 300 bin dolar arasında fiyatla satılan konutların değeri şimdi nerede ise yarı yarıya düştü. Özellikle büyükşehirlerde arsa arzı çok az olduğu için inşaat sektörü zor durumda. Şimdi devlet hazine arazilerinin yapılaşmaya açılması için bir çalışma yapıyor. Kanaatimce devlet hazine arazilerinin satışını bütçe açığını kapatmak için yapmamalıdır.”
Arazi satışının bir plan ve program dahilinde gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydeden Genel Müdür Cantürk, “Alt yapısı ve imar durumu planlanmış yerleşmelerin ne kadar büyük sorunlar yaşadığını deprem zamanlarında hep birlikte gördük. Devlet bu arazilerin satışını yaparken en az 20 yıllık bir planlama yapmalıdır” diye konuştu.

Osmanlı arazileri gözde
Cantürk, arsa arzındaki sıkıntılardan dolayı büyük inşaat firmalarının şehir dışında bulunan Osmanlı döneminden kalan büyük arazilere yönelmeye başladığını ve küçük kentler kurulduğunu sözlerine ekledi. Devlet İstatistik Kurumu (DİE) verilerine göre 340 tane sektörle birebir ilişkili olduklarını anlatan Güven Cantürk, “Türkiye’de genel yatırımların yüzde 50’si inşaat sektörü tarafından yapılıyor. Yani başka bir anlamla Türkiye’de inşaat yapılmıyorsa, yatırım da yapılmıyor” şeklinde görüş belirtti.
Türkiye

 

Mayıs 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Şevki Pekin 14 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak...

 

Şevki Pekin hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog'a katılmak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz